O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #101: Ce mâncarea îmbolnăvește, tot mâncarea vindecă

Legitatea #101: Ce mâncarea îmbolnăvește, tot mâncarea vindecă

Cazurile de colesterol crescut, diabet, hipertensiune și cancer devin aproape omniprezente. Statistic, aproape fiecare om va ajunge să sufere de aceste afecțiuni. 

Deși pe unii asta nu-i sperie, că doar există medicamente, ce nu conștientizează este faptul că intră într-un cerc vicios care generează alte și alte afecțiuni și efecte secundare.

După OMS (Organizația Mondiala a Sănătății) Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezintă una din cele mai importante cauze de deces. Netratată și nesoluționată HTA poate avea consecințe asupra capacității de memorare și gândire (demență), pareze și paralizii, făcând pacienții dependenți social și necesitând perioade lungi de recuperare psihomotorie.

Diabetul, de asemenea poate veni și el cu anumite consecințe devastatoare: afectarea vederii și orbire, afectarea rinichilor, amputarea membrelor, agravarea altor afecțiuni, etc.

Însă toate aceste boli nu sunt altceva decât o consecință a stilului de viață nesănătos, al alimentației greșite, al sedentarismului și al stresului emoțional.

Iar vindecarea acestor boli ar putea să intervină, nu prin medicamente, ci prin schimbări exact în stilul de viață.

Organismul uman are niște capacități fantastice de reglare și regenerare, de aceea el rezistă zeci de ani asediului unui stil de viață nesănătos, înainte ca o boală să apară.

Din fericire, vindecarea prin stil de viață nu durează zeci de ani, ci intervine relativ repede, în câteva săptămâni sau luni, depinde de efortul și consecvența fiecărei persoane.

Deși am învățat în facultatea de farmacie că, de exemplu, hipertensiunea și diabetul, sunt boli cronice, adică sunt boli pe care le ai toată viața, nu te vindeci de ele, studii recente și exemplul personal ne spun că de fapt ele se vindecă relativ ușor prin schimbări în alimentație.

Printre cele mai relevante „trofee” ale acceptării alimentației ca fiind un veritabil tratament o reprezintă dieta DASH.

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost aleasa cel mai bun regim alimentar al anului 2013 in Statele Unite.

Dieta DASH se bazeaza pe 2 principii:

  • este bogată in fructe, legume, cereale integrale, peste, fasole, semințe și nuci.
  • este mai săraca în sodiu, zaharuri adăugate și dulciuri, carne roșie, grăsimi trans și omega-6.

Venind cu un aport crescut de alimente crude si naturale iar in același timp reducând alimentele care pot fi nocive, nu facem altceva decât să inversăm procesul care duce spre Hipertensiune arteriala, ca mai apoi aceasta să se normalizeze. Aceeași dietă are benefice la fel de importante și în diabet sau alte afecțiuni.

Dar dieta DASH sau dieta optimă nu sunt altceva decât tot ceea noi prezentăm zi de zi în legități și care sperăm să fie o „picătură chinezească” în versiune benefică, pentru sănătatea ta.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea de mâine despre semnalul unui gât gros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *