O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Suntem toți (aproape) la fel! 13 lucruri interesante despre ADN (Legitatea #397)

Suntem toți (aproape) la fel! 13 lucruri interesante despre ADN (Legitatea #397)

Deși părem foarte diferiți atât ca aspect cât și ca mod de gândire, relaționare sau comportament, de fapt suntem mai asemănători decât credem. Iar ceea ce ne reunește, este mult cunoscutul ADN. 

Astăzi îți împărtășim câteva aspecte interesante despre ADN :

  1. Chiar dacă este o structură foarte complexă cu miliarde și miliarde de diferențe, ADN-ul codifică toate informațiile care alcătuiesc un organism, folosind doar patru blocuri de construcție: nucleotidele adenină (A), guanină (G), timină (T) și citozină (C).
  2. Fiecare ființă umană împărtășește 99,9% din ADN-ul său cu orice alt om de pe planetă.
  3. Dacă ai pune toate moleculele de ADN din corpul tău cap la cap, ADN-ul ar ajunge de la Pământ până la Soare și înapoi, de peste 600 de ori.
  4. Iar dacă ai desfășura întregul ADN dintr-o singură celulă umană și ai întinde firul rezultat, acesta ar avea o lungime de aproximativ 2 metri!
  5. Oamenii au în comun 60% din gene cu musculița de oțet și se știe că 2/3 dintre aceste gene sunt implicate în cancer.
  6. Împărtășești 98,7% din ADN-ul tău în comun cu cimpanzeii și bonobo (tot o specie de primate).
  7. Dacă ai putea tasta 60 de cuvinte pe minut, opt ore pe zi, ar dura aproximativ 50 de ani pentru a tasta întreg genomul uman.
  8. Avem mult ADN „nefolositor”: aproximativ 98% din ADN-ul nostru este considerat non-codant sau ADN necodificator. În trecut, se credea că acesta nu avea nicio funcție, dar acum se știe că acesta joacă un rol important în reglarea expresiei genelor și în controlul diferitelor procese celulare.
  9. ADN-ul ne poate spune multe despre strămoșii noștri: testele de ADN genealogic pot dezvălui informații interesante despre strămoșii noștri și despre rutele migrației pe care le-au urmat în trecut.
  10. Genetica și bucuria ciocolatei: un studiu a arătat că aproximativ 20% dintre oameni au o variație genetică care le face să se bucure mai mult de gustul ciocolatei (atenție, alege o variantă fără zahăr :)).
  11. Copiii își moștenesc ADN-ul și înclinațiile muzicale: studii au arătat că preferințele muzicale ale părinților pot fi influențate genetic și că există o corelație între ADN și preferințele muzicale ale copiilor.
  12. Friedrich Miescher a descoperit ADN-ul în 1869, deși oamenii de știință nu au înțeles că ADN-ul este materialul genetic din celule până în 1943. 
  13. ADN-ul poate supraviețui în spațiu: în experimente, s-a descoperit că ADN-ul poate supraviețui și rezista în mediul spațial, ceea ce sugerează că viața poate fi răspândită între planete prin intermediul materialului genetic.

Dar să nu uităm că mai presus de ADN, este epigenetica, care deși nu modifică ADN-ul, poate modifica modul de expresie al genelor.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

1 intrebare si raspuns la “Suntem toți (aproape) la fel! 13 lucruri interesante despre ADN (Legitatea #397)

  1. Pingback: NMN - Nicotinamide Mononucleotide - beneficiile pentru sănătate și longevitate (Legitatea #527) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *