O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00 din 5)
Încarc...

Înlocuiește zahărul cu ștevia sau fructe uscate (Legitatea #521)

Înlocuiește zahărul cu ștevia sau fructe uscate (Legitatea #521)

Zahărul este un ingredient omniprezent în alimentația modernă, iar efectele lui negative sunt deja binecunoscute. De la creșterea în greutate și diabet la carii dentare și boli cardiovasculare, zahărul poate fi denumită, aproape, o otravă cu gust foarte bun. 

Pe lângă efectele negative, zahărul mai creează dependență și sindrom de sevraj, astfel încât ieși cu greu din acest cerc vicios al consumului de zahăr (excesiv).

Sugestia noastră este să înlocuiești zahărul cu alternative naturale care pot oferi dulceață preparatelor fără a fi la fel de dăunătoare.

Cu ce înlocuim zahărul

Există multe variante de înlocuire a zahărului, dar astăzi ne vom opri la două dintre ele: stevia și fructele uscate.

Stevia – ca înlocuitor de zahăr

Stevia (Stevia Rebaundiana) este o plantă originară din America de Sud, cunoscută pentru frunzele sale extrem de dulci. Este un îndulcitor natural, cu zero calorii și carbohidrați, care nu afectează nivelul de glicemie. Stevia poate avea are un gust ușor metalic sau amărui, care poate fi neplăcut pentru unii, dar este o alternativă mult mai sănătoasă la zahăr.

Fructe uscate în loc de zahăr

Fructele uscate sunt o altă opțiune excelentă pentru a reduce consumul de zahăr. Ele oferă o dulceață naturală, fibre, vitamine și minerale. Fructele uscate pot fi consumate ca atare, adăugate în cereale, iaurt sau granola, sau folosite ca ingredient în prăjituri și deserturi. 

Dar atenție este vorba de fructe uscate, nu confiate. Cele mai utilizate sunt curmalele, stafidele și prunele uscate.

Iată și câteva sugestii despre cum se poate înlocui zahărul cu stevia sau fructele uscate:

  • În băuturi: Înlocuiți zahărul din cafea, ceai sau limonadă cu stevia sau o linguriță de miere.
  • La gătit: Reduceți cantitatea de zahăr din rețete cu 25-50% și adăugați stevia sau fructe uscate pentru a obține dulceața dorită.
  • La deserturi: Folosiți fructe uscate ca îndulcitor natural în prăjituri, fursecuri sau înghețată.

Beneficiile renunțării la zahăr:

  • Scădere în greutate: Reducerea consumului de zahăr poate contribui la pierderea kilogramelor în plus și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
  • Controlul glicemiei: Stevia și fructele uscate nu afectează la fel de mult nivelul de zahăr din sânge, fiind o opțiune mult mai bună pentru diabetici.
  • Sănătate dentară: Reducerea consumului de zahăr previne apariția cariilor dentare și a altor probleme dentare.
  • Îmbunătățirea stării generale de sănătate: Renunțarea la zahăr poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice.

Înlocuirea zahărului cu stevia sau fructele uscate este o modalitate simplă și eficientă de a vă îmbunătăți dieta și starea de sănătate. Experimentați cu diferite alternative pentru a găsi varianta care se potrivește cel mai bine gusturilor și nevoilor dumneavoastră.

Dar una peste alte, ar fi bine să te gândești și la cum să reduci consumul de dulciuri și carbohidrați, indiferent dacă sunt cu zahăr sau nu!

Știm, creierul tău nu poate înțelege, decât cu părțile lui cele mai evoluate, cum se poate ca ceva atât de bun la gust să fie atât de nesănătos, dar uită-te în jur la câtă „boală” există, iar zahărul una din principale cauze!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9519493/
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/facts-about-sugar-and-sugar-substitutes
  • https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/replacing-sugars-rationale-benefits-and-challenges

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *