O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Încordează mușchii creierului (Legitatea #452)

Încordează mușchii creierului (Legitatea #452)

Creierul este un centru de comandă și control ale cărui puteri și abilități nu sunt complet elucidate. De la îndeplinirea obiectivelor sau ale dorințelor și până la vindecare sau îmbolnăvire, totul este controlat de creier.

Dacă vorbim de mâncare, cu toții reacționăm cu un instinct primar. Mirosul, sunetul, gustul și textura declanșează artificii neurologice și metabolice.

Însă felul în care funcționează acest mecanism, se pare că diferă de la bărbați la femei.

Atunci când cercetătorii de la Universitatea din Oregon au ispitit bărbați și femei înfometate cu mâncărurile lor preferate, bărbații și-au putut opri reacția creierului, în timp ce femeile nu au reușit să o facă. 

Iată contextul complet: alimente (nu neapărat sănătoase de altfel) cum ar fi pizza, sandvișuri cu bacon, ouă și brânză sau pui prăjit au fost încălzite astfel încât aromele să ajungă până în camera în care erau participanții la studiu. 

Participanților li s-au picurat pe limbă eșantioane din arome. Apoi cercetătorii au măsurat efectiv activitatea centrilor plăcerii de la nivelul creierului participanților.

Când bărbații au aplicat inhibiția cognitivă, ignorând sau abătându-și gândurile de la mirosurile și gusturile persistente, ei si-au putut opri acei centri ai plăcerii. 

Femeile în schimb nu au avut această abilitate de respingere în aceeași măsură. 

Concluzia studiului ar fi că bărbaților le este mai ușor să își poată „încorda mușchii creierului” pentru a „strivi” orice obiceiuri de a mânca impulsiv.

Nu am zice că este mereu valabil, am văzut femei foarte ambițioase care și-au schimbat stilul de viață fără să se mai lase corupte de vechi obiceiuri nocive și am văzut bărbați care nu reușesc să aibă consecvența necesară.

Dar merită insistat pe un aspect, pentru că de obicei sănătatea familiei, poate mai ales a copiilor, este dată de obiceiurile pe care mama le impune în familie.

Iar dacă mama nu poate lua mereu deciziile potrivite, are cu siguranță nevoie de sprijinul, nu de opoziția tatălui!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *