O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Semnalul oboselii (Legitatea #467)

Semnalul oboselii (Legitatea #467)

Cele mai fine mecanisme reglează un organism perfect! Dar din păcate acest organism nu vine și cu un manual de utilizare… nu încă, dar îți spunem noi zi de zi ceea ce este important să știi!

Există o diferență între oboseala musculară și oboseala psihică, la fel cum există o diferență între un organism odihnit sau unul suprastimulat, dar în prag de epuizare.

Ne repetăm: cafeina din cafea și energizante nu dă energie, ci blochează receptorii de adenozină, fără ca oboseala să dispară, ea este doar ascunsă! 

Ce este adenozina si care este semnalul oboselii?

Adenozina este o substanță chimică din creier care semnalează oboseala. Ea se acumulează în timpul activității cerebrale și acționează ca un neurotransmițător care inhibă activitatea neuronală. 

Cu cât nivelul de adenozină crește în creier, cu atât mai multă oboseală poate resimți o persoană. 

Când nivelurile de adenozină sunt ridicate, acest lucru poate declanșa senzația de somnolență și în același timp contribuie la reglarea ritmului circadian (somn-veghe), determinând momentele în care suntem mai predispuși la somn. Adică este normal să fim mai obosiți seara, când este normal să ne punem la somn.

Oboseala și somnolența sunt procese complexe influențate și de alți factori, cum ar fi nivelul de energie, ritmul circadian, stresul și calitatea somnului. Dar adenozina joacă doar un rol într-o parte din acest proces complex al semnalizării oboselii.

Adenozina și ATP (adenozin trifosfat) sunt două molecule strâns legate în cadrul proceselor biochimice energetice din organism. 

ATP este considerată “moneda energetică” a celulelor, deoarece stochează și furnizează energie necesară pentru numeroase reacții chimice și procese metabolice din corp.

Legătura dintre adenozină și ATP constă în faptul că adenozina este o componentă a structurii moleculare a ATP. 

În momentul în care organismul nostru utilizează energia, prin hidroliza moleculei de ATP se produce și adenozina aducătoare de oboseală.

Apoi, când adormim, adenozina este reciclată și refolosită iar receptorii sunt eliberați în mod firesc.

De aici vine și puterea somnului scurt de peste zi. Capacitatea organismului de autocurățare a adenozinei în timpul somnului poate fi valorificată și în timpul zilei cu un somn scurt. 

De fapt poți alege între un somn scurt sau o cafea… DAR puțini își mai permit luxul unui somn la mijlocul zilei! 

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *