FOMO (Fear of Missing Out – frica de a rata) poate fi considerată deja o afecțiune comună în era digitală, mai ales printre adolescenți care sunt expuși la o varietate de modele și experiențe, care par ideale în social media.
În primul rând, este important să înțeleagă că ceea ce vede pe social media este cel mai adesea o reprezentare idealizată a realității. Majoritatea persoanelor aleg să posteze doar aspectele pozitive și cele mai atrăgătoare ale vieții lor, creând o imagine distorsionată a realității. Mai apoi se folosesc filtre și post-editări care fac ca pozele să fie foarte departe de realitate.
Este esențial ca tinerii, dar și noi cu toții, să luăm în considerare aceste aspecte și să nu comparăm propria viață cu ceea ce vedem pe ecranele telefoanelor.
În al doilea rând, adolescenții trebuie să înțeleagă că valoarea personală și fericirea nu sunt determinate de posesiuni materiale sau de aparențe exterioare. Concentrarea este nevoie să fie pe dezvoltarea propriei persoane prin expunerea la proiecte și provocări care par grele, dar care, prin obținerea sau atingerea lor creează o dezvoltare personală autentică.
Mai apoi este nevoie să ne concentrăm pe relații inter-umane autentice și pe pasiuni în viața reală, pentru că doar astfel se pot descoperi surse durabile de satisfacție și împlinire.
Avem tendința de a duce „un război” cu adolescenții, de a ne impune credințele în fața lor și de a ne considera superiori, uitând că și noi am fost ca ei și uitând că oricât de blamată ar fi fost, fiecare generație a dus până la urmă la progres.
Este mult mai important să încurajăm adolescenții să aibă o relație sănătoasă cu social media, respectiv să înțeleagă limitele și scopul acestor platforme. Dar mai important este să fie conștienți de modul în care se simt în timp ce navighează pe platforme în comparație cu experiențele din lumea reală.
Anxietatea, depresia și rata de suicid în rândul adolescenților sunt probleme reale pe care nu le mai putem neglija, iar FOMO este, cumva, cauza de fond a acestora.
Încurajarea unei abordări echilibrate și conștiente față de social media poate ajuta adolescenții să se simtă mai încrezători în sine și mai puțin anxioși în legătură cu ceea ce văd pe ecranele lor.
În final, este important să ne reamintim că fiecare individ are propriul său ritm și că nu există un “model unic” de succes sau fericire.
Acceptarea și valorizarea propriei lor autenticități îi va ajuta să depășească sentimentul de FOMO și să își trăiască viața într-un mod plin de încredere și satisfacție.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6211134/
- https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2056305120965517
- https://www.verywellfamily.com/how-fomo-impacts-teens-and-young-adults-4174625
- https://www.health.harvard.edu/blog/plant-based-diets-are-best-or-are-they-2019103118122
- https://www.health.com/vegan-diets-health-factors-7376506