Ne-am pus pe studiat atunci când mai mulți cunoscuți fumători ne-au spus într-un interval de timp scurt că după ce au luat vitamina D (pentru că au auzit că o recomandăm) au început să se simtă mai bine, energici, să doarmă mai eficient și să se trezească mai odihniți.
Studiile ne arată că există o legătură directă și că fumătorii sunt mai susceptibili să aibă nivele scăzute de vitamina D.
- Fumul de țigară scade producția formei active de vitamina D (1,25-dihidroxivitamina D) în celulele epiteliale pulmonare. În plus, fumul de țigară poate afecta nivelul de eficiență al receptorilor de vitamina D.
- Rezultatele unui studiu pe 293 de femei americane cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani au demonstrat o scădere semnificativă a 25-hidroxi-vitamina D3 în serul sangvin atât la fumătorii activi, cât și la cei pasivi (Soldin et al. 2011).
- Un alt studiu pe 181 de bărbați din Grecia cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani a constatat că 25(OH)D a fost semnificativ mai scăzut la fumători în comparație cu nefumătorii (Kassi et al. 2015).
Vitamina D, având atât de multe roluri în organismul nostru, este de la sine înțeles că un nivel scăzut poate afecta nu doar sănătatea oaselor, ci și metabolismul hormonal, imunitatea, precum și nivelul de energie și vitalitate.
Și ținând cont de toate astea, fiecare mesaj cu efectele secundare de pe pachetul de țigări este corelat într-un fel sau altul cu vitamina D.
Reflectăm mereu la ineficiența acestor mesaje… Pentru că pe cât sunt de clare, oamenii au în continuare impresia că lor nu li se întâmplă… Deși nu găsești niciun fumător perfect sănătos, faptul că încă sunt în viață le dă impresia că fumatul nu-i afectează!
Dacă fumezi în continuare, poți să-ți asumi faptul că lumea va fi la fel și fără tine?
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin