O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,20 din 5)
Încarc...

Stomacul nu are dinti – rolul masticatiei

Stomacul nu are dinti – rolul masticatiei

Traim viata pe fuga, ne grabim pentru a rezolva cat mai multe si pentru a fi cat mai eficienti…dar cu noi insine suntem eficienti?

Alimentatia ar putea fi bine sa fie considerata una dintre cele mai importante activitati, cu ajutorul ei primim energie pentru a face toate celalate activitati.

O alimentatie necorespunzatoare (calitativ, cantitativ, nutritional) poate cauza mult probleme corpului nostru.

Fa din masa un „ritual” in care te concentrezi doar pe mancare, doar pe masticatie, doar pe gust, doar pe absorbtia nutrientilor catre celulele tale.

Stomacul tau nu are dinti, spune o veche expresie pe care poate ai mai auzit-o de la parinti sau bunici.

Studiile recente de nutritie confirma tot mai mult importanta masticatiei indelungate a alimentelor si confirma credinta straveche.

Este indicat sa mesteci alimentele pana cand se fluidifica adica pana cand toate bucatile sunt fragmentate si amestecate cu saliva.

Stomacul nu are dinti Minunea Naturii - Farm. Anca Ienin - consultant in nutritie si sanatate-58

Saliva contine enzime digestive care predigera alimentele, usureaza munca stomacului si favorizeaza absorbtia optima a nutrientilor din alimente.

Toate glucidele, in special cele complexe gen amidon, se predigera in gura si pentru ele masticatia si amestecarea cu amilaza din saliva este extrem de importanta pentru digestia corecta.

O masticatie insuficienta duce la inghitirea de bucati de alimente care nu pot fi digerate in sensul propriu al cuvantului, astfel nu ne luam nutrientii pe care puteam sa ni luam.

Mananc sanatos dar am carente!

Da, pentru ca nu mesteci suficient! Organismul tau poate digera doar alimente lichefiate (mestecate pana devin o pasta fina, aproape lichida), porii intestinului, subtire prin care se absorb nutrientii, lasa sa treaca doar substante solubilizate.

Altfel, mananci mult, absorbi putin, restul intra in proces de fermentatie si genereaza toxine…si asa imbolnavim sistemul digestiv mancand sanatos dar fara sa mestecam suficient.

Astfel schimband doar acest aspect in stilul tau de viata te poti vindeca de unele boli digestive. Daca faci si mai multe schimbari rezultatele vor si mai mari. Tine minte ca toate bolile digestive sunt cauzate si de ceea ce mananci. Suplimentele pot sustine vindecarea si iti pot fi de mare ajutor dar fa si tu din masa un ritual binefacator.

Ia inghituri mici si mesteca mult! Pentru inceput aceasta practica ar putea fi greoaie de aceea este recomandat pentru inceput sa numeri de cate ori mesteci, sa mesteci de 32 de ori, o data pentru fiecare dinte pe care il ai :).

Nu te grabi la masa si nu fa altceva, concentrarea asupra mancarii creste perceptia gustului si absorbtia alimentelor. Alimentele sunt mai gustoase daca esti atent(a) la ce mananci si esti atent(a) la gustul alimentelor. Nu vei mai avea nevoie de condimente foarte puternice pentru a amplifica gustul natural si savuros al alimentelor.

O alta zicala spune ca: alimentele se beau si apa se mananca, adica sa mestecam alimentele pana cand se fluidifica si sa bem apa cu inghitituri mici si chiar sa o mestecam putin.

Pofta buna la mestecat si la savoarea alimentelor :) !

11 thoughts on “Stomacul nu are dinti – rolul masticatiei

  1. Pingback: Mic dejun dintr-o mana de caju – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: O viata in armonie se cladeste cu liniste si veselie! – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: De ce ne imbonavim? …si cum ne vindecam? – Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: Dragostea trece prin stomac si foamea prin creier! – Blogul Minunea Naturii

  5. Pingback: Obezitatea, riscurile ei si cum poti sa slabesti in mod simplu si corect! – Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: Cum putem sa avem un corp sanatos, puternic si frumos? – Blogul Minunea Naturii

  7. George says:

    Mai se poate asa ceva in secolul vitezei? :) Trebuie depus un oarecare efort, nu gluma. Eu am inceput de curand acest proces, datorita alergarii… In incercarea optimizarii alergarii. Ce aiurea… Cum zicea cineva… Cautam sa dam greutate jos (sa ardem calorii), ca sa aratam bine.. In loc sa cautam sa fim sanatosi. Ma rog, partea buna este ca vin la pachet. Avantaj noi!

  8. Pingback: Ulcer gastric sau gastrita, cauze si remedii naturale – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *