O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Calciul nu e bun peste tot (Legitatea #461)

Calciul nu e bun peste tot (Legitatea #461)

Ca orice în exces, nici Calciul nu e bun! 

Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman si alte mai multe roluri importante:

  1. Sănătatea oaselor și a dinților: Calciul este crucial pentru dezvoltarea și menținerea sănătoase a oaselor și a dinților. Lipsa calciului poate duce la osteoporoză, o afecțiune în care oasele devin fragile și predispuse la fracturi. Deși osteoporoza era considerată o boală a vârstei a 3-a, aceasta apare la persoane din ce în ce mai tinere.
  2. Funcționarea musculară: Calciul, alaturi de magneziu și alte minerale, ajută la contracția musculară, inclusiv a inimii. Asigură transmiterea semnalelor nervoase către mușchi și contribuie la menținerea ritmului cardiac normal.
  3. Coagularea sângelui: Calciul este implicat în procesul de coagulare a sângelui, prevenind sângerările excesive în caz de leziuni.
  4. Funcționarea celulară: Calciul este esențial pentru multe procese celulare, inclusiv transmiterea semnalelor între celule.
  5. Menținerea tensiunii arteriale normale: Calciul ajută la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Dar deși este un element foarte important, excesul de calciu sau fixarea lui acolo unde nu trebuie poate da probleme reale și grave.

Riscurile aportului excesiv de calciu:

  1. Probleme renale: Consumul excesiv de calciu poate duce la formarea de pietre la rinichi la persoanele predispuse la această afecțiune.
  2. Probleme cu sănătatea cardiovasculară: Un aport excesiv de calciu poate crește riscul de depunere a calciului în artere, ceea ce poate contribui la ateroscleroză și poate favoriza riscul de infarct sau AVC.
  3. Interacțiuni cu medicamentele: Consumul excesiv de calciu poate interfera cu absorbția altor minerale și medicamente, cum ar fi fierul și zincul. De asemenea, poate interfere cu absorbția anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele și medicamentele pentru osteoporoză… ce paradox!
  4. Tulburări digestive: Consumul excesiv de calciu, în special sub formă de suplimente, poate provoca tulburări digestive, cum ar fi constipația.

Dar ca să previi efectele secundare ale calciului, mai ales atunci când îți administrezi suplimente de calciu sau de vitamina D (care ajută la absorbția calciului) ar fi bine să-ți administrezi simultan și Vitamina K.

Pe scurt Vitamina K face calciul să ajungă doar acolo unde este nevoie!

Vitamina K este implicată în special în coagularea sângelui dar cercetările ne arată că vitamina K are un rol important în menținerea sănătății arterelor și prevenirea depunerii de calciu în artere. 

Plăcile de aterom (depuneri grase care se formează pe pereții arterelor) pot deveni mai dure și mai vulnerabile (la desprindere și înfundarea vasului de sânge) dacă conțin și depozite de calciu. 

Astfel Vitamina K2 ajută la menținerea calciului în oase și dinții și împiedică depunerea acestuia în artere și alte țesuturi moi, cum ar fi articulațiile. 

Astfel, un nivel adecvat de vitamina K2 în organism poate contribui:

  • la menținerea sănătății arterelor și prevenirea formării plăcilor de aterom
  • la mobilitatea articulațiilor și prevenirea formării de „ciocuri” sau excreșcențe osoase. 

Varianta simplă este să iei împreună cu calciu sau Vitamina D și un supliment cu vitamina K. Dar în același timp poți lua vitamina K din alimente.

Vitamina K este prezentă în mai multe alimente naturale. Cele două forme principale de vitamina K sunt K1 (filochinona) și K2 (menachinona).

Iată câteva surse naturale pentru fiecare formă:

Vitamina K1 (Filochinona):

  • Legume cu frunze verzi: Spanac, varză, broccoli, salată verde, varză de Bruxelles, pătrunjel, rucola, Kale

Vitamina K2 (Menachinona):

  • Produse fermentate: Natto, un aliment japonez fermentat din soia, este o sursă bogată de vitamina K2. Alte produse fermentate, cum ar fi brânza fermentată și untul din lapte (de la vaci care au păscut iarbă), conțin și cantități semnificative de K2.
  • Carne și organe de animale: Carnea de pasăre, ficatul și alte organe de animale sunt surse de vitamina K2.
  • Produse lactate fermentate: Iaurtul și kefirul pot conține vitamina K2, în special dacă sunt fermentate cu bacterii specifice care produc această vitamină.

Așadar reține: Calciul sau excesul de vitamina D poate contribui la depunerea excesivă a plăcilor de aterom în artere, mai ales în combinație cu niveluri neadecvate de vitamina K, crescând riscul de ateroscleroză. Iar aceasta poate duce la probleme cardiovasculare severe.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

1 intrebare si raspuns la “Calciul nu e bun peste tot (Legitatea #461)

  1. Pingback: Plăcile de aterom care nu ai nevoie (Legitatea #462) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *