Am discutat ieri și în alte legități despre inflamație și credem că nu este clar pentru toată lumea care este rolul inflamației și ce alimente o pot influența.
De ce inflamația are întâi efecte benefice?
Inflamația, într-un fel similar cu febra sau colesterolul, are în primă fază roluri benefice pentru organism.
Inflamația este de fapt un mecanism prin care organismul luptă împotriva factorilor cauzatori ai afecțiunii, inițiind totodată procesul de vindecare!
Să ne imaginăm că ne tăiem sau ne lovim, locul se umflă și se înroșește; asta este inflamația. Dar ce se întâmplă de fapt:
- tumefiere (tumefacție) – umflarea zonei respective pentru a preîntâmpina eventuala invadare a organismului cu un agent patogen
- febră – crește temperatura locală tot pentru a preîntâmpina o infectare
- crește circulația sangvină cu aport de celule vindecătoare și nutrienți necesari
Inflamația păstrează pagubele localizate într-o regiune cât mai mică.
În condiții normale răspunsul inflamator este bine controlat de către organism, însă un răspuns inflamator exagerat poate fi în sine o cauză de boală.
Trebuie să înțelegem că inflamația nu ne face, neapărat, rău. Așa cum am spus, reprezintă un sistem de apărare, etapa în care organismul încearcă să limiteze acțiunea unor factori care îl agresionează.
Inflamația cronică devine periculoasă
Însă o stare de inflamație cronică, generalizată la nivelul corp este dăunătoare și poate deregla organismul provocând afecțiuni mult mai grave.
Inflamația cronică, cunoscută și ca metainflamație, este un răspuns inflamator de durată scăzută, dar constant, care apare în corp și poate persista luni sau chiar ani.
Spre deosebire de inflamația acută, care este o reacție normală la o infecție sau o leziune, metainflamația este de intensitate redusă și este adesea declanșată de factori precum obezitatea, stresul cronic, sedentarismul și alimentația nesănătoasă.
Aceasta poate contribui la dezvoltarea bolilor cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. În același timp, inflamația cronică este un factor de degradare și îmbătrânire accelerată.
Inflamația cronică și îmbolnăvirea pot fi prevenite și prin alimentație:
- un consum crescut de omega-3 și un consum redus de omega-6
- un consum redus de lactate, carne, prăjeli, zahăr, sucuri din comerț
- un consum crescut de crudități consumate zilnic, în special legume cu frunze verzi
Am dezbătut pe larg subiectul alimentației cu efect antiinflamator în acest articol.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Referințe:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
– https://www.nature.com/articles/s41591-019-0675-0
– https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/chronic-inflammation
Multumesc cu recunostinta! Am de invatat tot timpul.
Buna ziua! Articolele sunt extraordinare, foarte utile, bine documentate, le citesc cu mare drag zilnic. Mi-aș dori sa scrieți despre lapte: vacă, capră, oaie, bivoliță, măgăriță, mi-aș dori sa aflu mai multe informații. Vă mulțumesc și aștept cu nerăbdare!
Buna ziua!
Legat de lapte, raspunsul e simplu: cat mai rar si cat mai de calitate :)
Rar inseamna…foarte rar pentru ca adulti nu mai au enzime pentru a-l digera.
Si de calitate inseamna doar de la animale care mananca doar iarba, care pasc! Nu de la cele din ferme care mananca cereale amestecate cu diverse substante.