Continut articol
Printre cei care au sănătatea în primele valori, probabil că și-au propus ca în acest an să facă mai mult sport.
Statisticile spun că din cei care își fac abonament la sală, 80% renunță după maxim 2 luni.
Cauzele sunt multiple dar azi ne referim la una destul de neglijată.
Dacă pentru bărbați este mai simplu deoarece ei au fluctuații destul de mici de dispoziție, pentru femei este mai complicat.
Și dacă ești femeie și nu îți înțelegi fazele organismului tău, s-ar putea sa îți fie foarte greu să faci sport pe termen lung! …mai ales dacă mai ai alte “n” responsabilități care trag de tine!
Ca femeie este foarte important sa adaptezi efortul la faza ciclului menstrual!
…iar asta e important și pentru bărbați ca să înțeleagă mai bine femeile! :)
Performanța sportivă a femeilor poate fi influențată de ciclul menstrual, deoarece nivelurile hormonale variază pe parcursul ciclului.
Iată care sunt cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când faci sport:
- Faza menstruală (zilele 1-5): Aceasta este faza în care femeile au menstruație. În această perioadă, multe femei se pot simți obosite și pot avea crampe sau disconfort, ceea ce poate afecta performanța sportivă. Totuși, fiecare persoană este diferită, iar unele femei pot experimenta o creștere a energiei și a performanței datorită eliberării de endorfine în timpul exercițiilor fizice. Cele mai multe femei aleg să nu facă sport mai ales în primele zile de menstruație.
- Faza foliculară (zilele 6-14): Nivelurile de estrogen cresc treptat în această perioadă. Acest lucru poate duce la o creștere a forței și rezistenței musculare, ceea ce poate îmbunătăți performanța sportivă. De asemenea, în această fază, femeile au o capacitate mai mare de a construi masa musculară. Este momentul în care poți începe să crești intensitatea efortului fizic.
- Ovulația (zilele 15-17): Aceasta este perioada în care un ovul este eliberat din ovar și poate dura aproximativ 24-36 de ore. Nivelurile de estrogen și de progesteron sunt ridicate în această perioadă. Unele femei pot experimenta o creștere a energiei și a puterii, în timp ce altele pot simți oboseală sau disconfort. De obicei în faza de ovulație poți face cele mai intense exerciții fizice și corpul se simte cel mai în formă!
- Faza luteală (zilele 18-28): Nivelurile de progesteron cresc în această perioadă și pot afecta starea de spirit și nivelurile de energie. Unele femei pot simți o scădere a energiei și dispoziției, pot avea o perioadă mai dificilă în menținerea performanței sportive. De asemenea, pot să apară crampe și balonare în această fază. Femeile pot fi mai susceptibile la stres și schimbări de dispoziție în timpul fazei luteale a ciclului menstrual, care are loc în ultimele două săptămâni înainte de menstruație. Această fază este cunoscută și sub numele de sindrom premenstrual (PMS) și poate aduce o serie de simptome, inclusiv iritabilitate, anxietate, schimbări de dispoziție și o senzație generală de stres. În această perioadă poți să o lași puțin mai moale cu sportul și poți pune accentul pe mișcări de relaxare, mobilitate și echilibru, cum sunt cele de tip yoga.
Până la urmă un antrenor bun te poate ghida cel mai bine astfel încât efortul fizic pe care îl faci să fie adaptat la fazele organismului iar sportul sa fie o plăcere, nu un calvar. Noi doar ne-am dorit să conștientizezi în primă fază aceste aspecte și să nu „tragi de tine” inutil în perioade care nu sunt propice.
Cu cât simți sportul ca pe o activitate mai plăcută, cu atât îți vei dori mai mult să-l practici mai des!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin