Iti doresti energie si vigoare? Foloseste-te de hrana terapeutica si regeneratoare!
Germinatia este un proces natural, fiziologic de trecere a unei seminte de la viata latenta la viata activa si care duce la nasterea unei plante sau a unui organ vegetal.
In interiorul fiecarei seminte se afla embrionul, din care va lua nastere noua planta. Restul partii din samanta inmagazineaza hrana pentru a ajuta planta sa creasca. Samanta se desprinde de planta-parinte cand este uscata. Astfel samanta este protejata de mucegai si devine mai usoara. O samanta usoara poate fi dusa de vant pe distante mari, pentru a ajunge pe un sol in care sa aiba conditii de crestere. Odata ajunsa pe sol, ea absoarbe apa, se umfla si se deschide, adica germineaza, pentru ca noua planta sa poata creste.
Germinarea este astfel prima faza de nastere si crestere a unei noi plante. In germene se inmagazineaza un potential energetic si enzimatic fantastic care poate fi benefic corpului uman.
Inca din vremurile stravechi, popoarele cuceritoare alocau o atentie deosebita nu doar pregatirii militare ci si alimentatiei pentru soldati. Se spune ca poparele germanice nu au putut fi invinse de romani din cauza vigorii luptatorilor care erau hraniti cu grau incoltit inaintea razboaielor. Majoritatea popoarelor antice foloseau mugurii (germenii) si vlastarii pe post de hrana terapeutica si regeneratoare. Chiar si in manuscrise vechi datand din anul 2700 I.C. – adevarate tratate de medicina ale vremurilor – este mentionata si recomandata hrana pe baza de muguri si vlastari, datorita efectelor benefice asupra organismului uman.
Vorbim asadar despre un process natural descoperit de oameni inca din antichitate: germinatia (germinarea).
De ce este benefic consumul de alimente germinate si care sunt semintele potrivite pentru consumul alimentar vom vedea in cele ce urmeaza.
Studiile recente arata ca germenii au beneficii terapeutice esentiale si au abilitatea de a ne proteja de diverse boli.
Putem obtine germeni din: fasole mung, trifoi, lucerna, boabe de soia, rucola, naut, grau, ridichi, broccoli, etc. Partea cea mai buna este ca poti folosi germeni in diverse retete, de la retete simple si sanatoase la unele mai sofisticate, chiar si in dulciuri.
In timpul procesului de germinare se produce efectiv o minune in interiorul germenului: printr-un proces numit transmutare biologica, cantiatea de vitamine si minerale se multiplica chiar si de zeci de ori!
Proprietati ale germenilor:
- Germenii au un continut ridicat de enzime, acele substante cu rol de intinerire si regenerare. Expertii estimeaza ca germenii pot avea de 100 de ori mai multe enzime decat fructele si legumele crude. Enzimele sunt un tip special de proteine, care joaca un rol important in calitate de catalizatori pentru toate functiile organismului. Aceste proteine reprezinta elementele de baza pentru dezvoltarea unui intreg sistem sanatos.
- Germenii constituie o sursa importanta de proteine pentru vegetarieni si vegani. Germenii sunt o sursa de proteine: calitatea proteinelor din fasole mung, nuci, seminte sau boabe este imbunatatita atunci cand ele sunt incoltite. Proteinele isi imbunatatesc valoarea nutritiva dupa ce trec prin procesul de inmuiere si germinare.
- Germenii aduc organismului un aport ridicat de fibre. Continutul de fibre din fasole mung, nuci, seminte sau cereale creste substantial si el. Fibrele sunt critice pentru o buna digestie si pentru slabire. Fibrele se leaga de grasimile si toxinele din organism si le scot in afara acestuia. Fibrele au grija ca grasimile sa se descompuna si sa fie eliminate inainte de a fi resorbite prin peretii intestinali (principalul spatiu prin care nutrientii intra in sange).
- Germenii sunt o sursa de vitamine: aportul de vitamine este cu mult imbunatatit. Acest lucru este valabil mai ales la vitamina A , complexul de vitamine B, vitamina C si vitamina E. Continutul de vitamine poate creste uneori cu pana la 20 de ori mai mult in numai cateva zile de germinare. Cercetarile arata ca in timpul procesului de germinare germenii de fasole mung isi maresc aportul de vitamina B1 cu pana la 285%, vitamina B2 cu pana la 515% siniacina (B3) cu pana la 256%.
- Germinarea imbunatateste absorbtia de nutrienti, substantele devenind biologic active si usor absorbabile.
Iata mai jos cum actioneaza in organism germenii si vlastarii anumitor plante:
- Datorita efectului de detoxifiere, germenii ne vor ajuta si sa dobandim o piele fina si radianta, dar si un par des si sanatos.
- Germenii pot fi considerati un superaliment datorita multitudinii de efecte si a capacitatii de regenerare.
- Germenii de grau sunt bogati in vitamina A, C, E şi B, dar si in clorofila. Din ei se poate obtine un suc ce protejeaza organismul de factori cancerigeni*, ajuta la oxigenarea celulelor rosii din sange, stimuleaza fertilitatea si actiunea glandei tiroide, curate deasemenea ficatul.
* Atentie la administrarea germenilor la bolnavii de cancer:
Desi sunt unele studii care recomanda germenii persoanelor cu cancer exista alte studii arata contariul si nu recomanda germenii deoarece ei stimuleaza multiplicarea celulara.
Astfel nu este clar inca daca germenii ajuta ca celula canceroasa sa fie distrusa sau din contra sa se inmulteasca si mai rapid!
- Germenii de armurariu sunt indicati in regenerarea celulelor hepatice, impiedica acumularea de toxine si sustin sistemul imunitar.
- Germenii de mazare au indicatii in anemie, astenie, carenta de vitamine, intrucat sunt un adevarat medicament: conţin vitaminele A, B, C. D, E, K, dar si minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor, seleniu. In plus, sunt foarte bogati in proteine!
- Germenii de varza rosie sunt bogati in vitamine care ajuta la tratarea ulcerului.
- Germenii de naut ajuta inima, stomacul si pancreasul datorita continutului crescut de grasimi bune. Combat constipatia, ajuta si sitemul digestiv si, nu in ultimul rand, sunt cunoscuti ca “samanta virilitatii” intrucat au proprietati tonice sexuale.
- Germenii de linte cresc nivelul de energie din organism, fiind foarte bogati in proteine (contin aproape aceea si cantitate de proteine ca si carnea). De asemenea, sunt indicati in bolile de inima.
- Germenii de ridichi au rol antiseptic, ajuta si stemul circulator si activitate acordului datorita concentratiei mare de minerale. Sunt eficient isi in eliminarea parazitilor intestinali.
- Germenii de lucerna sunt bogati in vitamina A, C, C, E, K si minerale, regland nivelul colesterolului si ajutand in tratarea diabetului, a ulcerului si a artritei.
- Germenii de broccoli au o eficacitate de 5 ori mai mare in lupta unor boli precum cancerul, comparativ cu planta matura.
Iata si cateva indicatii legate de timpul de germinare:
- hrisca are nevoie de 2-3 zile.
- graul, secara, fasolea, meiul incoltesc cam in 4-5 zile.
- cel mai repede incolteste quinoa, uneori si in cateva ore.
- lintea se pune 24 ore la inmuiat in apa, apoi o scurgi si o lasi intinsa pe o tava (sa nu stea una peste alta, ca sa nu mucegaiasca). In maxim 2 zile va incolti.
- migdalele germineaza in 6-9 ore
Pe langa germeni, vlastarii sunt de asemenea hrana regenratoare pentru trup.
Vlastarii reprezinta partea tanara si frageda din planta de pana la 10-15 cm inaltime. Vlastarii cresc di germeni daca sunt lasati mai multe zile.
Vlastarii sunt deasemenea o „bomba” de vitamine, minerale si enzime.
- Vlastarii de trifoi curata sangele, elimina grasimile rele din ficat, au efect antiinflamator si energizant. In plus, este indicat in caz de arsuri, psoriazis, eczeme (sub forma de comprese).
- Vlastarii de iarba de orz, din care rezulta sucul de orz verde, au proprietati de refacere a celulelor organismului.
- Vlastarii de praz contin vitaminele A, B1, B2, C si minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier. Sustin sistemul imunitar si regleaza nivelul de colesterol din sange.
- Vlastarii de floarea-soarelui sunt indicati in tratamentulul racelilor, bronsitelor si a bolilor pulmonare in general.
Atentie! Vlastarii de fasole de tip adzuki si mung sunt singurii vlastari de fasole comestibili, restul fiind toxici!
Deasemenea tine cont de urmatorul aspect: in momentul in care vrei sa pui ceva la incoltit acasa, incearca sa gasesti seminte care au fost special create pentru a fi incoltite. Acestea au fost curatate si ingrijite astfe incat sunt sanse mai mari sa incolteaasca si sanse mai mici sa contina bacterii patogene.
Cum se face germinarea:
- orice samante ai dori sa germinezi la inceput se spala semintele si se lasa acoperite cu apa, timp de 12-24 de ore
- apoi se pun intr-un borcan sau un vas de germinat si se se clatesc cu apa de 3-4 ori pe zi cu scopul ca semintele sa ramana umede
- in functie de tipul semintei acestea germineaza intr-una sau mai multe zile
Germinarea este un process util pentru organism si usor de facut acasa in conditii care tin cont de igiena! Atunci cand vrei sa iti faci singur vlastarii si germenii, apeleaza la seminte speciale, la pamant organic si la un recipient special pentru germinare.
Germenii se consuma de preferinta in cure de 14-21 de zile cu pauza de o luna intre cure.
Tine cont de faptul ca germenii nu sunt un panaceu universal si de faptul ca pentru a vedea rezultate este necesar adoptarea unui stil de viata sanatos, nu doar de consumul de germeni. Doar prin introducerea lor in alimentatie vei avea parte din cand in cand o mancare gustoasa si diferita, ceea ce poate fi deasemenea bine.
Sanatatea care tine o viata se construieste in timp si se pastreaza cu rigurozitate!
Mulțumesc frumos, pentru toate informațiile.sunt interesata sa consum germeni…ptr mine și familia mea