O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,67 din 5)
Încarc...

Sfecla rosie …rosie ca sangele

Te simti apatic si lipsit de energie?

O adevarata bomba de vitamine si minerale iti sta la dispozitie!

 

Vitaminele A, C, E, B1, B2, C, acid folic dar si fibre, magneziu, fier, cupru si fosfor, toate intr-un singur aliment?

Pare greu de crezut dar este mai simplu si mai ieftin decat ti-ai imaginat!

Vara si toamna pietele sunt pline de fructe si legume care ne asigura necesarul de vitamine pentru a face fata solicitarilor la care este supus organismul nostru peste iarna. Cine profita de bogatia acestor anotimpuri, isi cladeste imunitatea pentru sezonul rece!

Radacinoasele sunt bogate in multi nutrienti, dar mai importante sunt mineralele alcalinizante pe care le contin si care pregatesc corpul pentru perioada de iarna in care aportul de hrana vie este mai scazut.

Exemplu de astazi, de leguma foarte accesibila dar care aduce mari beneficii, este sfecla rosie!

Sfelca rosie este un aliment care poseda 2 avantaje remarcabile:

  • este foarte bogata in nutrienti
  • se conserva usor peste iarna

Cu multiple beneficii pentru organism, in special pentru sange, splina si ficat, sfecla rosie nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic in perioada premergatoare iernii.

Adaugata sub forma rasa, de bastonase sau feliute subtiri in salata, sau stoarsa intr-un suc proaspat in combinatie cu morcovi, telina si mar, constituie o sursa excelenta de antioxidanti, fier si oxid nitric; acestia avand rol de sustinere a circulatiei sanguine si a sistemului cardiovascular in general.

Pe langa antioxidanti, sfecla rosie este o sursa bogata in  vitaminele A, C, E, B1, B2, C, acid folic dar si fibre, magneziu, fier, cupru si fosfor.

Culoarea rosie a sfeclei si asemanarea ei vizuala cu sangele uman nu este intamplatoare, sfecla rosie avand niste nutrienti care ajuta la mentinerea si restabilirea valorilor normale ale hemoglobinei, fierului, vascozitatii sangelui si a functionarii celulelor imunitare.

Sfecla rosie a fost pusa multa vreme deoparte, fiind socotita Cenusareasa legumelor, presupunandu-se ca este mai greu de gatit. Aceasta prejudecata este demontata  prin multitudinea de retete rapide si simple in care sfecla rosie are un rol important nu doar prin culoare si savoare:

  • sucuri proaspat stoarse
  • salate de legume
  • supe crema de sfecla rosie
  • salate de sfecla fiarta cu hrean sau chimion
  • pate (crema tartinabila) cu sfecla rosie
  • sosuri de sfecla rosie …si lista ar putea continua!

Datorită compozitiei sale cum rar mai gasim la alte legume, sfecla rosie este recomandata in mai multe afectiuni:

  • anemie feripriva
  • detoxifiere
  • boli hepatice
  • afectiuni cardiovasculare (prevenirea infarcturilor miocardice si a accidentelor vasculare cerebrale)
  • anumite tipuri de cancer
  • boli digestive
  • modularea si intarirea imunitatii
  • puternic antiinflamator, mineralizant si energizant.

Pe langa toate acestea, sfecla rosie are cea mai mare cantitate de vitamina K continuta de o leguma!

Dumnezeu a creat totul in mod perfect astfel incat anumite legume si fructe care se pot recolta toamna pana tarziu, se pot pastra foarte bine peste iarna, de ex: morcovi, sfecla rosie, mere, ridichi negre, telina, patrunjel, pastarnac, dovleac, cartofi, nuci, etc.

Consumul zilnic de radacinoase crude pe timp de iarna ofera doza de vitamine si minerale pentru a-ti sprijini imunitatea si pentru a te feri de astenia de primavara.

O salata practica si usor de facut pe care ti-o recomandam este:

  • se rad pe razatoare: 1 sfecla rosie, 1 morcov, 1 telina si 1 mar
  • se presara 1 pumn de miez de nuca maruntit
  • sa amesteca si se consuma fara sa mai fie nevoie sa mai adaugi altceva
  • poti sa mai adaugi pentru aspect si diversitate frunze de menta sau de patrunjel

 


Stiai ca…

…consumul de sfecla rosie cruda sau suc de sfecla rosie poate colora urina in rosu.

Sfecla rosie contine BETANINA, un pigment care da culoarea rosie a sfeclei. Acest pigment este descompus in mod normal de stomac, dar daca cantitatea de sfecla rosie consumata este mai mare sau pH-ul stomacului nu este destul de acid, atunci urina va fi colorata in rosu. 

Cercetarile nu au putut deslusi o relatie directa intre colorarea sau nu a urinei in rosu si o anumita afectiune, astfel ca acest aspect nu reprezinta un simptom sau o manifestare a unei anumite boli ci este mai degraba un aspect fiziologic normal.


Acum ca stii aceste lucruri, urmeaza sa le aplici!

Minunea Naturii te provoaca la un stil de viata sanatos!

 

3 comentarii la “Sfecla rosie …rosie ca sangele

  1. Pingback: Anemia si carenta de fier, cauze si remedii naturale – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *