De foarte multe ori am auzit persoane mirându-se că persoane care nu beau niciodată alcool au ficat gras sau chiar ajung la ciroză hepatică.
Cum este posibil acest lucru?
Un celebru endocrinolog, Robert Lustig, și-a dat seama de o legătură care aparent este inofensivă.
Consumul de fructoză în exces poate să provoace boală hepatică exact ca și alcoolul.
Care este mecanismul de steatoza hepatica fara consum de alcool?
Ca să ne apere de fructoză, la fel cum face cu alcoolul, ficatul transformă fructoza în grăsime eliminând-o astfel din fluxul sanguin. Doar că mâncând în mod repetat produse care conțin fructoză ficatul nostru devine gras și funcția lui este afectată.
Comunitatea medicală a denumit această noua afecțiune boala ficatului gras nealcoolic sau steatoză hepatică nealcoolică. Aceasta este prezentă cu precădere la persoanele supraponderale dar poate apărea și la cele normoponderale.
Ai putea zice: „dar eu nu mănânc fructoză, și nici fructe nu prea mănânc, de unde să fie atâta fructoză?”
Fructoza nu vine doar de la fructe, ci vine de la zahăr. Zahărul este de fapt sucroză, iar formula sucrozei este formată dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Atunci când mănânci zahăr sau orice produs care conține zahăr mănânci de fapt și fructoză, nu doar glucoză.
Glicemia (cantitatea de glucoză) o poți măsura prin analiză de sânge, însă fructoza nu se poate măsura deși există o curbă de creștere similară cu cea de la glucoză.
Deși auzim foarte des că glicemia mare nu este benefică, prezența în exces a fructozei provoacă la fel sau chiar mai mult rău, cu atât mai mult că nu putem determina acest nivel.
Ca să rezolvi această problemă a ficatului este nevoie să faci o pauză de la tot ce este gras și de la tot ce conține zahăr. Ca și atunci când speli vasele, orice picătură de ulei sau sirop necesită o respălare.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin