O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Activitatea fizică îmbunătățește performanța mentală (Legitatea #345)

Activitatea fizică îmbunătățește performanța mentală (Legitatea #345)

Te-ai gândit vreodată că sportul sau activitatea fizică poate să-ți îmbunătățească performanțele mentale?

Da, poate ai auzit deja că sportul te ajută să faci față mai bine stresului și să dormi mai bine. Dar te ajută chiar mai mult de atât!

Activitatea fizică îmbunătățește recuperarea după stres și creează condiții pentru neurogeneză (adică regenerarea neuronilor și nașterea de neuroni noi), ceea ce se credea până nu demult că nu este posibil.

Următoarele substanțe sunt menținute la nivele normale în organism în timpul activității fizice și sunt implicate în procesele de recuperare, regenerare și creștere a performanțelor cerebrale:

  1. Factorul de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1 sau „Insulin-like growth factor-1”). Sarcina sa principală este de a gestiona efectele hormonului de creștere (GH) în corpul tău. Funcțiile normale ale IGF-1 și GH includ creșterea țesuturilor și susținerea sănătății oaselor. IGF-1 se formează în diferite țesuturi ca urmare a prezenței GH în sânge.
  2. Factorul de creștere a endoteliului vascular (VEGF sau „Vascular endothelial growth factor”). Este un factor angiogenic (prin care se formează și regenerează vase de sânge) puternic și a fost descris pentru prima dată ca un factor de creștere esențial pentru celulele endoteliale vasculare. Prin el circulația cerebrală este menținută în parametrii optimi.
  3. Factorul de creștere a fibroblastelor (FGF sau „Fibroblast Growth Factors”). Sunt regulatori puternici ai proliferării și diferențierii celulare. Ele sunt extrem de importante în dezvoltarea normală, întreținerea țesuturilor, repararea rănilor, regenerarea neuronală și angiogeneza în celulele stem ale corpului.

Toate acestea măresc potențialul de lucru al creierului nostru și îi îmbunătățesc performanțele. În plus, la ei se adaugă endorfinele și hormonii stării de bine (de exemplu serotonina).

Dilema oamenilor de știință în continuare este care dintre activitățile fizice au totuși cea mai mare eficiență în dezvoltarea creativității și performanțele cerebrale?

Dacă ne uităm în istorie, găsim deja precedente: se știe, de exemplu, că teoria relativității s-a născut în capul lui Einstein în timp ce mergea pe bicicletă!

…dar sper că nu se apuca acum toată lumea de ciclism, ci orice sport care pune in mișcare întreg organismul este benefic, orice sport care face un “full body workout”!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *