Continut articol
Văd destul de des persoane sau chiar sportivi care din dorința de a slăbi stau foarte îmbrăcați, cu mai multe rânduri pe ei sau cu echipamente speciale prin care corpul nu poate respira pentru că au senzația că dacă transpiră mai mult, atunci și slăbesc mai mult.
De fapt a te îmbrăca foarte gros când faci sport nu face altceva decât să întârzie procesul de slăbire.
Deși pare contra intuitiv a transpira mult nu înseamnă că și arzi mai multe calorii și cu atât mai puțin că arzi grăsimi.
Și o să-ți ofer două comparații elocvente.
Prima este înotătorul american Michael Phelps care a fost multă vreme enigma nutriționiștilor sportivi deoarece mânca zilnic aproximativ 10.000 de calorii și nimeni nu își putea explica cum le poate arde. Iar explicația a venit la un moment dat când oamenii de știință și-au dat seama că simplul fapt că stă în apă, relativ rece, face ca corpul lui să piardă foarte multă energie calorică și astfel aportul excesiv de calorii se consumă și nu se transformă în grăsime.
La fel este și cu o casă: dacă vrei ca să consumi mai puțin gaz iarna, ai nevoie să fie izolată cu un strat gros de polistiren, vată bazaltică sau alte materiale pentru a nu pierde căldură.
Și atunci, tu de ce ai vrea să iei pe tine mai multe haine ca să nu pierzi căldură când de fapt tocmai pierderea căldurii te-ar face să consumi multe calorii și corpul să ardă mai multă grăsime.
Atunci când procedezi invers, când te îmbraci gros, probabil că ai minte o bucată de carne cu slănină pe o tigaie care la căldură se topește. Doar că tu nu ești o bucată de costiță pusă la tigaie și în plus nici acea grăsime topită nu este de fapt arsă, ci ea când se răcește se transformă înapoi în grăsime.
Unii mai fac o altă confuzie: există o categorie de sportiv, de exemplu boxeri, care au nevoie să se încadreze într-o anumită categorie de greutate și atunci apelează la astfel de tehnici de transpirație excesivă pentru a-și reduce în orice fel greutatea. Ei de obicei nu mai au oricum prea multă grăsime de „topit” și nici nu au timp prea mult. Astfel ei au nevoie doar să treacă de proba cântarului, iar apoi se pot re-hidrata și pot mânca.
Așadar, să fii îmbrăcat cât mai gros poate fi util doar dacă vrei să elimini mai multa apă și în final să te deshidratezi, dar nu ajuta efectiv la a slăbi din grăsime, chiar dacă de moment cântarul îți poate spune altceva.
Deci, dacă vrei să arzi mai multe calorii și să slăbești din grăsime, fă sport în aer cât mai rece, fă dușuri și băi cu apă rece și îmbracă te mai subțire, astea pe lângă un stil de viață sănătos cu alimentație hrănitoare și mișcare multă.
În concluzie, deși pare contraintuitiv, nu căldură te slăbește, ci mai degrabă frigul!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin