O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #189: Persoanele sub tratament cardio-vascular au nevoie de coenzima Q10

Legitatea #189: Persoanele sub tratament cardio-vascular au nevoie de coenzima Q10

Coenzima Q 10 este o substanță foarte importantă pentru organismul nostru, cu multiple efecte și implicații.

Un aspect deosebit de important dar mai puțin cunoscut este faptul că medicamentele din categoria statinelor (simvastatina, atorvastatina, rosuvastatina, etc.) interferă cu metabolismului coenzimei Q10. Statinele ajung să inhibe cu până la 40% producția firească a organismului de coenzima Q10. 

Coenzima Q10 fiind necesară bunei funcționări a inimii, cu cât deficitul de Q10 este mai mare, cu atât afecțiunea cardiacă este mai gravă.

O alta clasă de medicamente care interferă cu metabolismul coenzimei Q10, este reprezentată de beta-blocante. Interferența în acest caz este la nivelul acidului mevalonic, un precursor al coenzimei Q10.

Astfel în cazul administrării de statine și beta-blocante este foarte recomandată, am spune chiar obligatorie, suplimentarea cu Coenzima Q10.

Pe lângă multiplele efecte ale Coenzimei Q10, unul mai puțin cunoscut este legat de implicațiile acesteia la nivel intracelular, respectiv la buna funcționare a mitocondriilor („centrala” energetică a fiecărei celule și implicit a organismului).

Asta înseamnă că niveluri suficiente de coenzima Q10 îți pot furniza energia de care ai nevoie și pot fi un sprijin în cazul sindromului de oboseala cronică sau de burnout.

În plus există dovezi despre activitatea Coenzimei Q10 ca puternic energizant al celulelor cardiace, care poate oferi speranță milioanelor de oameni afectați de unele boli cardiace, în special de insuficiența cardiacă congestivă, boală în care miocardul (țesutul muscular al inimii) își pierde treptat forța contractilă, ceea ce duce la deteriorarea funcției de pompa a inimii.

Aceste efecte benefice ale Coenzimei Q10 sunt mai evidente la doze care depășesc 200mg/zi și merg până la 400-600mg/zi.

Așadar persoanele cu tratament cronic cardio-vascular ar fi bine să îți administreze în mod constant coenzima Q10!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea de mâine despre statine…naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *