O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Toxic dar benefic (Legitatea #304)

Toxic dar benefic (Legitatea #304)

Atunci când spunem că nu este ok să mâncăm zi de zi sare de masă care conține derivați de cianură, primim uneori replica: „și sâmburii de măr, de caise sau migdalele conțin cianură!”

Da conțin, dar de fapt o conțin sub forma vitaminei B17, care este chiar benefică pentru organismul nostru și nu este toxică.

Tot ceea ce este în natură este perfect creat și noi suntem perfect adaptați la asta!

De ce nu este vitamina B17 (amigdalina) toxică pentru organism?

Amigdalina este într-adevăr clasificată ca o glicozidă cianogenă deoarece fiecare moleculă de vitamina B17 include o grupare nitril, care poate fi eliberată ca anion de cianura, toxic. 

Astfel consumul de amigdalină poate determina eliberarea de cianură în corpul uman. Dar poate duce și la otrăvirea cu cianură?

Corpul nostru este mai deștept de atât și are un sistem de detoxifiere de cianura bazat pe o enzimă numită rodaneză. Acest sistem folosește sulful din proteine pentru a produce detoxifierea.

De obicei amigdalina eliberează cianura de hidrogen doar în jurul țesuturilor care conțin tumori, ea fiind toxică doar pentru celulele canceroase. 

În țesuturile sănătoase există, această enzimă importantă, rodaneza, numită și enzima protectoare. Aceasta are capacitatea de a dezintegra cianura transformând-o instantaneu în alte substanțe care sunt, de fapt, benefice pentru sănătate. 

Rodaneza descompune cianura de hidrogen în produse derivate: tiocianat, acid benzoic sau salicilat, care contribuie la hrănirea celulelor sănătoase, care sprijină metabolizarea de către organism a altor vitamine sau are efect anti-durere. 

Rodaneza se găsește în cantități mari în fiecare parte a corpului, cu excepția celulelor canceroase, care nu sunt protejate. 

Acest proces se numește toxicitate selectivă deoarece distruge celulele canceroase, în timp ce, în același timp, hrănește și susține celulele normale, necanceroase.

Dar, cu toate astea, atunci când se începe un tratament cu vitamina B17, dozele trebuie crescute treptat. Recomandarea este să se înceapă cu 3-4 sâmburi de caise amari pe zi, crescând ușor doza de la o zi la alta!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare, despre super-puterile fibrelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *