Răspunsul recent al unei paciente ne-a pus pe gânduri: …dacă dorința de a fi sănătos poate fi considerată un ideal de neatins?
Înainte de a avea consultația efectivă cu pacienții, pentru a eficientiza și clarifica starea lor, le trimitem un chestionar unde au de răspuns la mai multe întrebări. Întrebările ne oferă o privire de ansamblu asupra sănătății lor, asupra obiceiurilor alimentare, asupra stilului de viață dar și a problemelor cu care se confruntă!
Zilele trecute, una dintre doamne de vârsta a III-a, la întrebarea finală, răspunde așa:
“În general sunt sănătoasă, cu micile excepții enumerate mai sus. Poate sunt prea idealistă dar țin la calitatea vieții mele câte zile mai am pe acest pământ!”
Doamna se menține foarte bine și nu suferă de boli cronice, chiar dacă are mult peste 60 de ani. Dar pentru ea sănătatea a fost mereu o preocupare, investind timp și energie în a se menține sănătoasă. La ea se vede efectiv înțelepciunea de urmat al persoanelor de vârsta a III-a.
Oare cum putem face ca aceste obiceiuri și această dorință a doamnei de a fi mereu sănătoasă, să se reflecte prin obiceiuri mai sănătoase pe care să le dobândim încă din copilărie? Cum putem învăța copiii încă din primii ani de viață despre ce înseamnă să fii mereu sănătos?
Dezideratul doamnei este nevoie să înceapă din copilărie, deoarece în primii 7 ani de viață, în aceia în care nu avem discernământ, se formează automatisme și obiceiuri care vor rula “pe pilot automat” întreaga viață!
Iar aici intervine rolul părinților, deoarece în acești primi 7 ani, copiii sunt un fel de „oglindă” a părinților. Obiceiuri sănătoase sau deopotrivă, nesănătoase vor rula întreaga viață și vor fi mult mai greu de schimbat la vârsta adultă.
Tu ce părere ai?
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin