O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Decizii bune, rezultate (de moment) proaste (Legitatea #243)

Decizii bune, rezultate (de moment) proaste (Legitatea #243)

De foarte multe ori în viață luăm deciziile potrivite dar avem rezultate proaste pe moment!

Nu știu câți jucători de Poker sunt printre urmăritorii noștri, dar am primit o perspectivă foarte interesantă de la un prieten, fost jucător profesionist de Poker:

În sănătate este ca și în Poker. În Poker poți să ai niște cărți foarte bune, cu șanse matematice 95% de a câștiga. Cu toate astea pierzi! Ai luat o decizie greșită…? …nu, în niciun caz. A fost doar parte din acel 5% în care aveai șanse să nu câștigi. Dacă joci 100 de jocuri cu aceleași cărți probabil vei câștiga de 95 de ori și vei pierde de 5.

Cum se aplică asta în sănătate?

Uite cam așa:

  • îți schimbi stilul de viață și la 2 săptămâni faci o răceală strașnică, apoi ai impresia că este din cauză că mănânci diferit; de fapt da, este posibil, dar mai degrabă este o reacție de curățare și detoxifiere a organismului care abia a așteptat acest moment.
  • ieși cu prietenii în oraș și te iau la mișto că tu îți comanzi 2 salate nu una, iar ei doar cartofi cu friptură; apoi peste 5 ani te întreabă: „Zi-mi și mie care e rețeta magică de arăți așa de bine?”
  • cheltui sute de lei pe suplimente în fiecare lună și aparent nu observi mare schimbare, dar când te uiți în jur și vezi că dintre apropiații tăi, tu ești cel mai energic, dormi cel mai bine și anii nu trec peste tine, îți dai seama că ai făcut alegerea potrivită; …nu a fost cheltuială, ci investiție în prorpia sănătate.

La polul opus este să încerci să câstigi la Poker cu niște cărți foarte proaste. Da ai o șansă infimă să reușești. 

La fel cum ai o șansă foarte mică să nu te îmbolnăvești dacă nu te preocupă alimentația ta, stilul tău de viață și obiceiurile de zi cu zi.

Este la fel ca și cum ai vrea să mergi cu o mașină cu 300km/h prin centrul unui oraș mare. Ai o șansă mică să nu se întâmple nimic, dar o mare șansă să iasă o tragedie! 

Ia o decizie bună și privește în perspectivă, pe termen lung, nu te uita la rezultatele de moment!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare, o altă perspectivă despre decizii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *