O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Cărți, nu bomboane, neuroni, nu kilograme (Legitatea #410)

Cărți, nu bomboane, neuroni, nu kilograme (Legitatea #410)

Începutul școlii vine mereu cu emoții atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. 

În plus de emoțiile firești începutului de an școlar, pentru familiile care au un stil de viață sănătos mai există o emoție în plus: Cu ce dorințe de dulciuri nesănătoase va mai veni copilul meu de la școală?

Acasă poți controla mai bine alimentația celui mic, dar când intră în colectivitate, nevoia de apartenență la grup, dar și gustul nenatural de bun al diverselor produse, îi face pe copii să uite sau să ignore tot ce au văzut în familie și să aleagă să mănânce tot ceea ce mănâncă colegii lor.

Să interzici asta copilului tău nu va face decât două rele:

  • ori copilul va respecta ce-i spui și se va simți frustrat și va fi, cumva, marginalizat de colegi
  • ori nu îți va mai spune nimic și va face ce consideră pentru a fi acceptat de grup

Desigur există și copii care sunt caractere foarte puternice și care îi pot influența pe ceilalți, dar sunt cazuri extrem de rare…plus că vorbim de zahăr și de gusturi care nu sunt decât delicioase, dar care acționează și asupra creierului generând dopamină (neurotransmițătorul fericirii) și creând dependență!

Și atunci propunerea noastră este următoarea:

Să creezi obiceiuri foarte stabile acasă, să-i fii exemplu de neclintit dar să nu-i interzici nimic. Explică-i mult și explică-i de 100 sau 1000 de ori pentru că „repetiția este mama învățăturii”!

Dar lasă-i libertatea să aleagă și asigură-te că prin ceea ce faci acasă, ajuți corpul să gestioneze „deșeurile” și „toxinele” astfel încât corpul copilului să le elimine fără să-l afecteze.

Iar când vine câte-o sărbătoare sau eveniment, hai să nu mai cumpărăm dulciuri cadou. De la Paști la Crăciun și de la ziua de naștere la onomastică să cumpărăm cărți, nu dulciuri! …sau orice altceva care să-i stimuleze creierul, nu kilogramele în pus.

Deja avem o epidemie de obezitate în rândul copiilor (și adulților), de ce să stimulăm asta și mai mult. 

Pe când analfabetismul funcțional parcă crește proporțional cu kilogramele în plus ale celor mici… s-ar putea să aibă aceeași cauză!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *