Continut articol
Hai să facem un exercițiu. Care a fost ultimul lucru pe care l-ai mâncat aseară? Hai, gândește-te…
Ti-a plăcut? A fost bun? Cum arăta? Cum mirosea? Ce gust avea? Unde erai când l-ai mâncat? Cu cine erai? Și de ce ai ales să-l mănânci?
Mâncarea nu este nevoie să fie doar delicioasă, ci este și vitală pentru noi. Substanțele din ea pot fi deopotrivă un medicament foarte puternic sau o otravă foarte lentă pentru noi.
Astfel, fără să ne dăm seama, mâncarea poate să aibă consecinţe neintenţionate:
– Știi câte grame de grăsime s-au adăugat pe burta ta după cina de ieri?
– Știi dacă te va face să te trezești mâine cu un coș proaspăt apărut pe piele?
– Ştii cât aterom a făcut să se acumuleze în arterele tale?
– Sau câte riduri pot să apară sau să ți se adâncească pe față?
– Știi dacă nu cumva din cauza asta ai dormit prost la noapte sau din aceeași cauză astăzi te vei simți fără chef de nimic?
Pentru cei mai mulți dintre noi, propriul corp este ca o cutie neagră de la avion: știm ce funcţii are, dar nu ştim exact cum funcționează!
Sunt atât de multe procese și reacții chimice în organismul nostru încât nici măcar cei mai mari cercetători nu au reușit să deslușească toate enigmele.
Câte familii nu sunt, care „mănâncă la aceeași masă”, iar un un membru este foarte slab iar unul obez?
De ce o felie de pâine albă și una de pâine integrală au același număr de calorii, dar impactul asupra organismului este total diferit?
Sunt multe enigme, dar fundamental și pe rezultate, lucrurile sunt simple și le-am repetat în atâtea legități: alimente integrală, combinații corecte, începe fiecare masă cu o salată de crudități, fă sport și echilibrează-ți emoțiile.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin