O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Aceeași Mărie cu altă pălărie… (Legitatea #463)

Aceeași Mărie cu altă pălărie… (Legitatea #463)

Ați auzit de EVALI? EVALI este acronimul pentru E-cigarette or Vaping Use-Associated Lung Injury sau în română, leziunile pulmonare asociate utilizării țigărilor electronice sau a dispozitivelor de vaping.

EVALI este o boală pulmonară gravă asociată utilizării țigărilor electronice și a dispozitivelor de vaping. Boala a fost recunoscută pentru prima dată în 2019 și a creat îngrijorare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și a publicului în general.

EVALI este caracterizată prin inflamația severă a plămânilor și poate provoca simptome precum dificultăți de respirație, febră, tuse, dureri în piept și alte probleme respiratorii. Boala poate varia în gravitate, iar unii pacienți au avut nevoie de spitalizare și tratament intensiv, inclusiv ventilație mecanică.

Cauza principală a EVALI a fost identificată în acetatul de vitamina E, care a fost găsit în lichidul bronhoalveolar (BAL) al unor pacienți EVALI. Acest compus este un aditiv folosit în unele țigări electronice, dar EVALI poate fi provocată și de alte substanțe și ingrediente prezente în produsele de vaping, iar cercetătorii continuă să investigheze aceste cauze.

Este important să subliniem că țigările electronice și produsele de vaping nu sunt sigure și pot prezenta riscuri grave pentru sănătatea pulmonară. Persoanele care utilizează aceste produse ar trebui să fie conștiente de riscuri și să se informeze cu privire la posibilele consecințe pentru sănătate.

Cum se diagnostichează EVALI? 

Nu există un test unic pentru EVALI. Diagnosticul se bazează în mare parte pe eliminare, deoarece simptomele pot fi asemănătoare cu multe alte boli respiratorii. Acestea includ dificultăți de respirație, febră și frisoane, tuse, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeli, bătăi rapide ale inimii și dureri în piept. 

Medicul evaluează istoricul de utilizare a țigărilor electronice și a altor dispozitive de vaping și poate efectua o radiografie toracică sau o tomografie computerizată pentru a vedea dacă există pete neclare pe plămâni (numite opacități) care indică leziuni tisulare.

Deci, înlocuirea țigărilor cu sistemele de vaping, nu ajută semnificativ, ci soluția rămâne renunțarea la acest viciu fără beneficii!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *