Continut articol
Acest articol nu este despre metode de relaxare ci despre un principiu unic, foarte important pe care insa il neglijezi de cele mai multe ori, un secret simplu al relaxarii.
Avem o viata agitata cu foarte mult stres si termene limita. Toate astea par sa nu se mai termine niciodata si noi pare ca nu ne putem regasi acel echilibru si acel moment de liniste de care avem nevoie atat de mult.
Stii de ce se intampla asta? Pentru ca de cele mai multe ori nu respecti un prinicipiu foarte importanta din fizio-psihologia umana:
- daca esti obosit intelectual, relaxeaz-te „obosindu-ti” corpul
- daca esti obosit fizic relaxeaza-te „obosindu-ti” creierul
Altfel spus: degeaba, dupa o zi de munca, te arunci in fata televizorului sau a ecranului telefonului si stai pe facebook sau instagram pentru ca nu te vei relaxa si nu te vei odihni de fapt. E doar o iluzie, de fapt suprasolicitarea creierului continua si el nu are ragaz sa se odihneasca.
Apoi o iei de la capat zi de zi si poti ajunge la epuizare, burnout sau chiar moarte subita (infarct miocardic, accident vascular cerebral, etc.). Si daca nu ajungi in aceste stari extreme, sanatatea ta tot va avea de suferit si observi asta pe pielea ta…
Ca sa intelegi si mai bine: cum ar fi ca dupa ce alergi un maraton sa „te odihnesti” mergand la sala…nu functioneaza.
Care este modul optim de relaxare dupa o zi stresanta?
Raspunsul este: sportul
Asadar ca sa te relaxezi dupa o zi obositoare intelectual, fa sport, o alergare usoara, mergi la sala sau macar fa o plimbare in parc si iti vei limpezi mintea cel mai bine.
Sportul este cea mai buna, cea mai sanatoasa si cea mai la indemana solutie impotriva suprasolicitarii mentale.
Sportul este ce mai buna solutie antistres, din 4 motive:
- sportul clarifica mintea si relaxeaza creierul
- sportul creste secretia hormonilor starii de bine, endorfinele
- sportul curata organismul de toxine si creste pofta de viata
- sportul facut dimineata la prima ora stimuleaza BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor – factorul neurotrofic cerebral); nivelul crescut de BDNF protejeaza creierul de distructiesi este este un factor antistres semnificativ
Care este cea mai buna metoda de relaxare dupa o suprasolicitare fizica?
Dacai ai avut o zi grea de munca fizica, te poti relaxa citind o carte. colorand, pictand sau urmarind un film de calitate. Refugiul in social media nu este recomandat nici in acest caz, desi poate fi o optiune.
Ajuta masajul in relaxare?
Da, masajul ajuta in ambele situatii: si pentru relaxarea fizica si pentru cea psihica. Doar ca masajul este ceva ce vine, cumva, din exterior, nu il faci tu iar acest articol este mai mult despre ce atitutdine e nevoie sa ai tu in fata suprasolicitarii.
Ai observat ca am pus accentul pe timpul prea indelungat pe care il petreci in fata ecranelor de tot felul si care suprasolicita creierul care nu mai are timp sa se relaxeze si sa se refaca.
…cand iti face cineva masaj, nu cred ca stai pe facebook…
Ce rol are alimentatia in echilibrul stres-relaxare?
Alimentele sunt combustibilul orgnismului. Daca avem combustibil de proasta calitate, organismul se va „defecta” mai repede. Daca in schimb alimentatia vine cu nutrienti esentiali, corpul va face fata mai bine stresului.
Alimentele bogate in antioxidanti, alcalinizanti, vitamine, minerale si enzime sunt cele care ajuta creierul si corpul in general sa faca fata mai bine suprasolicitarii, anihiland in acelasi timp efectele nocive ale redicalilor liberi.
Hidratarea optima este deasmenea esentiala pentru buna functionare a organismului, doarece niciun proces fiziologic din corpul tau nu se poate realiza fara apa.
Deci, da, pentru o viata sanatoasa ai nevoie neaparat de o alimentatie optima!
Asadar alege-ti cu intelepciune modul optim de relaxare si tine cont cu adevarat de sfatul de mai sus. Creierul tau are nevoie ca tu sa intelegi asta!