O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00 din 5)
Încarc...

Paradoxul calciului, prea mult sau prea puțin? (Legitatea #301)

Paradoxul calciului, prea mult sau prea puțin? (Legitatea #301)

Toată lumea știe că avem nevoie de calciu! Sau că pentru oase puternice avem nevoie de mult calciu! Dar există un mare paradox și concentrații crescute de calciu, pot face mai mult rău!

Care este paradoxul calciului?

O cantitate prea mică de calciu, este clar că poate duce la oase fragile, ușor fracturabile.

Iar o cantitate mai mare de calciu, deși îmbunătăţeşte sănătatea oaselor, poate duce la calcifierea arterelor, rezultând o proastă circulaţie a sângelui și o creştere a riscului de boli cardio­vasculare. 

Pe lângă asta, mai pot apărea calcifieri și la nivelul articulațiilor sau pietre la rinichi.

Este un fapt dovedit că persoanele care suferă atât de boli cardiovasculare, cât şi de osteoporoză prezintă o lipsă de calciu. Dar suplimentarea nu se poate face oricum!

Prin urmare, nu este suficient a se consuma cantitatea necesară de calciu, ci este nevoie şi de o distribuire şi utilizare corespunzătoare a acestuia.

Pentru fixarea calciului în oase cei mai mulți știm că este nevoie de vitamina D. Dar mai puțini știu că vitamina K are un rol chiar mai important decât vitamina D, acela de a distribui calciul acolo unde este nevoie de el.

Vitamina K (mai exact vitamina K2) are proprietatea de a reduce calcifierile de pe pereții arteriali și de activare a mecanismelor de legare a calciului la nivelul matricei osoase.

Conform studiilor, calcifierea arterelor și lipsa calciului din oase poate fi un rezultat al insuficienței de vitamina K2 în urma unui regim alimentar neadecvat.

Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 crește riscul de:

  • depunere a calciului la nivelul arterelor, ducând la artere neelastice, rigide
  • legare ineficientă a calciului în oase, ducând la oase fragile

Așadar, dacă ești în categoria de risc (de boli cardiovasculare sau osteoporoză) sau doar dacă iei suplimente de calciu sau vitamina D, ai grijă și la aportul de vitamina K2, este mai necesar decât crezi!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare, despre o comparație mai extremă! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *