Jocul de-a v-ati ascunselea cu zaharul din alimente nu este un joc simplu! De cele mai multe ori zaharul castiga, deoarece are o multitudine de nume si prescurtari despre care majoritatea dintre noi nu avem nici cea mai mica idee!
In lectia TED pe care Minunea Naturii o pune la dispozitie astazi, vei afla care sunt produsele in care se ascunde zaharul, care sunt produsele cu zahar la vedere si mai ales ce cantitate de zahar exista in alimentele din comert.
Zaharul, supranumit si moartea alba, consumat in cantitati mari si in mod constant, are efecte nocive asupra organismului. Intr-o alimentatie din care nu lipsesc bomboanele, sucurile carbo-gazoase sau prajiturile si inghetata, cantitatea de zahar este dublata de celelalte ingrediente care contin indulcitori artificiali. In felul acesta, cand bei un suc, nu trebuie sa iei in considerare doar zaharul de pe eticheta, ci si celelate ingrediente precum: fructoza, dextroza, siropul de proumb, emulsia din trestie de zahar si asa mai departe.
Daca la acestea adaugi in alimentatie si produse precum ketchup, carnati cu amelioratori, sosurile semipreparate, bauturile nergizante, vei dubla cantitatea de zahar pe care o consumi, prin continutul de zahar din aceste alimente. Chiar daca continutul de zahar ti se pare in regula, daca pui la socoteala toate celelalte ingrediente care sunt denumiri ale zaharului, vei ajunge la concluzia ca zaharul e ingredientul majoritar si principal.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a cel mult 25g / zi, dar daca socotim zaharul sub toate formele lui, vom ajunge la concluzia ca avem un consum zilnic de zahar de doua ori mai mare decat cel recomandat.
Pentru o buna functionare, organismul uman are nevoie de dulce, pe care il putem lua din consumul de fructe. Fructoza prezenta in fructe, este produsa in mod natural si nu provoaca incarcarea ficatului deorece fibrele din fructe incetinesc absorbtia ei in organism dand timp suficient ficatului sa isi faca treaba.
Fiind un foarte bun conservant, zaharul este introdus in majoritatea produselor de export pentru a face fata calatoriilor pe distante lungi.
Daca am fi sinceri si corecti, zaharul ar trebui sa aiba o eticheta precum pachetele de tigari, din care jumatate sa fie avertismente cu privire la impactul negativ asupra sanatatii.
Zaharul scade imunitate, acidifiaza organismul fiind un cofactor declansator la majoritatea bolilor „moderne”: diabet, cancer, hipercolesterolemie, sindrom metabolic, obezitate, etc.
Asadar, inainte sa cumperi un produs citeste cu atentie eticheta, iar daca ai posibilitatea, nu ezita sa il inlocuiesti cu un indulcitor curat si organic.
Pe termen lung, sanatatea ta costa mai mult!
sau altfel spus daca azi nu ai bani pentru sanatate, maine o sa ai bani pentru boala!
Pingback: Cat e zaharul de toxic si ce indulcitori naturali gasim? – Blogul Minunea Naturii
Pingback: Reclama – sufletul comertului sau capul rautatilor? Cereale gustoase si aratoase sau cerealele integrale si sanatoase! – Blogul Minunea Naturii
Pingback: Paine alba si pufoasa sau paine neagra si sanatoasa? – Blogul Minunea Naturii
Pingback: Stiai ca ai sub coastele tale un antrenor personal de sanatate? – Blogul Minunea Naturii