O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Acidul alfa lipoic, acidul care reglează metabolismul (Legitatea #395)

Acidul alfa lipoic, acidul care reglează metabolismul (Legitatea #395)

Indiferent ce faci, stilul de viață rămâne baza prevenirii și vindecării oricărei afecțiuni. Totuși suplimentele bine alese pot accelera acest proces.

Ce este acidul alfa-lipoic?

Acidul alfa-lipoic (ALA) este un compus organic cu multiple funcții în organism și este adesea denumit și acid tioctic.

De exemplu, acidul alfa-lipoic (AAL sau ALA) este un antioxidant puternic și un saprofag (devorator) de radicali liberi care s-a dovedit că ajută inclusiv la regenerarea vitaminei C și vitaminei E, restabilind și valorile normale de glutation intracelular (poate cel mai important antioxidant a cărui secreție scade odată cu vârsta).

În același timp acidul alfa-lipoic (AAL sau ALA), accelerează procesul de detoxifiere și excreția de metale grele toxice precum mercurul. Și o să spui: „eu nu am mercur!” Aproape toți pacienții noștri care și-au făcut analiza de mercur în sânge au avut valori mult peste normal! 

Dar AAL nu optimizează doar metabolismul și regenerarea antioxidanților, ci are un impact impresionant și asupra asimilării glucozei si producției de trigliceride sau colesterol. În plus de toate, crește absorbția musculară de calorii fiind pentru sportivi și persoanele care practică sport, un „multiplicator” perfect al forței. 

Efectul acidului alfa-lipoic în slăbire și distribuția grăsimilor

Caloriile au două direcții către care se pot îndrepta: stocarea sub formă de grăsime (țesut adipos) sau stocarea sub formă de glicogen în mușchi și în ficat. Bineînțeles că toți ne dorim să meargă spre mușchi, nu spre grăsime.

Poți face asta prin a practica sport imediat după masă (30-60 de minute după) și prin administrarea de ALA.

În parte, și sportul și AAL realizează acest lucru prin adunarea transportorilor de glucoză GLUT-4 (asta e denumirea științifică) în membrana celulei musculare. Iar atunci când apare în sânge mai multă glucoză, mușchii vor fi mai capabili să o absoarbă mai bine, având deja acolo dislocați mai mulți receptori.

Legătura dintre acidul alfa-lipoic (ALA) și rezistența la insulină

Mai multe calorii absorbite în mușchi înseamnă mai puține calorii depozitate ca grăsime și dobândirea mai rapidă a unui nivel crescut de sensibilitatea la insulină (adică opusul rezistenței la insulină)

AAL este, prin urmare, un fel de agent „insulino-mimetic” (se comportă similar cu insulina) care poate fi folosit pentru a trata diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.

Nu numai că ALA crește absorbția glucozei şi a nutrienţilor, dar ajută totodată la inhibarea trigliceridelor și prin extrapolare ajută la reducerea depozitării de grăsime. 

Dar reține, efectul optim al acidului alfa-lipoic (AAL sau ALA) este atunci când combini administrarea lui, cu efortul fizic regulat!

Beneficiile pentru sănătate ale acidului alfa-lipoic (ALA)

Aici sunt câteva contribuțiile la sănătate ale acidului alfa-lipoic:

  • Antioxidant puternic:

Acidul afa-lipoic este un antioxidant solubil în apă și grăsimi, ceea ce înseamnă că poate neutraliza radicalii liberi în ambele medii, protejând celulele de stresul oxidativ. Acidul alfa-lipoic este eficient în combaterea daunelor provocate de radicalii liberi, reducând riscul de boli cronice asociate cu stresul oxidativ, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și îmbătrânirea prematură.

  • Regenerarea altor antioxidanți:

ALA poate ajuta la regenerarea altor antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E și glutationul, mărind eficacitatea lor în protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative.

  • Are rol de Coenzima:

Acidul afa-lipoic este implicat în metabolismul energetic al celulelor, jucând un rol cheie în producerea de energie din glucoză.

  • Sprijin pentru sănătatea metabolică:

ALA poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce îl face util în gestionarea diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni legate de metabolism.

  • Protecția neuronilor (nervilor):

S-a constatat că ALA are efecte neuroprotectoare, ajutând la protejarea sistemului nervos central și periferic împotriva daunelor oxidative și inflamației. De aceea, este cercetat în tratamentul neuropatiei diabetice și al altor afecțiuni nervoase.

  • Beneficii pentru sănătatea hepatică:

Acidul afa-lipoic poate ajuta la reducerea acumulării de grăsime în ficat și la protejarea acestuia de daunele provocate de radicalii liberi și inflamație.

  • Scăderea inflamației:

ALA poate reduce inflamația în diverse țesuturi și organe, contribuind astfel la reducerea riscului de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă.

  • Protecție cardiovasculară:

Unele cercetări sugerează că acidul afa-lipoic ar putea avea beneficii pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și a riscului de ateroscleroză.


Deși are multe beneficii pentru sănătate acidul alfa-lipoic nu este un panaceu universal, este important ca tratamentul să fie personalizat fiecărei persoane. Vă sfătuim să discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de a începe orice suplimentare cu acid alfa-lipoic, mai ales dacă aveți o afecțiune medicală sau luați alte medicamente, deoarece acesta ar putea interacționa cu ele.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723188/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564301/
– https://link.springer.com/article/10.1007/s43450-023-00370-1
– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221010921
– https://www.dovepress.com/safety-and-efficacy-of-alpha-lipoic-acid-during-4-years-of-observation-peer-reviewed-fulltext-article-DDDT
– https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/lipoic-acid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *