S-a întâmplat de multe ori să vină la noi pacienți cărora ie-a recomandat medicul sau nutriționistul să nu mănânce nici zahăr și nici gluten. De cele mai multe ori aceștia se simțeau bulversați, obosiți și subnutriți.
De multe ori nu știau ce să mănânce și asta era un stres în plus.
Le spunem că „și noi recomandăm o alimentație fără zahăr și fără gluten”, asta ca să-i mai liniștim că nu li s-a recomandat ceva extrem și să le dăm încredere în ceea ce fac!
De cele mai multe ori se miră și fac ochii mari de uimire…
Dar le mai spunem și că „nu excludem ceva fără să includem altceva”! Este foarte greu pentru oameni să tot excludă alimente fără să pună ceva în loc.
Trecerea blândă și eliberarea de dependența de zahăr și gluten (vezi legitatea #36) se face mai ușor prin înlocuire:
- excludem zahărul, dar avem zilnic o masă de fructe, preferabil dimineața
- excludem glutenul dar înlocuim, de exemplu pastele din făină de grâu cu paste din faina de năut, hrișca, mazăre, etc.
Astfel corpul tău primește toți nutrienții de care are nevoie și în același timp nu primește ceva nociv!
Nu recomandăm de exemplu înlocuirea pâinii albe cu pâine fără gluten (tot albă) deoarece conținutul de nutrienți este foarte mic. La fel este și cazul pastelor din orez sau porumb care conține foarte mult amidon, nefiind alimente echilibrate!
Regula fundamentală este ca atunci când excluzi ceva, să cauți acel aliment sau gust în forma lui cât mai naturală, nu într-un alt ambalaj…
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea următoare despre credințe! …sau impresii…