O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Să faci ce face „toată lumea”, este calea sigură spre boală! (Legitatea #394)

Să faci ce face „toată lumea”, este calea sigură spre boală! (Legitatea #394)

Este deja redundant să spunem că ne aflăm într-o societate cu oameni tot mai bolnavi care conștientizează mult prea puțin că, în marea majoritatea, sănătatea lor depinde doar de ei.

Este doar un mit că medicii te pot vindeca de orice boală sau că medicina are o soluție la orice!

De fapt ne creează mari probleme chiar și o „amărâtă” de bacterie sau un „amărât” de virus pe care nici măcar nu-i putem vedea cu ochiul liber.

La fel cum este un mit faptul că șahul te face mai deștept. Da, este un sport al minții care îți antrenează creierul pentru recunoașterea unor tipare sau anticiparea unor mutări, dar nu te face mai inteligent.

Dar ni se pare că a compara șahul cu sănătatea este o idee foarte bună.

Șahul te învață să îți asumi responsabilitatea propriilor greșeli mai bine decât multe alte sporturi, la fel cum ar fi bine să-ți asumi și responsabilitatea propriei sănătăți.

În șah, dacă pierzi, cu siguranță ai greșit tu undeva, ai făcut o mutare greșită. Dacă nici tu, nici adversarul tău nu faceți nicio greșeală, atunci jocul se va termina prin remiză.

Dar dacă tu faci o greșeală, iar adversarul tău nu face niciuna, atunci el va câștiga. Și este 100% responsabilitatea ta, vina ta. Nu ai pe ce să dai vina.

Și în sănătate este similar, dacă respecți principiile unui stil de viață sănătos ai toate șansele să rămâi sănătos. Dar dacă face greșeli și te îmbolnăvești, asumă-ți că ai partea ta de vină.

Această comparație, este din perspectiva noastră, o foarte bună metaforă pentru sănătate. Doar că în viață s-ar putea să ai mai mare noroc ca în șah, pentru că organismul nostru are niște metode de regenerare care îți permit să faci multe greșeli, fără să pierzi jocul. Totuși, nu te baza pe ele, ci pe ceea ce faci zi de zi!

Dar dacă continui să faci ce face „toată lumea” și să nu-ți asumi responsabilitatea sănătății, viața îți va da „șah” mai repede decât te aștepți!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *