O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 2,00 din 5)
Încarc...

Legitatea #99: gătitul e nevoie să fie investiție pentru sănătate, nu corvoadă

Legitatea #99: gătitul e nevoie să fie investiție pentru sănătate, nu corvoadă

Pentru majoritatea femeilor timpul petrecut în bucătărie este ceva chinuitor și neplăcut, mai ales pentru că nu primesc ajutor și pentru că este o responsabilitate preponderent a ei. Dar nu așa este menit să fie!

Rolul membrilor familiei s-a transformat radical în ultimul secol: de la familia de „țărani” în care bărbatul făcea muncile grele ale câmpului și femeia pe cele mai ușoare ale gospodăriei, la un relativ echilibru, în care ambii soți au un rol de „angajat” și aduc „bucate” (sau bani) pentru familie. 

Rolurile din gospodărie nu au fost însă redistribuite, ci au rămas mai mult tot pe umerii femeii. După o zi de muncă, bărbatul se așază la televizor iar soția intră în bucătărie (sau face alte treburi casnice), iar de aici până la frustrarea (și certuri) nu este decât un singur pas.

Apoi apar întrebările: „Ce să mai gătesc?” „Nu prea mai știu ce sa gătesc!” „Și ai mei sunt niște mofturoși!”

Astfel apare tendința de a găti ceva rapid și gustos fără să ne mai gândim dacă e și sănătos.

În cazul în care oboseala e la cote ridicate, să ai timp și dispoziție pentru gătit, curățenie dar și pentru stat în familie devine ceva aproape imposibil, astfel ai tendința de a găti semipreparate sau de a comanda ceva pe placul tuturor.

Aparent nu e nimic rău în asta, doar că nicicare nu sunt modalități foarte sănătoase iar dacă faci asta des, atunci sunt șanse mari ca pe termen lung sănătatea să aibă de suferit.

Gătitul ar putea însă să se transforme în altceva, mult mai semnificativ:

  1. Să fie investiție în sănătate și ar putea fi chiar printre cele mai bune investiții
  2. Să fie timp de conectare în familie dacă toată lumea participă la gătit și un mijloc bun de aducere și păstrare a armoniei în familie
  3. Un exemplu pentru copii, atât de cooperare între soți cât și ca ceva folositor pentru când vor fi mari

Așadar, în încheiere îți mai las câteva sugestii scurte:

  1. Găsește-ți motivație prin informare, de la cărți și cursuri până la youtube și google; un om informat cade mai greu în a face alegeri nesănătoase
  2. Nu căuta ceva sofisticat, fă rețete simple dar sănătoase și gustoase
  3. Probează preparate și ingrediente noi, nu doar carne, cartofi, orez și paste
  4. Discută cu membri familiei astfel încât preparatele să fie pe placul tuturor; faceți o „ședință” și stabiliți meniul pentru o săptămână înainte – asta creează predictibilitate pentru toată lumea și reduce semnificativ stresul.

Doar pentru bărbați:

Femeia reprezintă ceva sacru și unic fiind singura care poate da naștere copiilor. Fără femeie nimic nu ar există, nici măcar noi bărbații. Merită să facem tot ceea ce ține de noi pentru a le face viața mai ușoară, iar în societatea de astăzi asta înseamnă printre altele să le ajutăm mult la treburile casnice: gătit, curățenie, creșterea și educația copiilor, etc. …nu să fugim la prima ocazie la o bere sau la un meci cu prietenii! 

Asta doar dacă vrei să fii fericit…așa cum spune un proverb celebru: „Happy wife, happy life!” adică ”Soție fericită, viață fericită!”. Deci, doar de tine depinde ca să ai o viață fericită!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. In legitatea de mâine venim spre tine cu rețeta unui preparat care nu durează mult dar este super-sănătos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *