O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #35: Fă pauze de la gluten chiar dacă nu ai intoleranță!

Legitatea #35: Fă pauze de la gluten chiar dacă nu ai intoleranță!

Se pare că am dedicat consecutiv mai multe legități sănătății colonului, fără să dorim asta în mod special. Una peste alta, ne pare bine pentru că este un organ extrem de important de care depinde nu doar imunitatea sau tranzitul intestinal ci sănătatea și starea ta de bine în general!

Un alt aspect deosebit de important care poate influența sănătatea colonului, absorbția nutrienților și starea ta generala este: GLUTENUL

Glutenul și produsele din grâu îngreunează digestia și absorbția mai multor alimente, chiar și la persoanele sănătoase!

Așa cum Julien Venesson, autorul cărții Glutenul. Cum ne intoxica grâul cultivat in prezent”, sintetizează din mai multe studii, grâul din ziua de astăzi nu mai este nici pe departe asemănător cu grâul creat de Dumnezeu pentru noi. Din dorința unor producții agricole mari, datorită hibridărilor succesive și al altor intervenții la genetica grâului, s-au creat niște proporții dăunătoare în compoziția grâului care sunt cu un mare risc alergen și de dezvoltare de boli autoimune.

Cartea este o anchetă jurnalistică interesantă ce sintetizează numeroase studii științifice serioase referitoare la gluten, realizate de specialiști în imunologie, toxicologie și alergologie și din care aflăm cum consumul de grâu supus modificărilor genetice a condus la o adevărată explozie de cazuri de intoleranță la gluten sau de boli autoimune!

Deși autoritățile sanitare publice, nutriționiștii și producătorii de alimente încurajează în mod curent consumul de cereale, în special de grâu, susținând că este benefic pentru sănătate, ancheta realizată în cartea de față ne arată însă contrariul: dacă eliminăm grâul din alimentație, am putea fi mult mai sănătoși!

Pentru creșterea randamentului recoltelor, agronomii au modificat foarte mult grâul din punct de vedere genetic, dând astfel naștere unor varietăți monstruoase ale plantei. Urmarea? Grâul cultivat în prezent este mult mai bogat în gluten decât în vremurile străvechi, devenind așadar toxic.

O persoană din trei are fără să știe o sensibilitate la gluten. Niciodată oamenii și medicii nu și-ar fi imaginat că grâul este responsabil pentru: oboseala cronică, pentru probleme de digestie, pentru durerile de cap, pentru artroză, pentru vertij, neuropatii sau dureri musculare diverse

Mai mult, în rândul persoanelor cu o predispoziție genetică, glutenul poate declanșa boli autoimune: boala celiaca, boala Crohn, scleroză în plăci, diabet de tip I, poliartrită reumatoidă.

Așadar:

  • fă o pauză de minim 30 de zile în care nu consumi deloc produse care conțin gluten și vei resimți beneficii pentru sănătate (chiar te rugăm să ne scri și să ne spui cum te simți) 
  • nu îți va fi ușor, însă așa îți vei da seama cât ești de dependent de gluten și cât de greu este să renunți la el, chiar și pentru doar 30 de zile

Concluzie:

De 8 ani de zile ne documentăm și experimentăm diverse soluții pentru sănătate iar concluzia noastră este că dacă îți dorești o mai bună sănătate începe prin a exclude din alimentație 3 grupe de alimente: una din ele este glutenul. Celelalte 2 o să ți le dezvăluim în legitatea următoare! 

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

PS. În legitatea următoare vei afla care sunt cele mai nocive grupe de alimente pentru sănătate.

4 intrebari si raspunsuri la “Legitatea #35: Fă pauze de la gluten chiar dacă nu ai intoleranță!

  1. Nicolae Ileana says:

    Există pe piața paine fara gluten
    Este aceasta o varianta de consum? Ma gândesc ca totuși sunt alimente care în mod normal sunt consumate însoțite de pâine, cum ar fi untul,branza

  2. Tina says:

    Buna ziua. Eu citisem ca glutenul dispare din corp doar dupa 6 luni. Inlocuirea cu painea din faina integrala sau secara cu maia este ok ca tranzitie pana la renuntare?

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      In 30 de zile se vede un efect major, nu am precizat ca el se elimina sau nu din organism.

      Painea integrala contine gluten, deci nu e mare diferenta din acest punct de vedere.

      Iar painea din secara, intr-adevar contine mai putin gluten daca stiti ca cine o produce foloseste fdoar faina de secara. Aceasta paine devine de obicei efectiv „ca piatra” dupa prima zi de stat.

      Solutia ramane totusi eliminarea completa a oricarui tip de gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *