Numărul de celule de grăsime pe care o persoană le deține se stabilește în timpul copilăriei și al adolescenței. Apoi nu se mai modifică numărul lor ci doar dimensiunea.
O celulă de grăsime se poate extinde de până la 1000 de ori în volum și de 10 ori în diametru. Ele sunt ca niște baloane care se pot umfla tot mai mult fără să se spargă dar în loc să fie umplute cu aer, celulele adipoase sunt pline cu grăsime.
Un exemplu din multe altele spune că un experiment făcut pe 2 loturi de șoareci care consumau aceeași cantitate controlată de grăsimi și zahăr, singura diferența fiind faptul că un lot consuma preponderent omega-6 iar unul preponderent omega 3, șoareci care au consumat omega-6 au devenit obezi și cu glicemia crescută iar cei care consumă omega-3 erau normoponderali și cu glicemia normală.
De aceea este atât de important ce facem cu alimentația copiilor noștri în primii ani de viață, ce alimente consumă, cât de naturale și, mai ales, ce exemplu suntem noi pentru ei.
Totuși numărul de celule adipoase nu reprezintă o certitudine a unui organism obez sau normoponderal: poți deveni normoponderal și cu un număr crescut de celule adipoase, la fel cum pot deveni obez cu un număr scăzut de celule.
Singurul aspect care rămâne diferit, este predispoziția spre îngrășare.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea următoare despre puterea voinței