O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Nu mă pot abține… (Legitatea #390)

Nu mă pot abține… (Legitatea #390)

Ca să începem într-un ton mai dur, atunci când nu te poți abține de la mâncăruri/obiceiuri care știi că îți fac rău, nu mai ești om, ci animal!

De ce?

În situaţii de nesīguranţă sau ameninţătoare, sistemul limbic (partea din creier responsabilă de impulsurile emoționale) creează emoții pe care le detestām, precum mânia, gelozia, teama sau anxietatea. Scopul sistemului limbic este de a ne ajuta să evităm situaţiile ameninţătoare sau de nesiguranţă, pentru a ne menține în viață. 

Ca și cum generarea emoțiilor negative nu ar fi fost destul de puternică, sistemul limbic poate închide temporar centrii raționali ai creierului, împiedicându-ne să analizăm rațional situația și generând astfel, adesea, comportamente pe care le regretăm ulterior!

Cu alte cuvinte, neocortexul, pe care il considerăm adultul responsabil din cameră”, este închis.

Și atunci nu mai gândim rațional, ci gândim cu creierul animalic (sistemul limbic, este partea creierului pe care o avem în comun cu mamiferele).

În concret, atunci când ești obosit(ă) seara și creierul tău nu mai are energia de care ar avea nevoie, ești mult mai predispus(ă) să mănânci prea mult și să faci alegeri nesănătoase, tocmai pentru că, de fapt, nu mai gândești rațional!

Sau când stresul este foarte mare, pofta de dulce devine de neoprit și, deși știi că nu faci bine, de moment nu mai gândești rațional.

Pentru a lua deciziile cele mai bune și pentru a face schimbări de durată în vietile noastre, este nevoie să-i oferim creierului trei lucruri: 

  • energie suficientă pentru neocortex (care și consumă cea mai mută energie), mai ales pentru centrul cea mai inteligentă parte pe care o numim cortex prefrontal (CPF)
  • siguranță pentru a calma sistemul limbic 
  • și cât mai multă repetitivitate pe obiceiuri sănătoase pentru a genera rețele neuronale puternice pe care le numim și autostrăzi neuronale.

Dar de fapt intri, deopotrivă într-un cerc vicios sau, din contră, virtuos:

  • Cu cât ai un stil de viață mai sănătos, cu atât le îndeplinești mai bine pe cele 3! 
  • Cu cât ai un stil de viață mai nesănătos cu atât se „dărâmă” toate mai ușor, precum piesele unui Domino!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

1 intrebare si raspuns la “Nu mă pot abține… (Legitatea #390)

  1. Pingback: Speriați de …mai nimic? (Legitatea #494) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *