Continut articol
Orezul negru a fost interzis oamenilor simpli, timp de un secol fiind foarte pretuit, protejat si chiar ascuns din cauza faptului ca era foarte rar. Orezul negru era destinat doar nobilimii, deoarece se credea ca prelungeste viata.
In China veche, oamenii simpli nu aveau voie sa il consume, daca cineva fura un bol de orez negru era pedepsit cu moartea, acest tip de orez fiind foarte rar si cultivat doar pe cateva parcele din Tailanda si Indonezia.
Efectul antioxidant al orezului negru
Orezul negru isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi cunoscuti sub numele de antocianine. Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali foarte puternici si foarte eficienti in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.
Antocianinele (antocianii) se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afinele, coacazele negre sau murele.
Studiile dovedesc astazi faptul ca acei chinezi vechi nu erau prea departe de adevar in credinta lor ca orezul negru prelungeste viata, deoarece s-a descoperit ca aduce beneficii multiple pentru sanatate, prevenind si tratand afectiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea sau boala Alzheimer.
In acelasi timp orezul negru este si un antioxidant si antiinflamator natural foarte eficient.
Pe langa faptul ca orezul negru contine mai multi antioxidanti decat orice alt aliment, el contine mai putini carbohidrati (zaharuri), dar mai multe fibre si vitamina E decat orezul normal.
Orezul negru contine si minerale importante pentru sanatate cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu si vitamina B (cu precadere B1 si B2). Acest orez mai contine si proteine si o cantitate importanta de aminoacizi esentiali.
Oamenii de stiinta care au studiat orezul negru spun ca ar trebui introdus in alimentatia uzuala pentru a beneficia de aportul de nutrienti specifici.
Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta cu orez negru simplu si rapid de facut:
Pentru o portie, ai nevoie de:
- 1/4 cana de orez negru
- 5-6 ciuperci Champignon sau Hribi de padure
- sos de soia
- sare, piper
Fierbe orezul timp de 25 min. 3/4 cana apa (raport orez/apa = 1/3) la care adaugi un varf de sare. Intre timp pune ciupercile pe gratar. Cand sunt gata, stropeste-le cu sos de soia.
Serveste orezul negru fierbinte cu sos de soia, alaturi de ciuperci la gratar.
Pofta buna!
Reteta a iesit foarte buna. In magazine nu am gasit orez negru, asa ca mi-am comandat de aici: https://www.minuneanaturii.ro/produse/orez-integral/orez-negru-eco-bio-250g-essential-pret-oferta_.html
Pingback: Intoleranta la gluten? Combina floarea nemuritoare cu fructe pentru un desert delicios! – Blogul Minunea Naturii