O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #151: Cel mai sănătos pește!

Legitatea #151: Cel mai sănătos pește!

Multe persoane se bazează pe expertiza noastră și ne cer sfaturi în diverse domenii. Întrebări foarte frecvente sunt: ce tip de carne să consum? Sau ce carne este sănătoasă? Peștele e bun?

La o discuție cu părinții noștri, ei ne povesteau că pe vremea lui Ceaușescu exista o propagandă despre alimentația sănătoasă, despre reducerea consumului de carne și despre creșterea consumului de legume. Oamenii interpretaseră însă această propagandă ca pe un pretext ca oamenii să facă și mai multe restricții și astfel, din contră își dorea și mai multă carne…

Nu contează dacă așa a fost sau este doar o percepție, contează doar că în mentalul colectiv, consumul de carne = bunăstare.

Când vine vorba de pește, contează foarte mult sursa și modul de hrănire:

  • cele mai bune variante se află la baza lanțului trofic, cum sunt sardinele (Sardinele mănâncă zooplanctonul, cunoscut și sub denumirea de “plancton animal”, care plutește în mare; zooplanctonul se hrănește cu plancton, care este efectiv organismul plantei care se află la baza lanțului alimentar oceanic)
  • la polul opus, cele mai nerecomandate specii, sunt peștii mari, care mănâncă alți pești și care acumulează metale grele, cum este tonul
  • peștii pe care îi regăsim în supermaket sunt în general pești de acvacultură, crescuți în sistem intensiv cu premixuri de mâncare aditivată precum mâncarea puilor din ferme
  • variantele de preferat sunt peștii capturați sau pescuiți din sălbăticie, din mediul lor natural

Da, și în cazul peștelui cele mai consumate variante sunt cele mai nesănătoase, de aceea trei sferturi din persoanele care își fac analiza de mercur constată că aceasta este peste limita superioară și că au un corp intoxicat cu metale grele.

Mai știai căsomonul de acvacultură este modificat genetic pentru a avea o rata de crește mare si continua pe parcursul intreuglui an…! (vezi studiu aici)

Apoi, modul de gătire este cel puțin la fel de important : degeaba am cel mai bun pește dacă îl mănânc prăjit în ulei de floarea soarelui….

Ca să răspundem la întrebările de la început, carnea pe care noi o recomandăm este:

  • pește pescuit din sălbăticie
  • carne de vită de la animale care au păscut iarbă
  • pui sau găini care a crescut în libertate, cu alimentația bazată NU pe cereale, ci pe insecte și iarbă (ideal care au primit semințe de in ca alimentație pentru creșterea aportului de omega-3 care se regăsește în carne și în ouă)
  • carne de vânat

…dar să nu uităm că alimentația e nevoie să fie bazată pe alimente vegetale, nu pe carne!

A fi vegetarian este un curent care pare la modă, însă dacă dorești să renunți la ceva pentru a fi mai sănătos, noi îți recomandăm să renunți întâi la:

  • gluten și făină rafinată
  • zahăr
  • lactate
  • ulei de floarea soarelui

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. }n legitatea de mâine, despre confort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *