O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Ce șanse ai la „x” zeci de ani? (Legitatea #406)

Ce șanse ai la „x” zeci de ani? (Legitatea #406)

Acum câteva zile v-am rugat să ne ajutați cu completarea unui chestionar și am primit mult mai multe răspunsuri decât ne așteptam. Vă mulțumim foarte mult!

Am observat că ponderea cea mai mare este a celor care sunt aproximativ în jurul vârstei de 40 de ani. Cumva este normal, în societatea noastră, persoanele active preocupate de sănătatea lor sunt pe la această vârstă.

Dar poate ar fi bine să avem grijă să definim foarte bine sănătatea și durata de viață! 40 de ani înseamnă ceva mai mult decât atât. Unii ar putea spune că este jumătatea vieții, dar nu pentru toată lumea…!

Dar cu siguranță este punctul în care angajamentul unei persoane față de sănătate sa, trece de la a fi opțional, la a fi esențial pentru menținerea unei calități ridicate a vieții în anii care vor urma.

Nu vrem să te speriem, ci doar vrem să te facem să conștientizezi importanța sănătății tale, a prevenției și a faptului că ceea ce faci ACUM va avea un mare impact pentru anii care vor urma.

În România nu se fac multe studii, dar se fac în America. Așa că o să ne inspirăm de acolo:

  • un bărbat de 40 de ani din Statele Unite, are șanse de aproape de 5% de a nu-și vedea aniversarea de 50 de ani sunt
  • la o vârstă medie de 40 de ani, ar trebui să poți urca scările într-un ritm lejer sau să poți face o alergare ușoară, fără prea multe provocări; derulează rapid înainte până la 50 și acest lucru nu va mai fi adevărat, ci te vei simți obosit(ă), iar la 60 deja ți se va părea greu; cam acesta este impactul negativ asupra calității vieții a 10 ani de sedentarism și ignorare a sănătății
  • dacă la 40 de ani, probabil că nu iei „nicio pastilă”, la 50 deja vei avea cel puțin o boală cronică, iar la 60 de ani vei lua cel puțin 3 pastile zilnic.

Vestea bună este că nimic din toate acestea nu este „bătut în cuie”. Poți să alegi să urmezi parcursul „majorității” sau poți să faci o altă alegere și să nu te mulțumești cu atât. 

Dacă ai o alimentație sănătoasă, o viață activă cu sport de 3 ori pe săptămână și reușești să gestionezi bine stresul, șansele tale de îmbolnăvire vor scădea dramatic iar nivelul tău de sănătate poate fi încă la zeci de ani de a-ți fi afectată orice activitate de zi cu zi.

Dar totodată, a ignora sănătatea, așteptându-te că nu ți se va întâmpla nimic, ci doar venirea pensiei ca să te bucuri de acea excursie în jurul lumii, poate deveni un pariu foarte riscant.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *