O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Quinoa – “cereala mama”, intr-o cina usoara si satioasa!

Quinoa – “cereala mama”, intr-o cina usoara si satioasa!

Minunea Naturii iti pune la dispozitie astazi, o reteta rapida, bogata in nutrienti cu quinoa si boabe de rodie! Foarte multe persoane nu gatesc quinoa pentru ca nu stiu cum ar putea fi asortata cu diferite feluri de mancare.

 

Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor. Aceasta era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau “cereala-mama“.

In zilele noastre quinoa este denumita o pseudocereala, datorita faptului ca nu contine gluten si are un continut redus de amidon, diferentiindu-se astfel de cerealele cu care suntem obisnuiti.

In boabele de quinoa se gasesc o cantitate mare de proteine complete, respectiv toti aminoacizii esentiali. Proteinele din quinoa sunt mai usor de digerat si mai usor de asimilat decat cele din carne. Quinoa este o sursa extraordinara de calciu, mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte.

Quinoa este un aliment complet care contine un raport echilibrat de aminoacizi (proteine) si carbohidrati, continand multi alti nutrienti. Quinoa este incadrata de multi in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.

Quinoa contine mai mult calciu decat laptele, ajutand astfel la intarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie impotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare.

Quinoa poate sustine refacerea organismului si te poate ajuta sa scapi de anumite afectiuni!

Boabele de quinoa incoltite, sau germenii de quinoa, au un potential nutritiv si terapeutic mult mai mare. Prin germinare continutul de vitamine, minerale si enzime se multiplica si astfel iti pot fi de un real ajutor in restabilirea sanatatii.

Germenii de quinoa pot fi si mai utili, fiind recomandati impreuna cu alte plante/produse pentru:

tulburarilor cauzate de ficatul lenes, oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab.

Pentru germinare, quinoa are nevoie de cel mai putin timp dintre toate cerealele si pseudocerealele. Poti insa creste proprietatile nutritonale doar prin hidratarea bobitelor de quinoa.

Tine bobitele de quinoa in apa curata doar 2-4 ore, pentru a-i spori valoarea nutritionala.

Daca vei sa obtii germeni, continua procesul punand semintele umflate pe o farfurie cu un servetel imbibat in apa sau punele intr-un borcan si asigura-te ca sunt mereu umede prin clatire de 2-3 ori pe zi. Dupa 1-3 zile vei obtine germenii de quinoa. Pentru un ajutor supimentar poti folosi un germinator.

Iti doresti sa incluzi quinoa in alimentatia ta?

Ar fi bine sa o faci! Gustul ei este unul placut, relativ neutru, astfel poti face atat preparate „dulci” cat si „sarate”.

Quinoa este gustoasa si usor de digerat. Nu este lipicioasa la fel ca majoritatea cerealelor si are o aroma delicioasa proprie.

Quinoa se prepara intr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori.

Iata cateva sugestii alimentare in care puteti folosi quinoa:

  • in supe sau ciorbe
  • in preparate la cuptor langa legume
  • in salate de legume crude
  • in salate de fructe
  • in budinci
  • in deserturi

Salata de legume cu quinoa si boabe de rodie

salata-de-legume-cu-quinoa-si-boabe-de-rodie

Pentru acest preparat ai nevoie de:

Spala quinoa in apa rece si pune-o la fiert cu putina sare. Quinoa fierbe in 15-20min. Cand e fiarta strecoara folosind un tifon sau un strecurator pentru ceai. Spala bine legumele si taie-le in cubulete.

Intr-un castron pune toate legumele, adauga quinoa fiarta, frunzele de patrunjel si boabele de rodie. Condimenteaza cu sare, piper, pune un strop de ulei de masline, si zeama de lamaie dupa gust. Arunca o lingura de seminte de in macinate peste salata si… gata!

Sa ai pofta buna!

Folosind quinoa in alimentatie vei fi mai energic si mai sanatos!

7 thoughts on “Quinoa – “cereala mama”, intr-o cina usoara si satioasa!

  1. Pingback: Intoleranta la gluten? Combina floarea nemuritoare cu fructe pentru un desert delicios! – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Cu ce inlocuim carnea? Alternative optime de proteine – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Chiftele de Quinoa, un preparat gustos si nutritiv - Blogul Minunea Naturii

  4. Cornelia says:

    Va rog sa imi spune-ti daca se poate consuma quinoa cruda, dupa ce a stat la inmuiat. Va multumesc pentru sfaturi si retete.

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      Inmuierea reprezinta de fapt nu proces de germinare, astfel quinoa va trebui sa stea mai mult timp in apa. Mininm 48 de ore si apoi trebuie clatita bine inainte de a fi mancata.
      Veti observa ca aspectul ei se modifica, aproape ca si cum ar fi fiarta. Atunci se poate consuma, altfel contine anumiti antinutrienti care ii perturba digestia si absorbtia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *