O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (49 voturi, medie: 3,69 din 5)
Încarc...

Meniul tau complet cu retete de post pe o saptamana

Meniul tau complet cu retete de post pe o saptamana

Esti in post si nu mai stii ce sa mananci? Minunea Naturii iti pune la dispozitie un meniu de post complet si divers!

Mancarurile de post propuse respecta principiile postului crestin, ale combinarii corecte a alimentelor si cele ale unui stil de viata sanatos in acelasi timp!

Descarca Meniul in format PDF

 

De ce bine sa tinem post

Inaintea marilor sarbatori, a Pastelui, a Craciunului ne pregatim inima, sufletul dar si trupul pentru intampinarea celor mai mari sarbatori a crestinismului. Aceste posturi precum si toate celalate de peste an sunt un prilej de purificare trupeasca si sufleteasca si au rolul de a ajuta organismul sa se autoregleze, sa se vindece si sa se umple de bucuria si bunatatea specifica acestor sarbatori.

Ne dorim sa tinem post dar alegerile de a posti in aceste zile par dificile pentru cei mai multi dintre noi din felurite cauze. Stilul nostru de viata aglomerat nu ne mai lasa loc de inventat si cautat retete de post.

Perioada posturilor este si o perioada a ispitelor astfel incat va parea mai dificil sa mancam de post, parca ne va fi mai dificil sa fim mai buni, mai iertatori, mai saritori, mai altruisti.

A gati de post pare un efort suplimentar pentru care nu mai avem nici timp, nici energie, nici inspiratie, nici chef.

De multe ori extenuarea, lipsa de idei, tentatiile si comoditatea ne imping sa facem exceptii de la post si sa mancam primul preparat care ne iese incale!

Ca sa nu te regasesti in aceasta situatie, Minunea Naturii iti pune la dispozitie un meniu complet pentru postul Pastelui, al Craciunului sau al altor sarbatori.

Desi spectrul de alegeri pare extrem de limitat, exista o multitudine de optiuni si variante de mancare de post.

Alegerea de a tine post nu trebuie neaparat sa fie motivata de „asa a zis preotul” ci de dorinta interioara de a fi mai bun si de a fi mai sanatos.


Dacă ai nevoie de recomandări personalizate de nutriție și stil de viață, fă-ți o programare la expertul nostru nr.1

Programează o consultație


Avantajele acestui meniu de post

Un meniu de post bine structurat, cum este si cel propus, te va ajuta in foarte multe aspecte ale sanatatii si starii tale generale:

  • vei da jos din kilogramele in plus
  • te vei simtii mai energic(a)
  • iti vei normaliza tranzitul intestinal
  • vei avea un somn mai profund, vei adormi mai usor si te vei trezi mai odihnit(a)
  • vei avea mintea mai limpede
  • iti vei creste imunitatea
  • iti vei curata corpul de toxine
  • vei stopa procesele inflamatorii din corpul tau, astfel vei avea mai putine dureri
  • iti vei hrani corpul in adevaratul sens al cuvantului, bucurandu-te de o hrana variata bogata in vitamine si minerale dar si in toti nutrientii necesari bunei functionar a organismului

Descarca Meniul in format PDF


Ce mancam in post? Meniu de post

LUNI

meniu de post luni
meniu de post – luni

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun de post

Salata de fructe:

se amesteca ingredientele toate ingredientele de mai sus

11:00 – Gustare de post

  • 1 para

13:00 ‐ 14:00– Pranz de post

Salata de quinoa si naut:

  • 5 linguri quinoa fiarta,
  • 5 linguri de boabe de naut fierte,
  • 1 ardei gras,
  • 1 legatura de ridichi,
  • cateva masline naturale sau verzi desarate (tinute in apa),
  • 1 legatura de loboda,
  • rucola,
  • 1 avocado bine copt taiat cuburi

Se amesteca ingredientele de mai sus si peste salata se pune:

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati:

  • salata verde,
  • marar,
  • spanac,
  • morcov ras,
  • rosii cherry

Peste salata se pune:

2.Ciorba de legume cu amaranth

Legumele tocate se fierb 15 minute apoi se adauga amaranthul, varza tocata marunt si amestecul tip vegeta. Se mai fierbe 20 de minute.


 

MARTI

meniu de post guacamole
meniu de post – marti

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun de post

Guacamole din avocado:

se amesteca toate impreuna cu putina sare;

Se serveste cu:

11:00 – Gustare de post

  • 1 mar

13:00 ‐ 14:00 – Pranz de post

1.Mancare de linte cu legume la cuptor:

  • 1 cana linte fiarta,
  • 1 morcov ras,
  • 2 cepe tocate,
  • o telina mica rasa,
  • usturoi,
  • ½ cana bullion sau sos de rosii,
  • 4 cartofi fierti
  • 1 legatura de frunze de patrunjel

Legumele se calesc in putina apa si se adauga lintea fiarta si bulionul. Se pun intr‐un vas de jena, deasupra se pun cartofii fierti si zdrobiti si se dau la cuptor 20‐25 minute.

2.Serveste cu legume crude:

  • rosii, ardei, ridichi.

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati:

  • varza
  • morcov ras

peste salata se pune:

2.Ciuperci intregi cu usturoi la cuptor:

  • ciuperci Champignion asezonate cu sare, usturoi si putin ulei de masline se dau la cuptor 20 de minute

3.Orez basmati fiert cu mirodenii


 

MIERCURI

meniu de post hrisca
meniu de post – miercuri

La trezire  

7:00-9:00 – Micul dejun de post

Pate din alune de padure

Se amesteca toate.

Serveste cu paine WASA sau azime de secara.

11:00 – Gustare de post

  • 1 mar

13:00 ‐ 14:00– Pranz de post

1.Hrisca cu legume la cuptor

  • 1 cana de hrisca
  • 1 vanata
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei
  • 1 ceapa

Hrisca se fierbe, apoi se amesteca cu vanata, dovlecelul, ardeiul si ceapa taiate cubulete. Se da la cuptor 30-35 minute.

2.Serveste alaturi de o salata mare de leurda:

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati

  • sfecla rosie,
  • morcov ras,
  • rosii,
  • hrean.

Peste salata se pune:

2.Ciorba de legume cu quinoa :

  • legume si radacinoase la alegere
  • 1 ceapa
  • 3 linguri de Quinoa
  • 1 legatura de patrunjel

Se taie radacinoasele cubulete, se caleste ceapa 2-3 minute in putina apa, se adauga legumele si apa. Quinoa spalata bine sub jet de apa se pune sa fiarba in ciorba. Se mai fierbe 15-20 de minute.

La final se adauga patrunjel proaspat din belsug si se opreste focul.


 

JOI

meniu de post – joi

La trezire  

7:00-9:00 – Micul dejun de post

Salata de vinete

  • vinete coapte si tocate
  • 1/2 ceapa sau/si 3 catie de usturoi pisati
  • maioneza vegetala formata din:
    – 3 linguri caju macinat
    – zeama de lamaie
    mustar bio fara zahar
    ulei de masline prest la rece adaugat treptat
    se amesteca toate pana se formeaza o maioneza

paine WASA 2 felii

– ridichi, ceapa verde, masline naturale

11:00 – Gustare de post

Smoothie din fructe si seminte:

13:00 ‐ 14:00 – Pranz de post

1.Salata mare de cruditati:

  • salata verde,
  • ardei,
  • ceapa verde,
  • ridichi.

Peste salata se pune:

2.Paste integrale spelta cu rosii uscate, busuioc, usturoi si ulei de masline (vezi o reteta aici)

 

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati:

  • salata verde,
  • ardei,
  • ceapa verde,
  • sfecla rosie rasa.

Peste salata se pune:

2.Cartofi copti in cuptor in coaja peste care pune ulei de dovleac presat la rece.


 

VINERI

meniu de post chiftele de quinoa
meniu de post – vineri

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun

Dejun de Hrisca:

11:00 – Gustare

13:00‐14:00 – Pranz:

1.Salata de cruditati:

  • ridichi,
  • salata verde,
  • ceapa verde,
  • patrunjel.

Peste salata se pune:

2.Chiftele din Quinoa:

Se fierbe Quinoa (3 parti apa, 1 parte quinoa, 20min) si doi cartofi. Un dovlecel si un morcov se dau pe razatoare, se adauga o ceapa tocata marunt, cartofii fierti si pisati si Quinoa fiarta si stoarsa.

Pentru gust si aspect se adauga verdeata toacata marunt, sare, piper, condimente dupa gust.

Se adauga putin ulei de masline si se formeaza chiftelele. Se pun chiftelele pe o tava, pe o hartie de copt si se coc in cuptor 30 de minute.

17:00 – Gustare

19:00 – Cina

1.Salata de cruditati

din telina rasa, ridichi , salata verde, patrunjel. Peste salata se pune zeama de lamaie, 1 lingura ulei de masline presat la rece.

2.Orez brun la cuptor cu pleurotus


 

SAMBATA

meniu de post – sambata

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun

Pate de fasole verde:

  • 1 cana fasole verde fiarta
  • ¼ cana nuca 
  • o ceapa verde tocata marunt
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 100g tofu zdrobit

Se mixeaza in toate blender sau robot pana devin o pasta cremoasa.

Serveste cu 2 felii de paine WASA, ridichi si ceapa verde sau leurda.

11:00 – Gustare

  • anans crud

13:00‐14:00 – Pranz

1.Pilaf de ciuperci cu hrisca:

  • ½ kg ciuperci taiate
  • 1 cana de hrisca
  • 3 cani de apa
  • 1 ardei taiat marunt,
  • 2 cepe tocate,
  • 3 catei de usturoi,
  • o lingura ulei de masline,
  • patrunjel.

Se pun toate intr‐o tava yena (termorezistenta), se dau la cuptor pentru 50‐60 de minute, pana cand apa a scazut.

2.Salata de cruditati:

Pilaful de hrisca cu ciuperci se serveste langa o salata din:

17:00 – Gustare

19:00 – Cina

Salata de Quinoa cu cartofi

  • 2 cartofi fierti in coaja,
  • 3 linguri de Quinoa fiarta,
  • 1 morcov ras,
  • salata verde,
  • ridichi,
  • oregano.

Peste salata se pune:


 

DUMINICA

meniu de post – duminica

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun

Pasta de seminte:

se mixeaza in blender, adaugandu‐se putina apa pentru a se putea mixa, pana cand devine o pasta fina si cremoasa

Serveste cu paine WASA.

11:00 – Gustare

  • 1 portocala

13:00‐14:00 – Pranz:

Salata de cruditati cu chiftele de fasole neagra

1.Salata din:

  • ardei,
  • ridichi,
  • salata verde,
  • patrunjel,
  • leurda.

Peste salata se pune:

2.Chiftele cu fasole neagra

Ingrediente:

Preparare:

Se zdrobeste fasolea si se amesteca cu restul ingredientelor, se formeaza chiftelute, se coc la cuptor 25‐30 min la 180°C.

17:00 – Gustare

  • 10 nuci

19:00 – Cina

Mamaliga cu nuci caju:

Se prepara mamaliga, apoi dupa ce s-a racit un pic se amesteca cu caju-ul si uleiul de masline. Se amesteca bine cu telul, rezultand la final o mamaliga cu consistenta smantanoasa


Acest meniu este un exemplu de alimentatie variata, echilibrata care confera energie, luciditate mentala, dezvoltare armonioasa si duce la normalizarea greutatii corporale.

Meniul este conceput si realizat de:

Farm. Anca Ienin

consultant in nutritie si sanatate,

CEO si fondator al Minunea Naturii,

promotor al conceptului de Naturopatie in Romania.


Descarca Meniul in format PDF


In toate religiile exista perioade de post pentru ca acestea sunt benefice pentru organism. Postul este o perioada in care digestia este usurata si organismul primeste prilejul de a se reface si regenera.

Sa nu uitam insa o vorba din strabuni:

„E mai important ce iese din gura, decat ce intra in gura!”

Asadar sa fim mai buni, cu noi si cu cei din jurul nostru, iar postul poate fi doar un pretext ca sa facem asta mai des :)

 

50 thoughts on “Meniul tau complet cu retete de post pe o saptamana

  1. Pingback: Detoxifierea de primavara – prilej pentru a renaste – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Atelierul de stil de viata – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Natura, aliatul imunitatii tale! – Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: Stomacul nu are dinti – rolul masticatiei – Blogul Minunea Naturii

  5. Pingback: Germeni si germinare – daca iti doresti energie si vigoare! – Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: Povestea mea, de la farmacist la consultant in nutritie si sanatate – Blogul Minunea Naturii

  7. Pingback: Cat de sanatos e un gratar? – Blogul Minunea Naturii

  8. Pingback: Anemia si carenta de fier, cauze si remedii naturale – Blogul Minunea Naturii

  9. Pingback: Omul si hrana sa – alimentatia ideala a omului modern – Blogul Minunea Naturii

  10. Pingback: Cum putem sa avem un corp sanatos, puternic si frumos? – Blogul Minunea Naturii

    • Ienin Anca says:

      Deoarece alimentatia moderna a devenit foarte saraca in nutrienti e nevoie de alimente caree apparent sunt exotice dar care sunt esentiale pentru o viata sanatoasa.
      Desigur se poate si fara ele, dar e mai bine cu ele.
      Toate produsele recomandate le gasiti si le puteti achizitiona de pe site-ul nostru: https://www.minuneanaturii.ro/

  11. Pingback: Cum sa am un somn odihnitor? Remedii simple si eficiente anti-insomnii! – Blogul Minunea Naturii

  12. Pingback: Dobandirea sanatatii in 5 pasi, prin 5 obiceiuri (live video) – Blogul Minunea Naturii

  13. Pingback: Gripa, preventie si tratament, antigripale naturale eficiente – Blogul Minunea Naturii

  14. Pingback: Astenia de primavara, 3 sfaturi esentiale – Blogul Minunea Naturii

  15. Pingback: Cu ce inlocuim carnea? Alternative optime de proteine – Blogul Minunea Naturii

  16. Maria Pop says:

    Poate ar fi bine să verificați dacă se pot achiziționa produsele pe care le propuneți. Drept să vă spun, mă așteptat la un meniu cu produse românești. Nu v-ați inspirat deloc din meniurile străbunilor noștri sau măcar ale academicianului Bojor. Meniul dumneavoastră este făcut pentru cei care au bani ca să procure ceea ce recomandați. Ne descurcăm cu meniurile noastre bazate pe produse românești cumpărate din piață sau culese din propriile grădini. Vă mulțumim!

    • Ienin Anca says:

      De ce sunteti reticenta la a incerca lucruri noi?

      Singurele produse mai „exotice” sunt quinoa si caju, care se gasesc deja in mai toate supermaket-urile sau pe site-ul nostru: https://www.minuneanaturii.ro/

      Quinoa este o pseudocereala foarte versatila iar marele ei avantaj este ca are in compozitie toti aminoacizii esentiali.

      Hrisca si amaranth-ul sunt cereale stramosesti pe care le foloseau inclusiv dacii, dar pe care noi le-am uitat.

      Majoritatea bolilor apar din cauza alimentatie iar poporul nostru are cu adevarat probleme la acest capitol. Va recomand acest articol, legat de alimentatia stramosilor nostri.

      Principala greseala care se face in post este ca se consuma in mod excesiv paine, paste si cartofi iar daca s-ar tine acest regim un timp indelungat ar aparea diverse carente. In schimb daca respectati meniul propus de noi, intreaga viata, veti avea numai de castigat dpdv al sanatatii, vitalitatii, energiei si inclusiv in procesul de vindecare ala anumitor boli.

      Alimentatia are un rol mai important decat credeti!

    • Dorina says:

      Perfect adevarat! Cu multa vreme in urma am ascultat un interviu cu o d-na nutritionista si, spunea dumneaei, ca trebuie sa mancam legumele si fructele specifice locului si sezonului in care se coc, atunci vor fi cu adevarat asimilate de organismul nostru! Si spunea concret: rosii se mananca vara, iar fructele se mananca nu se beau! Mare adevar!

      • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

        In mod ideal asa este, insa tot ceea ce gasim astazi este mult mai sarac in nutrienti decat ar fi nevoie sa fie, astfel avem nevoie de o complexitate de alimente pentru a nu suferi de carente.
        Mancand doar legume si fructe de sezon nu va veti acoperi necesarul de vitamine si minerale. Teoria este buna, dar practica este cu totul altceva, iar noi vorbim din practica nu din carti!

  17. Pingback: Ce inseamna vocatia si meseria de farmacist in ziua de azi?! - Blogul Minunea Naturii

  18. Pingback: Efectele nebanuite ale alimentatiei sanatoase - Blogul Minunea Naturii

  19. Pingback: Ce au in comun dietele de slabit la moda - Blogul Minunea Naturii

  20. Pingback: Ce sunt si cum se utilizeaza produsele The Ordinary? Recomandarea farmacistului - Blogul Minunea Naturii

  21. Pingback: Sunt amigdalele, polipii si apendicele organe inutile? - Blogul Minunea Naturii

  22. Pingback: Dieta DASH, dieta care reduce hipertensiuna arteriala - Blogul Minunea Naturii

  23. Pingback: Vitamina B12 intre controverse si recomandari - Blogul Minunea Naturii

  24. Pingback: Lectii de viata dupa coronavirus - Blogul Minunea Naturii

  25. Pingback: Importanta Vitaminei D pentru sanatate - Blogul Minunea Naturii

  26. Anca says:

    Buns ziua,am citit tot.
    Sunt de acord.
    Dar ce ma fac in cazul meu cu tratament chimio( paclitaxen+carboplatin+dexametazona si altele,in acelas timp aparand varice ( insuficienta venoasa cronica) si umflandumi-se gleznele de vreo 3 zile!
    Mi s-a recomandat Detralex,dar si creme si geluri.
    Am 67 ani,53 kg,1.70m si cu tratamentul chimio deabia reusesc sa ma ridic cateva sute de grame.Dupa Histerectomia generala am pornit in refacere de la 50 kg.Nici cand eram sanatoasa nu am depasit 57kg( constructia mea).
    Rugamintea mea este sa-mi dati un sfat de tratament naturist,avand in vedere ca mai am doua tumori mici de recidiva bont vaginal,sangerande icazional,pentru care treb sa fac brahiterapie(1-2 sedinte maxim)
    Un meniu va rog adaptat problemelor mele onclogice.
    Multumesc

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, puteti incerca chiar retetele propuse de catre noi in articolul acesta. Ca sa luati in greutate consumati mai multa proteina vegetala: seminte de canepa, fasole, naut, quinoa, hrisca. Introduceti in alimentatie pestele, sucul de aronia, noni si orz verde. Mai puteti folosi spirulina cate 2 cps x 3/zi administrata imediat dupa masa si gemoderivat de porumbar 2 mL x 3/zi inainte de masa.

  27. LIA says:

    Buna dimineata,
    Stimata Doaman, stimat Domn!
    Multumiri pentru timpul vostru pe care il daruiti celor ce constientizeaza sau sunt deschisi simplitatii!
    As dori sa mi spuneti, va rog, cat de potrivit este un astfel de meniu pentru copii ( al meu are 7ani)? Si, pentru cei care nu vor sa slabeasca, ci, dimpotriva, ar avea nevoie de cateva kg in plus?

    Multumesc!

      • Lia says:

        Buna dimineata , oameni buni si frumosi!
        Am revenit asupra retetelelor voastre, multumim!
        In ceea ce priveste baietelul, singurul ” impediment” consta in faptul ca ii este foame dupa mese, imi cere sa i mai ofer ceva, dar sa fie altceva :)) in speranta ca ii va placea comparand cu ce a mancat( putin), deja, De cele cateva retete vechi s a cam saturat si el si eu:). Este energic, doarme bine, dar burtica ii ghioraie cam des. Partea neplacuta este ca nu mi mai spune de senzatie/stare pt ca l am certat de prea multe ori ca nu vrea sa accepte si o noua mancare…
        Aveti un sfat?
        Cu recunostinta!

        • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

          Buna ziua!

          Copii au nevoie in general de mese mai dese decat adultii din mai multe motive:
          – ei prefera un singur aliment la o masa (ceea ce ar fi ideal si pentru adulti)
          – nu mananca mult pentru ca nu au rapdare
          – sunt si pretentiosi (mai ales unii :))

          Si atunci sfatul ar fi sa aveti mereu disponibile gustarele pe lange mese:
          – fructe: de orice fel dar nu numai banane
          – nuci si alune: migdale, caju, macadamia, nuci romanesti, etc.
          – anumite produse gata cumparate dar fara zahar: napolitane, cereale, batoane, biscuiti

          Iar in legatura cu a accepta o noua mancare, este nevoie de rabdare si de multe exemple in care ii vede pe parinti sau apropiati ca mananca acea mancare.

          • Lia says:

            buna ziua,
            Multumesc pentru raspunsul vostru.
            In ceea ce priveste schema antigripala/antivirala sau imunostimulatoare gemo, sunt recomandate preventiv sau si in timpul “bolii”?
            Multe multumiri!

  28. Ana Pavel says:

    Buna ziua , doream să întreb in acest meniu poat fi incluse și ovăzul fiert cu fructe/ mazărea/ pufuleții simpli (ca gustare nevinovată ) iar borșurile sunt o alternativa buna in loc de ciorbe având în vedere că eu doresc sa l țin că regim alimentar pentru oxiuri ? In rest meniul este unul variat și fain făcut .

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Ovaz puteti include, va recomandam insa o varianta fara gluten. Meniul in sine este conceput ca fiind unul cu foarte putin gluten.
      Mazarea puteti sa o includeti linistita.
      Pufuletii nu sunt un aliment in sine. Au valoarea nutritionala aproape 0 in schimb au foarte multe calorii. Deasemenea modul de obtinere, prin expandare la temperatura de peste 200 grade il face un aliment nesanatos.
      Daca borsul este unul obtinut in casa poate fi un ingredient in ciorbe.

  29. Pingback: Legitatea #69: Postul nu e doar ceva religios! - Blogul Minunea Naturii

  30. Ligia says:

    Bună seara,
    Vă mulțumim pentru toate informațiile pe care ni le dați cu atâta generozitate! Am învățat foarte multe citindu-vă articolele! Să fiți sănătoși și voioși și, vă rugăm, mai împărtășiți cu noi cunoașterea și înțelepciunea dvs.!

  31. Roxana says:

    Va multumesc cu recunostinta pentru ca ati ales sa va impartasiti din intelepciunea dumneavoastra cu noi cititorii! As dori sa va intreb daca acest meniu este valabil in intregime si pentru persoanele diabetice, dar si pentru cele care sufera de intestin iritabil. Din pacate sufar de ambele afectiuni de mai multi ani de zile! Va multumesc!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Pentru diabetici este recomandat cu siguranta. Pentru cei cu colon iritabil partial, toleranta fiecarei persoane la anumite alimente difera. Va recomand totusi acelasi meniu, doar sa inlocuiti alimentele care stiti ca nu le tolerati.

  32. Pingback: O zi bună, începe cu o seară înainte (Legitatea #333) - minuneanaturii.ro

  33. Pingback: Cum sa facem o deparazitare corecta ca sa ajungem la o imunitate crescuta - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *