O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Mai multe calorii decât ai impresia (Legitatea #399)

Mai multe calorii decât ai impresia (Legitatea #399)

Știi că nu suntem adepții număratului de calorii, dar asta se aplică doar atunci când alimentația se bazează pe alimente naturale și integrale. Dacă nu asta e alimentația ta, decât să nu monitorizezi nimic, mai bine monitorizezi caloriile!

Dar ce înseamnă alimente integrale și unde poți greși cel mai ușor la a face exces de calorii fără să îți dai seama?

  1. Fructele uscate sunt mult mai calorice decât cele proaspete.

Deși este logic faptul că ele sunt mult mai concentrate din cauza lipsei de apă, mulți dintre noi ignorăm asta. În plus, mai omitem și faptul că de multe ori ele nu sunt doar uscate, ci confiate. Adică, fierte în sirop de zahăr!

Valoarea calorică este numărul de calorii calculate ca fiind produse prin digerarea unei anumite cantități (de obicei 100 g) de produs. Fructele își pierd până la 80% din greutatea inițială atunci când sunt uscate. Dar apa care se evaporă din ele are zero calorii.

Se dovedește astfel că 100 g de fructe uscate conțin același număr de calorii ca și 500 g de fructe proaspete, din care a fost făcut, adică fructele uscate sunt de cinci ori mai calorice.

  1. Excesul de ulei este o capcană plină de calorii, ușor de picat în ea.

Deși avem impresia că nu mâncăm mult ulei sau grăsimi, aceeași porție de cartofi poate avea de 4 ori mai multe calorii dacă este prăjită în ulei, decât dacă acei cartofi sunt fierți. Plus că nu este o combinație potrivită pentru silueta ta! Combinația de grăsimi cu carbohidrați se transformă mai ușor în țesut adipos decât alte combinații.

Deși sunt multe variante sănătoase, uleiurile nu sunt alimente integrale, semințele sau nucile din care se obțin sunt cele integrale și atunci este nevoi să acorzi o atenție suplimentară la asta.

  1. Patiseria de la colț este de fapt „caloriseria”.

Toate orașele sunt pline de patiserii, covrigării și alte unități în care se produc diverse delicatese cărora cu greu poți să le reziști. Cum oamenii sunt tot mai stresați și nevoie de triptofan este tot mai mare, acesta este un motiv în plus să aleagă produse de patiserie. 

Pe lângă faptul că au doar calorii goale și că sunt cu atât mai gustoase, cu cât au mai multe grăsimi, ele nu au doar o supra doză de calorii, ci cresc și brusc glicemia creând niște zig-zag-uri care îmbolnăvesc pancreasul și cresc țesutul adipos!

Cam în aceeași categorie intră și toate dulciurile pe care le găsești într-un magazin de cartier sau într-un supermarket, niște bombe calorice și un fierăstrău pentru sănătate!


Ajunge pentru azi, este suficient să reții aceste 3 idei despre cele mai frecvente excese calorice.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *