Crezi sau nu, voința este o resursă limitată!
Într-un experiment au fost puse pe o masă două boluri, unul cu prăjituri delicioase și unul cu ridichi albe și roșii. În cadrul experimentului mai multor oameni le-a fost indicat să mănânce fie dintr-unul fie din celălalt castron.
Toți oamenii vedeau ambele castroane și salivau la prăjituri dar nu aveau dreptul să mănânce din ele decât unii, ceilalți fiind nevoiți să-și exercite voința de a se abține.
Apoi li s-a dat să rezolve o problemă de matematică care de fapt nu avea o rezolvare!
Subiecții care au mâncat din prăjituri și nu și a exercitat niciun fel voința de a se abține, au dat dovadă de o perseverată în a lucra la problemă cu peste 50% mai mult cât timp decât ceilalți.
Practic rezistența în fața tentației a generat cumva un cost psihic astfel încât participanții au fost înclinați să renunțe mai ușor în fața frustrării de a nu putea rezolva problema.
Cu alte cuvinte atunci când ești supus zilnic și de mai multe ori pe zi unor tentații nesănătoase, vei avea tendința la un moment dat să cedezi. De aceea adoptarea unui stil de viață sănătos fără a înțelege principiile lui, fără conștientizare și fără informare recurentă, crește foarte mult șansele să faci alegere nesănătoase.
În același timp, dacă ești singurul din anturajul tău (prieteni, job, familie) care își dorește să mănânce sănătos, să facă sport, îți va fi foarte greu deoarece va trebui să-ți exerciți zi de zi voința, în loc să fie ceva natural, firesc.
Nivelul de stres la care ești supus va fi mai mare iar experimentul de mai sus este explicația de ce oameni care își schimbă stilul de viață, care se simt foarte bine și care chiar se vindecă de anumite boli, ajung până la urmă, aparent inexplicabil, să renunțe la obiceiurile sănătoase implementate.
În concluzie, înconjoară-te de oameni și informații care să te ajute să ai o sănătate optimă!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, despre patologia iatrogenă (boli cauzate de administrarea de medicamente)