O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 2,67 din 5)
Încarc...

Ayurveda – medicina straveche indiana – eficienta de mii de ani

Ayurveda – medicina straveche indiana – eficienta de mii de ani

Ayurveda inseamna „stiinta vietii”, deci asa cum ii spune numele reprezinta un domeniu amplu despre sanatate si viata. Ayurveda reprezinta cel mai vechi si complex sistem medical indian, carea influentat dea lungul timpului toate formele de medicina, inclusiv cele occidentale. Ayurveda este mai mult decat doar despre tratamente si este legat strans de principiile sanatoase de viata, preventia bolilor si identificarea cauzelor subtile ale acestora.

Perspectiva medicinei Ayurveda

Ayurveda reprezinta o forma holistica dar simpla de abordare a vindecarii. Scopul ei este de a se cunoaste si descoperi cauzele profunde ale bolilor si conditiile de sanatate. Ea isi doreste sa obtina o perspectiva in insasi miezul unei probleme si sa descopere cauza principala a bolii, indiferent daca aceasta provine din dieta necorespunzatoare, stilul de viata, ereditatea, gandire negativa sau dezechilibru emotional si energic.

Intelepciunea patrunzatoare a Ayurveda ofera o perspectiva in contextul mai larg al conditiilor care creeaza si afecteaza starea noastra de sanatate mentala si fizica. Practica ayurveda, foloseste, mai presus de toate, prevenirea constienta si un stil de viata sanatos, pentru ca este intotdeauna mai usor sa vindecam o boala in stadii incipiente, decat sa ii permitem sa se dezvolte, ca mai apoi sa deterioreze tesuturilor si vindecarea sa devina mult mai grea.

Studiile recente spun ca 70% din boli provin din alimentatia incorecta si/sau un stil de viata dezordonat. Prin urmare, teoria Ayurveda se demonstreaza cu succes ca mai presus de toate depindem de un regim alimentar adecvat, precum si de dorinta noastra de a schimba unele dintre obiceiurile si stereotipurile actuale nepotrivite, pentru ca ele initiaza de cele multe ori problemele noastre de sanatate.

O atitudine corecta, vointa puternica si determinare pentru a aborda problemele noastre de sanatate, aceasta este  piatra de temelie a succesului.

Abordarea medicinei Ayurveda

Ayurveda priveste fiinta umana ca un complex indivizibil si reciproc de interconectare a corpului la energia vitala, a mintii si a sufletului. Ayurveda nu se concentreaza doar asupra simptomelor, ci mai ales asupra cauzelor dezechilibrelor psihosomatice, care preced fiecare boala. Un simptom este privit doar ca un semnal de avertizare sau ca exista ceva in neregula cu corpul nostru si ca este nevoie de un nivel mai profund de corectie.

Astfel, in conformitate cu principiile stilului de viata sanatos, ayurveda incearca sa restabileasca starea naturala a armoniei in corpul uman, care se manifesta ca sanatate fizica si mentala.

ayurveda. medicina indiana

In urma unui program de schimbare pozitiva, care include o alimentatie adecvata si utilizarea de plante medicinale regulate, este posibil sa se elimine diferite probleme de sanatate si boli de lunga durata.

ORIGINEA MEDICNEI AYURVEDA

Originea invataturilor ayurvedice dateaza din vechile scripturi indiene (Vedas). Acele scripturi au luat viata datorita gandirii si experientei inteleptilor iluminati (Rishi):

  • Rishis – primele scrieri semnificative despre Ayurveda (Charaka Samhita) au aparut in jurul primului mileniu 1 i.Hr.
  • Cea de a doua scriere stiintifica (Sushruta Samhita), a aparut un secol mai tarziu si se ocupa cu chirurgia Ayurveda.
  • Cel de a treilea si cel mai important document Ayurveda (Asthanga Hridaya) apare in  al 7-lea an D.H. si este o compilatie amanuntita a celor doua scrieri anterioare.
ayurveda straveche

Intre secolul al 5-lea i.Hr. si secolul al 5-lea D.H. principiile ayurvedice au fost raspandite in toate colturile cunoscute ale lumii – China, Tibet, Persia, Arabia, Egipt, Grecia si Roma – unde s-au amestecat cu traditiile locale si obiceiurile culturale. Acest lucru a servit ca un teren comun pentru diferite invataturi si sisteme de medicina naturala noua.

Cauza bolii din perspectiva ayurvedica

Sanatatea este starea optima de functionare armonioasa a corpului. Ea reprezinta echilibrul dintre cele trei principii biologice (denumite in Ayurveda: VATA, PITTA, KAPHA) in functie de starea initiala a tesuturilor corporale si a functiilor lor, a organelor senzoriale, a mintii si a constiintei psihice.

Fiecare om este inzestrat cu o cantitate de vointa suficienta, cu scopul de a distinge intre convenabil si incomod sau sanatos si daunator. Corpul uman ne da toate raspunsurile necesare sub forma de semnale, fie asculta sau nu.

Fiecare emotie este un raspuns biochimic la o anumita problema care se afla mai adanc sau mai la suprafata.

Ayurveda considera ca obiceiurile si comportamentul unui om normal sunt determinate de dorintele sale subtile si programate prin educatie, care sunt prezente in creier. Astfel programat, creierul insista, de obicei, la implinirea lor, in ciuda deteriorarii fizice a corpului si, ca atare, de multe ori abuzeaza organismul pentru a realiza dorintele transmise.

Prin urmare, cele mai multe boli vin in primul rand mental inainte ca acestea sa se manifeste in planul fizic. Ele iau nastere in mintea agitata, dezechilibrata si nedisciplinata, care este plina de idei gresite. Mintea isi doreste totul, mai putin sanatate.

Astfel, acest proces este insasi esenta ignorantei, care contine suferinta, boala si durere. Numai dupa aceasta etapa, impulsul primordial poate incepe sa se manifeste la nivel fizic.

Datorita acumularii unuia dintre principiile VATA – PITTA – KAPHA, intr-un anumit loc se ajunge la tulburari de nutritie si de regenerare a celor sapte tesuturi ale corpului (dhatus) si apoi la denaturarea unora dintre energiile vitale. Un astfel de dezechilibru al corpului si prejudecata duce la aparitia diferitelor tipuri de boli.

„Numai tacerea inimii poate vindeca boala mintii.” – Sri Chinmoy

ayurveda pitta kapha vata dosha

Doctor Ayurveda

Intelepciunea ayurvedica traditionala si cunoasterea secretelor vietii au fost transmise din generatie in generatie de catre profesori initiati. Acest lucru a fost realizat ca o forma de serviciu pentru toti cei care sunt in cautarea realizarii interioare, a integritatii indivizibile intre existenta fizica si spirituala a unei fiinte umane.

Bazandu-se pe o astfel de intelegere, viata devine mai bogata si mai semnificativa. Daca ne intelegem mai bine, atunci vom intelege, de asemenea, mai multe despre alti oameni si despre lumea din jurul nostru. Si asa descoperim simplitatea, frumusetea si un flux interior de viata, ceea ce va aduce mai multa bucurie, armonie si protectie in activitatile noastre de zi cu zi.

“Un om care mananca in mod corespunzator, traieste o viata disciplinata, continua sa stea deoparte de obiectele senzoriale, daruieste si iarta, iubeste adevarul si serveste pe altii, este fara nici o boala.” – Ashtanga Hridaya

plante ayurvedice

Beneficiile vindecatoare ale plantelor ayurvedice

Timp de multe secole, plante medicinale din Himalaya au fost folosite pentru a optimiza functiile mentale si corporale. Ele sunt piatra de temelie a medicinei traditionale ayurveda, care le utilizeaza in diverse combinatii. Fiecare planta are efecte multiple, depinde de rata de amestecare a plantelor, pentru a creste sau reduce rezultatele specifice ale acestora.

Ceaiurile ayurvedice din Himalaya sunt o combinatie unica a acestor plante aromatice dovedind in timp calitatile lor benefice pentru organism. Ele optimizeaza rezistenta fizica si mentala, intineresc tesuturile corpului, armonizeaza sistemul cardiovascular si limfatic, calmeaza sistemu nervos si tractul respirator, sprijina digestia si metabolismul. Detoxifica organismul, stimuleaza activitatea creierului si a sistemului imunitar. Efectele specifice ale acestora, atunci cand sunt utilizate in mod regulat sunt pozitive asupra integrului corp si a starii de sanatate mintala.

Colectia de plante medicinale ayurveduce si procesul de prelucrare stravechi, artizanal:

Muntii Himalaya nu sunt doar un acoperis de zapada…

Flora plantelor medicinale din Himalaya difera in functie de clima, cantitatea de precipitatii, altitudinea si calitatea solului.

Plantele si vaile din Himalaya adapostesc mai mult de 3.500 de specii de plante medicinale. Sute de tipuri din aceste plante au fost folosite de milenii in medicina ayurvedica, in domeniul medical, aromaterapie (aromoterapie), cosmetice si domeniul culinar.

In Himalaya sunt prezente mai multe tipuri de clima, incepand de la clima tropicala la poalele muntilor pana la zapada si gheata perpetua la 6000m deasupra nivelului marii.

Jungla tropicala si sesul fertil din sudul Nepalului dau nastere unui climat sub-tropical, cu vegetatie luxurianta  acoperita de paduri de foioase si paduri temperate mixte aflate la poalele muntilor Himalaya. La altitudini mai mari, in zonele muntoase exista paduri de conifere, de pin exfoliant, pasuni si pajisti montane. Tundra care este situata la inaltime mai mare se transforma intr-o zona acoperita de zapada permanenta.

Cunoasterea perfecta a ierburilor si mirodeniilor si tehnica de colectare a acestora, fac parte din viata de zi cu zi a multora dintre locuitorii din zonele montane de la poalele muntilor Himalaya. Astfel, prepararea de ceaiuri de plante ayurvedice si-a pastrat caracterul sau traditional, de atat de mult timp in urma, de cand oamenii mergeau sa colecteze plante medicinale rare, care cresc pe piscurile din Himalaya. Astfel s-au preparat remedii vindecatoare si regenerante, care contribuie la un sistem imunitar mai puternic si sanatos.

Chiar si astazi, multi bastinasi merg in calatorii lungi spre zonele indepartate ale masivelor montane, pentru a colecta ierburi salbatice rare si a le transporta in jos la vale, de multe ori doar cu ajutorul iacilor si a caprelor de munte. Pentru productia de ceaiuri din Himalaya, sunt folosite aceleasi plante stravechi care sunt colectate din zone inalte din Himalaya. Plantele sunt curatate la prima mana si apoi sunt prelucrate diferitele parti ale lor, cum ar fi: radacina, tulpina, scoarta de copac, frunze, flori, seminte si fructe. Acestea sunt in continuare macinate si divizate in parti mici, pentru a obtine calitatea si perfuzarea eficienta a amestecurilor pe baza de plante. In acest stadiu, plantele aromatice sunt cantarite si amestecate in conformitate cu retete Ayurveda originale.

Ceaiurile Himalaya Ayurvedice

Plantele medicinale din Himalaya au fost folosite de mai multe secole pentru a optimiza functiile mentale si fizice ale corpului. Ele reprezinta esenta medicinii traditionale ayurveda, care le utilizeaza in combinatii multiple.

Fiecare planta are o varietate de efecte, prin urmare, raportul de amestecare precisa este de o importanta capitala pentru a creste sau de a reduce efectul lor specific. Ceaiurile Himalaya ayurvedice sunt o combinatie unica de astfel de plante medicinale si calitatile lor benefice au fost dovedit de secole:

  • optimizeaza punctele forte mentale si fizice, intineresc tesuturile corpului, armonizeaza sistemul cardiovascular si limfatic, calmeaza nervii si tractul respirator.
  • promoveaza, de asemenea, o buna digestie si un bun metabolism, detoxifierea organismului, stimuleaza activitatea creierului si imbunatateste sistemul imunitar.

Atunci cand sunt luate in mod regulat, efectele specifice ale acestora influenteaza in mod benefic corpul si starea mentala.

ceaiuri everest ayurveda

PRINCIPIILE AYURVEDA ASUPRA SISTEMELOR ORGANISMULUI:

1. Tractul Digestiv

Cuprinde buzele, limba, dintii, cavitatea bucala, faringe, laringe, esofag, stomac, ficat, splina si intestinul subtire (duoden, jejun si ileon).

In termen de sase ore, procesul digestiv transforma alimentele in nutrientii necesari, care pentru o perioada de 35 de zile ofera hrana celor sapte tesuturi ale corpului (dhatus).

Focul biologic digestiv (agni) are centrul in stomac si guverneaza  metabolismul in organism. Prin urmare, metabolismul optim asigura o buna digestie, absorbtie si transformare a produselor alimentare precum si:

  • perceptii senzuale, alimentatie a tesuturilor si a celulelor corpului, sistem imunitar puternic, vitalitate, sanatate, perceptia vizuala, temperatura corpului si culoarea pielii.

Prin urmare, acest lucru poate deveni o sursa de bucurie, entuziasm si multumire, rezistenta, curaj si incredere, stabilitate sporita si rabdare, stimuland gandirea limpede, rationamentul logic si mentinerea inteligentei celulare.

Atunci cand principiile psihosomatice ale Vata, Pitta si Kapha sunt echilibrate, in conformitate cu constitutia individuala, atunci functiile metabolismului in organism sunt optime.

2. Caile respiratorii

Cuprinde inima, tractul gastrointestinal, cavitatea nazala, faringe, nazofaringe, laringe, trahee, bronhii, bronhiole si alveole.

Fiecare organism viu este animat de o forta vitala, numita prana. Aceasta forta  este indispensabila pentru toate miscarile celulelor, a sistemelor corporale si corpului fizic.

Ritmul respiratiei influenteaza gandurile si emotiile noastre. O respiratie lenta, profunda si constienta aduce oxigen pentru sangele nostru, regenereaza tesuturile corpului, incetineste procesul de oxidare a structurilor celulare si sustine longevitatea. Forta vietii sau energia pranica, stimuleaza focul digestiv in stomac si participa la procesul de transformare a produselor alimentare in energie, care sub forma de sange, hraneste toate celulele corpului, tesuturile si organele.

Ayurveda considera ca cele mai multe dintre bolile respiratorii, inclusiv gripa sunt cauzate de acumularea sputei in stomac. In cazul bolilor acute asemanatoare gripei, boala este adesea insotita de temperatura sau febra crescuta si scaderea considerabila a apetitului.

Acesta este un principiu defensiv natural al organismului, care declanseaza sistemul imunitar pentru o activitate mai mare. Evitarea alimentelor in timpul bolii acute permite focului digestiv sa elimine infectia mai repede. Aportul suficient de lichide calde este  important, deoarece acestea au un efect natural detoxifiant.

Apa rece nu este recomandata deoarece produce toxine si slabeste procesul de digestie.

3. Sistemul Circulator

Sangele permite existenta fizica a vietii. El distribuie caldura in tot corpul, oxigeneaza toate tesuturile corpului si asigura colorarea pielii. Principalul obiect al sau de transport sunt celulele rosii din sange, care transporta substantele nutritive si hemoglobina.

Acest proces trimite un flux constant de oxigen si energie pentru toate tesuturile corpului. Sursa de celule sanguine este maduva osoasa, care este in legatura cu procesul de reciclare din ficat si filtrarea sangelui in splina.

Limfa este un lichid galbui cu compozitie similara cu cea a plasmei. Ea isi are originea in spatiul intercelular din fluidul tesutului si circula prin vasele limfatice ca un scut de imunitate. Limfa ocupa cu filtrarea substantelor nocive din ganglionii limfatici pe care le directioneaza in fluxul sanguin. Organele limfatice includ splina, ganglionii limfatici, amigdalele, timusul, maduva si cecum.

4. Pielea

Pielea este un strat protector si tesutul cel mai extins al corpului uman. Este interconectat cu emotiile noastre, simtul tactil si mai ales sistemul imunitar.

Pielea este, prin urmare, indicatorul exterior al sanatatii interioare a corpului.

Ea cuprinde porii pielii, tesutului adipos subcutanat, glandele sebacee si aspectul exterior al epidermei.

Cele mai multe dintre bolile de piele sunt de fapt indicatorul simptomatic al unei tulburari ale tesutului plasmatic si a sangelui. Cea mai frecventa cauza este toxicitatea sangelui. Unguentele pentru ameliorarea eczemelor nu aduc nici un succes, cu exceptia cazului cand anumite modificari dietetice sunt puse in aplicare si care influenteaza in mod esential productia de plasma, ca sursa a tesutului sanguin.

5. Sistemul Musculo-Scheletal

Tesutul muscular ofera corpului putere, buna functionare a organelor si a mobilitatii articulare. Acesta reprezinta aproape o jumatate din greutatea corporala si este construit din aportul suficient de proteine provenite din alimentatia zilnica.

Muschii asigura mobilitatea armonioasa, coordonarea musculara, circulatia fluidelor si protectia organelor corpului. Ca rezultat al stresului mental sau emotiilor acumulate,a starii de anxietate, melancolie si furie, intervine tensiunea musculara si rigiditatea care este o cauza frecventa a durerilor de spate, lombare, toracice sau a coloanei vertebrale- cervicale.

Oasele si articulatiile reprezinta nu numai sistemul musculo-scheletic, dar de asemenea au o functie de protectie si de sustinere a organelor esentiale vitale, cum ar fi creierul, inima, plamanii etc. O alta activitate importanta este formarea de celule sanguine in maduva.

Calitatea oaselor depinde, de asemenea, de functionarea sanatoasa a intestinului si a tiroidei care regleaza cantitatea de calciu din sange si afecteaza echilibrul hormonal si metabolismul organismului.

6. Sistemul Nervos

Sistemul nervos central asigura perceptia constienta, activitatea mintii, subconstientul, starea de visare si transmiterea neurologica a informatiilor cu ajutorul nervilor senzoriali si motorii in centrul creierului.

Acesta cuprinde activitatea creierului, a nervilor cranieni, a glanda pituitare, maduva spinarii si nervii spinali.

Din trunchiul cerebral emerg doisprezece nervi cranieni: olfactiv, optic, oculomotori, trohleara, trigemen, abducens, facial, vestibulocochlear, glosofaringian, vag si hipoglos.

Glandele endocrine servesc ca centre de control ale organismului. Ele interconecteaza functiile corpului, activitatea hormonala, emotiile, mintea si constientizarea mentala cu sistemul energetic al celor sapte chakre.

Glandele endocrine elibereaza hormoni direct in fluxul sanguin. Functia lor asigura procesul de procreere, cresterea, dezvoltarea, metabolismul si echilibrul functiilor vitale.

7. Sistemul Excretor

Tractului urinar se este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Apa este filtrata in rinichi si ceea ce este neabsorbit, apare ca deseuri lichide, urmand sa fie eliminate sub forma de urina.

Consumul excesiv de sare duce la retentia de apa si slabeste activitatea rinichilor. Functia lor necorespunzatoare duce la tulburari la nivelul coloanei vertebrale lombare, genunchilor si articulatiilor.

Deseurile sunt eliminate din organism prin urina, scaun si transpiratia. Medicina ayurvedica acorda o mare atentie unei excretii sanatoase si regulate, deoarece multe dintre tulburari psihosomatice incepe in intestinul gros, impur. Etapa finala a procesului digestiv are loc aici, in cazul in care energia pranica din dieta de zi cu zi este asimilata in organism.

Un bun peristaltism intestinal si excretia regulata duce la functionarea sanatoasa a intestinului gros. Constipatia creeaza substante toxice, care sustin sau provoaca gandirea negativa si un comportament iritat. Purificarea regulata si buna functionare a intestinului gros si rinichilor este de o importanta capitala pentru sanatatea corporala, pentru echilibrul mental si perspectiva optimista asupra vietii.

TERAPII SISTEMICE:

Consumul excesiv de alimente si asimilarea necorespunzatoare a apei duce la cresterea colesterolului, „zahar-ului” si la excesul de greutate corporala. Aceste simptome sunt reflectate sub forma afectarii functiei splinei si a diabetului.

Tesutul gras crescut provoaca pietre la vezica biliara, obezitate, diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Anumite semnale de avertizare care preced dezvoltarea diabetului zaharat sunt usor de recunoscut, cum ar fi: senzatie de greutate, umflaturi sau spasticitate in timpul urinarii, miros neplacut in axile, senzatie de sufocare, sete continua, productie excesiva de saliva si de tartru.

In conformitate cu Ayurveda, cauza bolii oncologice este strans legata de un dezechilibru psihosomatic semnificativ a celor trei principii de viata: Vata, Pitta si Kapha. Acest dezechilibru sistematic se intampla, ca urmare a deteriorarii de lunga durata a corpului, cauzata de substante cancerigene chimice sau denaturarea cronica a ritmurilor de viata, tractul digestiv, sistemul imunitar sau afectiuni psihice.

Ca o consecinta a unei scaderi radicale in activitatea focului digestiv, substantele toxice se acumuleaza in organism si infecteaza treptat tesuturile corpului. Astfel, o dieta adecvata este de o mare importanta pentru purificarea tractul digestiv si restabilirea armonioasa a metabolismului.

Terapia include detoxificarea, eliminarea stricta a carnii si a consumului de produse lactate, precum si accentul pus pe legume crude (orz, ovaz, orez, telina, papadie, muguri de fasole Mungo, seminte germinate de floarea-soarelui si de lucerna, ghimbir, usturoi, sofran de India) si sucuri de fructe.

Ceaiurile Ayurveda

Amestecul traditional de ierburi Himalaya demonstrat de secole, are efecte benefice asupra starii generale de sanatate si mentale a fiecarui individ in functie de caracteristicile sale constitutionale si combinatia individuala a celor trei energii biologice (dosha) Vata, Pitta si Kapha.

Fiecare fiinta umana se naste cu o proportie unica din cele trei energii biologice (Doze) VATA, PITTA si KAPHA, care iau parte la formarea caracteristicilor noastre mentale si fizice. In cursul vietii, proportiile dosha se abat de la starea initiala din diverse motive si, ulterior, aceasta afecteaza starea noastra de sanatate fizica si mentala.

Subconstientul, gandurile, emotiile, relatiile, dieta, regimul zilnic, stilul de viata, anotimpurile si mediul in care traim, toate acestea influenteaza echilibrul sau dezechilibrul dintre dosha.

Cele trei tipuri caracteristice elementare VATA, PITTA si KAPHA, au sapte combinatii diferite (VATA-Pitta, Pitta-Vata, VATA-Kapha, Kapha-Vata, Pitta-Kapha, Kapha-Pitta, VATA-Pitta-Kapha).

Daca avem o natura dominanta Pitta, atunci suntem de tip Pitta. Daca ne putem identifica in mod egal, de exemplu, cu caracteristici si Pitta -Vata, atunci sunt combinate VATA-Pitta. Cu toate acestea, chiar si cu tipul combinat, o caracteristica este intotdeauna mai dominant decat celalalt. Un tip echilibrat la fel de VATA-Pitta-Kapha este foarte unic.

De exemplu, daca cineva cu natura dominanta VATA incepe sa dea semne de o boala, aceasta este cea mai mare parte din cauza lui VATA deoaece dosha s-a agravat in mod dramatic. O cantitate excesiva de oricare dintre cele trei dosha duce intotdeauna la un dezechilibru mintal si functionarea necorespunzatoare a unor organe ale corpului. Sarcina noastra, atunci este de a aduce aceste forte vitale inapoi la starea lor de echilibru initial. Intelegerea acestor principii psihosomatice, este cheia fundamentala pentru o viata sanatoasa si echilibrata. Daca devenim mai constienti de impactul si efectul lor, vom fi capabili sa evitam obiceiurile si stereotipurile, care pot determina ulterior o varietate de boli.


Asadar Ayurveda este o stiinta medicala extrem de complexa si care a descoperit in urma cu mii de ani ceea ce medicina moderna abia acum incepe sa descopere. Profunzimea si complexitatea ei duce si la obtinerea unor rezultate terapeutice excelente in toate regiunile lumii, nu doar in India.

8 thoughts on “Ayurveda – medicina straveche indiana – eficienta de mii de ani

  1. Iacob Theodor says:

    Buna ziua,

    Pentru psoriazis, ce imi puteti recomanda va rog?
    Imi este afectata pielea de ani buni si unghiile au inceput de 10 luni sa se degradeze pana in acest moment.
    Multumesc,
    Theodor

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Psoriazisul este o boala autoimuna care se manifesta in feluri diferite. Pentru a scapa de aceasta afectiune, de psoriazis este nevoie de mai multi pasi:
      – analiza de sange a vitaminei D – 25-OH-vitamina D (este nevoie ca valoarea sa fie minim 35)
      – schimbarea stilului de viata, ajungand sa facem sport cu regularitate si sa ingeram mancaruri cat mai naturale
      – gestionarea stresului prin obiective clare, task-uri zilnice implinite si trairea in momentul prezent
      – sa ne folosim de anumite suplimente imunomodulatoare care e nevoie insa sa fie personalizate

      Insa doar pentru unghii va recomand: Plasma Quinton 3x2fi/zi, timp de 2-3 luni

  2. Pingback: Câteva motive pentru care mierea de albine nu trebuie încălzită sub nicio formă... - Jurnalul Bucurestiului

  3. Pingback: Medicină originală, nu alternativă (Legitatea #464) - Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: Cum tratam sinuzita acuta si sinuzita cronica in mod natural - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *