O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #190: Statinele (medicamente hipocolesterolemiante) au și o alternativă naturală

Legitatea #190: Statinele (medicamente hipocolesterolemiante) au și o alternativă naturală

Medicamentele din clasa statinelor sunt larg utilizate în toată lumea pentru reducerea nivelelor colesterolului, deși acești parametri, la fel ca și tensiunea arterială și glicemia, ar putea fi reglate aproape exclusiv din alimentație și stilul de viață.

Oamenii preferă însă mai degrabă să apeleze la pastile, deoarece responsabilitatea asumată este foarte mică și pot rămâne în zona lor de confort, având falsa impresie că acele pastile îi vor vindeca.

Cele mai bune remedii există în natură, omul încercând de cele mai multe ori să copieze natura.

La fel este și în cazul statinele “artificiale”, care sunt sintetizate în laborator și care sunt recomandate de către medici, natura are varianta ei, așa numitele statine naturale sau statine vegetale, prezente în anumite plante.

Drojdia de orez roșu (Monascus Purpureus) este un astfel de exemplu de statină vegetală. Aceasta este obținută prin fermentarea orezului rosu și prezintă proprietăți de scădere a valorilor colesterolului. În plus, ea are efecte și asupra nivelurilor de trigliceride.

O alta statină vegetală des folosită se găsește în tărâțele de Psyllium. Acestea, pe lângă efectele asupra colesterolului, ajută și la un tranzit intestinal normal, deoarece conține o cantitate mare de fibre. Aceste tărâțe pot fi consumate ca atare cu un pahar mare de apă sau pot fi incorporate în diverse feluri de măncare. 

Există multe alte plante și alimente care conțin statine naturale cu efect de reducere a colesterolului, acestea fiind de fapt niște substanțe denumite steroli și care au rol de reducere a colesterolului.

O diferența principială mare între statinele naturale și cele de sinteză este dată de faptul că:

  • statinele din plante sunt compuși care preponderent blochează absorbția colesterolului LDL de către organism
  • în timp ce statinele de sinteză sunt medicamente care preponderent reduc producția de colesterol LDL de către ficat.

O altă diferență este că sterolii, sau statinele, din plante nu exercită efecte secundare, în timp ce statinele de sinteză pot produce efecte secundare, printre care cele mai frecvente sunt afectarea memoriei, dureri musculare, slăbiciune și greață.

Sfat important legat de administrarea medicatiei hipocolesterolemiante:

Sfatul nostru de final nu este în niciun caz să renunțați la tratamentul cu statine recomandat de medic, ci sfătuiți-vă cu el legat de aceste aspecte. Suplimentarea cu statine naturale împreună cu cele de sinteză poate aduce mai rapid nivelele de colesterol la normal.

În același timp, dacă nu iei niciun fel de tratament, schimbări în alimentație împreună statine naturale pot aduce colesterolul la nivele optime în timp foarte scurt.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare despre 3 morcovi

2 thoughts on “Legitatea #190: Statinele (medicamente hipocolesterolemiante) au și o alternativă naturală

  1. Andrei Daniela says:

    Sunteți minunați! Primesc zilnic câte un mail cu sfaturi utile și vă sunt recunoscătoare pentru asta. De apreciat este că, deși sunteți farmaciști, nu faceți reclamă medicamentelor de sinteză ci, îndemnați oamenii să aibă obiceiuri sănătoase și să apeleze la minunile naturii. Mulțumesc încă o dată pentru sfaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×