O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00 din 5)
Încarc...

De ce dozele de referință nu prea mai sunt valabile? (Legitatea #211)

De ce dozele de referință nu prea mai sunt valabile? (Legitatea #211)

DZR (doza zilnică recomandată) a fost stabilită pentru îndrumarea populației cu privire la cât anume dintr-o substanță nutritivă are corpul nevoie pentru a nu se îmbolnăvi.

Aceste doze au fost stabilite fără să mai fie actualizate cu ultimele cercetări și cu avalanșa de carențe cronice de care suferă populația astăzi.

Majoritatea DZR sunt mult prea scăzute ca să se poată constata beneficii terapeutice după administrarea acelor substanțe. De exemplu: vitamina C are DZR 60mg/zi, dar ea ajunge să aibă rol antioxidant abia peste 600-1000mg.

Este de înțeles ca DZR a vitaminei C, o putem lua fără niciun fel de probleme din alimentație, dar acest nivel asigură doar nevoile metabolice, prevenția împotriva scorbutului, nu rolul antioxidant sau imunostimulant.

Alimente bogate în vitamina C sunt:

  • pătrunjel
  • ardei gras roșu
  • citrice
  • fructe de pădure, inclusiv cătina și măceșe
  • frunze verzi
  • ananas

…crude, nepreparate termic.

Dacă locuiești la oraș, poți avea parte de mult stres oxidativ (poluare, sedentarism, stres) și atunci ai în vedere ca doza de vitamina C să aibă efect antioxidant pentru înlăturarea acestor radicali liberi.

Acest principiu se aplică și pentru multe alte vitamine, minerale și suplimente: vitamina D, ginkgo biloba, coenzima Q10, etc.

De multe ori și dozele precizate pe ambalajele suplimentelor reprezintă doze orientative sau de întreținere, pentru o eficiență terapeutică fiind nevoie de doze mult mai mari.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare despre antioxidanți și probleme tiroidiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *