O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Legitatea #137: Trezește viața, vindecă organismul!

Legitatea #137: Trezește viața, vindecă organismul!

În organismele vii se întâmplă realmente minuni! Despre una dintre ele am discutat in legitatea #116 iar legitatea de astăzi este în legătură cu ea.

Știm cu toții că nucile și semințele conțin tot ceea ce este nevoie pentru a „se naște” o nouă plantă din ele.

Acest proces se desfășoară de pe scurt în 2 etape mari: germen și vlăstar

  1. În prima etapă de germinare practic seminţele sau nucile se îmbibă cu apă şi se umflă, apoi tegumentul crapă şi se deschide, germenul devenind vizibil
  2. În etapa de formare a vlăstarilor, după ieşirea rădăcinii, germenul se transformă în tulpiniţă care creşte şi se orientează vertical în sus., formând mai apoi frunzulițe

În timpul acestor procese, substanțele din interiorul seminței se transformă prin procese chimice clasice dar și de transmutare biologică întâmplându-se 2 procese extrem de importante:

  • cantitatea de antinutrienți (niște substanțe relativ toxice prezente în semințe cu rol de protecție împotriva dăunătorilor) scade foarte mult
  • cantitatea de nutrienți (vitamine, minerale, micronutienți, enzime, antioxidanți, etc.) se multiplică exponențial

De aceea este esențial să hidratezi, să înmoi nucile și semințele înainte de consum, între 6 și 12 ore, în funcție de sămânță.

Practic înmuierea este o modalitate simplă și eficientă de a obține maximum de nutrienți din nuci și semințe: la contactul cu apa, miezul este saturat cu umiditate → se activează enzimele → și se schimbă compoziția → astfel crește numărul de vitamine, minerale și antioxidanți.

În plus, aceste substanțe devin mai bio-disponibile pentru corpul uman, deoarece, de exemplu:

  • acidul fitic, unul din antinutrienții de care discutam, trece în apă în timpul înmuierii. Îndepărtarea acidului fitic îmbunătățește digestia și absorbția pulpei de nuci în intestine, previne consecințele neplăcute sub formă de balonare și reduce formarea de gaze.
  • lectinele, substanțe de protecție ale semințelor și nucilor ca să nu fie mâncate de bacterii, de omizi, de animale și chiar de oameni (de aceea “ne pica greu la stomac”), prin înmuiere în apă se hidrolizează și astfel toleranța digestivă devine mai bună.

Așadar, testează cea mai simplă variantă: pune de seara până dimineața, la înmuiat în apă plată, ce nuci sau semințe comestibile ai prin casă. De cele mai multe ori noi hidratăm: migdale, nuci românești și semințe de floarea soarelui dar poți să încerci și cu alte tipuri.

Pe lângă proprietățile benefice, vei observa și ce gust minunat au, diferit de varianta neînmuiată.

Următoarea fază este cea de vlăstar, unde procesul este ceva mai complex, durează câteva zile dar și proprietățile pot fi fantastice. Există mărturii de vindecare a multor boli grave prin introducerea germenilor și vlăstarilor în alimentație. Mai multe pe acest subiect poți descoperi din cartea Ligiei Pop, Germeni si Vlastari.

Folosește-te de aceste mici „secrete” pentru a spori cantitatea de nutrienți și micornutrienți pe care o obții din alimente, avem cu toții mare nevoie de asta!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea de mâine despre mai multe învățăminte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *