O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Obezitatea, riscurile ei si cum poti sa slabesti in mod simplu si corect!

Obezitatea, riscurile ei si cum poti sa slabesti in mod simplu si corect!

Verde, grasa si frumoasa e doar iarba de acasa!

Daca in secolul trecut si in alte vremuri, greutatea unei persoane era considerata semn de bunastare si sanatate, acum lucrurile stau tocmai pe dos.

Nu doar aspectul si parerea celor din jur sunt importante, ci in primul rand sanatatea ta. Cu cat ai mai multe kilograme in plus cu atat esti mai bolnav!

Cât de gravă este obezitatea?

Nu te poti considera perfect sanatos daca ai multe kilograme in plus.

Obezitatea, datorita impactului si frecventei, a ajuns sa fie catalogata ca boala, si s-a ajuns in lume chiar la o epidemie de obezitate!

Una din bolile observate in masa, cu caracteristici grave si importanta acordata mica, ale vremurilor noastre este cresterea in greutate peste limitele considerate normale si acumularea de tesut gras, adica obezitatea.

Desi aparent cateva kilograme in plus nu ne afecteaza chiar asa de mult, de fapt grasimea excesiva infuenteaza o multitudine de functii ale organismului!

Atat la copii cat si la adulti, obezitatea influenteaza calitatea vietii si chiar speranta de viata!

Cu timpul, cu cat vei lua mai mult in greutate vei prezenta si alte acuze asa cum ar fi respiratie cu dificultate la efort, palpitatii, dureri ale articulatiilor, mai ales in articulatia soldului, a genunchilor si a gleznelor care iti vor afecta calitatea vietii.

Statisticile arata ca mortalitatea in randul obezilor este mult mai ridicata decat la oamenii cu greutate normala.  Astfel, la obezii care au surplus de 10% mortalitatea creste cu 22% in comparatie cu mortalitatea in randul normoponderalilor.

Riscurile și complicațiile obezității

Riscul mai mare de deces in cazul obezitatii este in stransa legatura cu favorizarea aparitiei altor boli, cum ar fi:

diabetul zaharat si neuropatia diabetica, arteroscleroza, hipertensiunea arteriala, reumatismul degenerativ, varice, insuficiente respiratorii si multe altele.

Un alt aspect, de multe ori neglijat, legat de obezitate este faptul ca grasimea excesiva functioneaza ca un organ endocrin, secretand hormoni si generand dereglari hormonale: disfunctii ale organelor sexuale, ale tiroidei, ale pancreasului, ale suprarenalelor si a celorlalte glande endocrine.

Obezitatea este una dintre cauzele dereglarilor hormonale si ale infertilitatii!


CAUZELE OBEZITATII:

In majoritatea cazurilor, obezitatea are cauze alimentare. O alimentatie nepotrivita, combinata in mod incorect si in cantitate excesiva.

Alegerile alimentare sunt datorate proastei informari iar abuzurile alimentare care duc la obezitate se realizeaza treptat prin depasirea consumului zilnic de alimente: azi cu o felie de paine, maine cu o portie de cartofi prajiti, cresti in greutate de la o luna la alta.

Daca poate la inceput cresterea de tesut gras nu este atat de vizibila cantarul aratand maxim 1kg in plus, pe care te amagesti ca il vei da jos usor, apoi acest kilogram atrage  dupa sine alte kilograme in plus. Daca la aceasta adaugam si sedentarismul, munca de birou, statul in masina si „relaxarea” in fata televizorului, atunci sansele de a creste in greutate se dubleaza.

Mancatul pe baza nervoasa, pe fond de stres sau suparare, consumul de alimente procesate si aditivate, gustarile de patiserie, dulciurile, combinarea incorecta a alimentelor sunt factori suplimentari declansatori ai obezitatii, care se instaleaza asa cum spuneam pe nesimtite.

Multe persoane pun obezitatea pe fondul mostenirii genetice. Adevarul este ca mostenim in special obiceiurile alimentare si cele legate de stil de viata. Genele sunt niste „seminte” care „se dezvolta” doar daca ajung pe un „pamant” fertil! Altfel ele raman inactive mult si bine. Daca ne stim cu o predispozitie spre o anumita boala, e de datoria noastra sa luam toate masurile preventive ca sa nu ajungem acolo. Sanatatea este o consecinta nu o intamplare!


Obezitatea la copii

In cazul copiilor, lucrurile sunt si mai grave.

In Romania, 3 din 10 copii si adolescenti sunt supraponderali si 8% dintre ei sunt obezi. Romania ocupa locul al treilea in Europa in ceea ce priveste obezitatea infantila. La nivel mondial, un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca din 1990 pana in 2014 numarul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungand de la 31 la 41 de milioane de cazuri.

In ultimii ani, au aparut statistici alarmante cu privire la instalarea obezitatii ca si factor comun al copiilor cu varste intre 5-15 ani. Cercetatorii au concluzionat ca factorii declansatori la aceasta categorie de varsta, tin de un stil de viata comun celor afectati de obezitate.

Printre acesti factori declansatori ai obezitatii la copii se numara:

  • izolarea in fata calculatorului, televizorului, tabletei sau telefonului,
  • consumul mare de alimente cu continut ridicat de zahar,
  • consumul exagerat de hrana fast-food,
  • consumul de bauturi carbo gazoase,
  • lipsa unui comportament alimentar regulat,
  • lipsa sportului din conduita zilnica.

La copii sub 5 ani un factor important in declasansarea obezitatii il constituie televizorul sau tableta.

Prezent in aproape orice casa, televizorul favorizeaza alimentatia compulsiva: copiii mananca fara sa-si dea seama, pungi intregi de chipsuri sau de covrigei, in timp ce se uita la desene animate sau la emisiunea preferata. Acest fapt merge mana in mana cu lipsa activitatii fizice – pierzand ore in sir in fata televizorului, corpul arde mult mai putine calorii decat atunci cand facem miscare.

Inlocuind fotbalul sau mersul pe bicicleta cu desenele animate si jocurile pe calculator, copiii tind sa se ingrase, la fel ca parintii lor de altfel.

Aceste doua elemente se leaga si de lipsa de somn – hormonul de crestere intervine in procesul de eliminare a excesului de masa corporala grasa. El este secretat numai in timpul somului nocturn. In consecinta, copiii care nu dorm suficient pot inregistra un deficit al acestui hormon de crestere si de slabire.

Obiceiul de a recompesa copilul cu ceva dulce, intelegand prin dulce acele produse cu foarte mult zahar si coloranti, dezvolta un comportament alimentar nesanatos.

Exemplul părinților ca factor al obezității

Exemplul parintilor este fundamental in alegerile alimentare ale copiilor. O alimentatie sanatoasa se invata in familie iar parintii sunt cel mai bune exemplu.

Daca ne dorim sa avem copii sanatosi e nevoie ca noi sa mancam sanatos si sa dam exemplu de un stil de viata sanatos!

Efectele obezitatii la copii incep de la oboseala, dureri de spate, dureri de cap, probleme articulare, tulburari de somn si hipertensiune, mergand pana la probleme la scoala, dificultati emotionale si probleme psihologice.

Pentru evitarea obezitatii este indicat sa scoti din alimentatia ta si a copilului tau: bomboanele, ciocolata, dulciurile, prajiturile, hamburgerii, chipsurile, prajelile, uleiul de floarea soarelui, zaharul, sucurile, energizantele, etc. si …televizorul sau tableta. Pentru copil, dar si pentru restul familiei!


Cum sa slabesc sanatos? Cum sa slabesc fara sa mai ma ingras la loc? Cum sa slabeasca copilul meu?

Primim aceste intrebari zi de zi iar raspunsul la ele este unul simplu dar, din experienta, greu de realizat: stil de viata sanatos

Pare banal, dar un consum de alimente naturale, combinate in mod corect va duce la normalizarea greutatii in cel mai scurt timp.

Problema consta in obiceiurile noastre care sunt in mare lor majoritate nocive si care vor trebui schimbate total. Altfel se instaleaza efectul YO-YO, la fel ca si in cazul oricarei cure de slabire: slabesc 5kg, ma ingras 10kg inapoi.

Ca sa slabesti natural si rapid

Iata cateva sfaturi scurte si concise despre obiceiuri care duc la o slabire sanatoasa:

  • consuma la fiecare masa o salata de cruditati
  • consuma zilnic o masa exclusiv din fructe (preferabil dimineata)
  • nu manca nimic gata preparat sau semipreparat
  • nu cumpara si manca nimic care contine e-uri, adausuri sau substante care nu le intelegi
  • elimina din alimentatie: margarina, zaharul, uleiul de floarea soarelui, sarea iodata, faina alba, produsele care contin monoglutamat.
  • consuma alimentele cat mai putin procesate, in starea lor cat mai naturala, fierta sau gatite la cuptor
  • consuma moderat paine si paste din faina integrala
  • nu combina carne cu cartofi si nici alte proteine cu amidonoase (carnea o poti combina cu o salata; in loc de cartofi foloseste ca garnitura: varza, broccoli, quinoa, etc)
  • mesteca alimentele indelung
  • mananca portii prestabilite
  • respecta un orar fix al meselor
  • bea o cantitate suficienta de apa
  • fa in mod regulat activitate fizica
  • primeste si ofera iubire
  • gandeste pozitiv

In plus si optional mai poti:

  • sa renunti o perioada la gluten
  • sa mananci o perioada doar alimente crude (fructe si legume)
  • sa consumi o perioada doar sucuri – doar sub indrumarea unui specialist

Ce altceva poti face pentru a evita obezitatea și consecintele grave pe termen lung?

Sfaturi anti-obeziate pentru tine si pentru copilul tau:

Incurajeaza practicarea unei activitati fizice, cum ar fi mersul pe jos, dansul, tenisul de masa, ciclismul, sau orice activitate care implica miscarea. Pentru a da un exemplu, ai putea merge in fiecare sambata dimineata cu toata familia la inot sau in parc cu bicicletele!

Evita cantina pe cat posibil. Adesea aici se servesc mancaruri prea grase sau inadecvate. Daca copilul ramane la after school incearca sa ii pui de acasa pranzul sau un pachetel cu o gutare sanatoasa si fructe.

Inlocuieste: dulciurile si aluaturile de la gustare cu un fruct: o banana, o portocala sau un mar.

Da-i sa bea apa: atat cat cere organismul, dar numai apa! Bauturile racoritoare indulcite nu sunt recomandate, deoarece obisnuiesc copilul cu gustul dulce, creaza dependenta si nu au nimic nutritiv pentru organism.

Daca are pofta de suc, fa-i tu acasa unul proaspat din fructe.

Da-i sa manance: la ore fixe si evita rontaielile intre mese.

In ceea ce priveste modificarea comportamentului alimentar este recomandat:

sa ai un program fix al meselor, servirea unei singure portii la masa, parasirea mesei dupa ce ai terminat de mancat, efectuarea cumparaturilor cand esti satul, evitarea alimentelor interzise, evitarea alcoolului etc.

Creierul este „in urma” stomacului cu cel putin 5 minute. Astfel ca atunci cand simti ca esti satul(a), erai satul(a) in urma cu 5-10minute. Tot ceea ce ai mancat in aceasta perioada este de fapt in plus.

De aceea este important sa-ti fixezi dinainte portia, sa mesteci bine alimentele pana devin o pasta si se imbiba bine cu saliva, apoi sa te ridici de la masa dupa 15-20 de minute de mancat. Senzatia de satietate este indusa in mod automat creierului dupa 20 de minute de stat la masa.

Concluzionand sfaturile referitoare la alimentatie, nu e nevoie sa faci altceva decat sa inlocuiesti calorii goale cu alimente nutritive si sa acorzi mesei importanta, sa te reintorci la ceea ce faceau stramosii tai, la un stil de viata natural, activ si ponderat.


Poate sa para greu sau complicat… grea e doar decizia de a incepe si hotararea de a continua, restul e simplu, e natural si firesc. Dupa o luna de zile vei fi de nerecunoscut atat ca aspect fizic cat si ca mod de gandire!

Pentru a te ajuta sa te hotarasti, fa un exercitiu de imaginatie:

gandeste-te cum vei fi tu sau copilul tau peste cinci ani, daca acum nu faci nici o schimbare in bine!

Asa iti doresti sa arate viitorul?

Sau poti sa iei o decizie acum!

Cum să slăbești 50 de kg

Aici ai exemplul unui tânăr care a trecut de la obezitate morbidă la o greutate normală printr-un proces absolut natural care a durat doar câteva luni:

Obezitatea se poate vindeca și nu ai nevoie decât de voință și un ghidaj corect!


Surse:

– https://www.nature.com/subjects/obesity
– https://www.nature.com/ijo/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083734/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27356115/
– https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/obesity

6 thoughts on “Obezitatea, riscurile ei si cum poti sa slabesti in mod simplu si corect!

  1. Pingback: In loc sa strangi cureaua o tot largesti? Afla ce e obezitatea! – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Te-ai saturat sa nu stii ce mananci? Prepara-ti singur condimentele! – Blogul Minunea Naturii

  3. Luminita says:

    Multumim mult pentru sfaturi! Ne sunt de folos. Voi incepe, din nou… Am slabit de nenumarate ori, cel mai remarcabil, 40 kg, dar nu reusesc sa raman acolo. Ceea ce se numeste perioada de platou este mai dificila chiar decat slabitul in sine. Am luat de fiecare data mai multe kg in plus decat am dat jos. Am ajuns sa am 145 kg si sanatatea are mult de suferit. Un hpotiroidsm deasemenea nu m-a ajutat, acum iau tratament si doresc sa slabesc. Domnul sa ma ajute! Imi doresc si alte sfaturi, daca se poate. Multumesc inca o data! O zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *