O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

L-teanina, magia din ceaiul verde (Legitatea #507)

L-teanina, magia din ceaiul verde (Legitatea #507)

Ceaiul verde are o istorie îndelungată, fiind consumat în mai toată lumea pentru beneficiile sale asupra sănătății și pentru gustul său distinct.

Astăzi, ceaiul verde rămâne una dintre cele mai consumate băuturi din lume, apreciat nu doar pentru aroma sa proaspătă și bogată, ci și pentru conținutul său ridicat de antioxidanți și compuși benefici pentru sănătate, susținând diverse aspecte ale bunăstării fizice și mentale.

L-teanina este un aminoacid non-esențial, găsit în frunzele de ceai (Camellia sinensis) de care se vorbește destul de puțin, dar ale cărui efecte sunt fantastice pentru omul zilelor noastre. 

Spunem că L-theanina are efecte fantastice pentru că are un efect adaptogen, respectiv contribuie la controlul stresului, ajută la obținerea și menținerea unui somn odihnitor, dar și la stimularea sistemului imunitar și normalizarea tensiunii arteriale.

Mai exact L-theanina are mai multe acțiuni terapeutice importante:

  1. Induce relaxarea și reduce stresul: L-teanina este cunoscută pentru capacitatea sa de a induce o stare de relaxare fără a provoca somnolență. Aceasta poate contracara efectele stimulante ale cafeinei, compensând astfel celelalte componente din ceaiul verde și oferind un echilibru.
  2. Crește imunitatea: Studiile arată că L-teanina reduce imunosupresia cauzată de exercițiile fizice intense și previne răceala și gripa prin îmbunătățirea imunității. Numeroase studii au dovedit că L-theanina joacă un rol imunoregulator, prevenind inflamația, afectarea nervilor, și formarea tumori prin reglarea funcției limfocitelor γδT. Deasemenea stimulează sinteza glutationului (GSH) și secreția de citokine și neurotransmițători.
  3. Crește nivelul de dopamină: L-theanina poate influența nivelul de neurotransmițători, inclusiv dopamina. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la prevenirea anxietății și depresiei.
  4. Mai bună atenție și concentrare: L-teanina poate îmbunătăți capacitatea de concentrare și atenție, fără a afecta negativ nivelul de alertă. Prin creșterea nivelului de unde alfa în creier, se sugerează că poate sprijini starea de alertă mentală și focalizarea fără a induce somnolență.
  5. Energie cognitivă îmbunătățită: L-theanina ajută la claritate și focus mental, îmbunătățind practic energia și capacitatea de luare a decizilor. Deasemenea previne oboseala și sindromul de burnout.
  6. Îmbunătățirea calității somnului: Deși L-teanina în sine nu este un sedativ, poate contribui la ameliorarea stresului și a anxietății, facilitând astfel un somn odihnitor.
  7. Antioxidant natural: L-teanina are și proprietăți antioxidante, contribuind la protejarea celulelor împotriva îmbătrânirii și a stresului oxidativ.

L-theanina se găsește atât ca și componentă naturală a ceaiului verde, cât și ca supliment de sine stătător, extras din aceeași sursă.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

2 intrebari si raspunsuri la “L-teanina, magia din ceaiul verde (Legitatea #507)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *