O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Dragostea trece prin stomac si foamea prin creier!

Dragostea trece prin stomac si foamea prin creier!

Cum se face ca, unii dintre noi, atunci cand suntem flamanzi suntem nervosi? De ce ni se fac ochii cat cepele cand vedem mancare si ne chioraie matele de foame? Care este legatura intre ce avem in stomac si ce avem in cap?

In lectia Ted de astazi descoperim cum ajunge impulsul flamandului la creier, ce reactii provoaca si de ce mancatul incet, fara graba, ne ajuta sa ne mentinem silueta.

Cand foamea ne rascoleste stomacul, acesta se revolta zgomotos. La unele persoane zgomotul este atat de evident incat devine jenant pentru cel in cauza.

Foamea creaza o senzatie fizica puternica si neplacuta, aproape imposibil de ignorat. La scurt timp dupa ce mancam, se instaureaza senzatiea de satietate. Aceasta se pune in miscare pe masura ce mancarea intra in gura inaintand incet spre stomac. Odata ajunsa in stomac, hrana il umple incet, extinzand stomacul ca pe un balon care se umple cu aer. Nervii care captusesc peretele stomacului simt intinderea si transmit informatia la nervul vag, pana la trunchiul cerebral si hipotalamus – responsabilii din creier cu aportul alimentar.

Dar ce obtinem daca ne pacalim stomacul ca este plin, umplandul cu apa? Cat timp ramane informatia de satietate transmisa in creier? Nu foarte mult timp, deoarece creierul contine informatii despre mesagerii chimici, asa ca in scurt timp ii va detecta si iti va reactiva senzatia de foame! Aici intervin si hormonii gastrointestinali care sunt implicati in reglarea apetitului.

Colecistochinina este responsabila de senzatia de placere care intervine odata ce ne-am saturat. Tot ea spune stop introducerii de alimente in stomac si incetineste miscarea hranei din stomac in intestine ceea ce lasa timp de gandire creierului care ne transmite ca suntem satui. Din aceasta cauza cand mancam mai incet ne simtim satui mai repede, cu mai putina mancare, spre deosebire de situatiile in care infulecam cu viteza, iar creierul si hormonii gastrointestinali nu au timp sa comunice intre ei si  sa ne transmita starea de satietate. Cand mancam repede, corpul nu are timp sa recunoasca starea in care se afla. De aici pana la obezitate este un pas mic.

De cele mai multe ori, atunci cand ne simtim satui, eram satui acum 5 minute!

Pentru o alimentatie sanatoasa este nevoie sa raspundem la doua intrebari:

  • Ce mancam? si
  • Cum mancam?

Vizioneaza aceasta lectie Ted si vei descoperi cum poti sa comunici cu corpul tau astfel incat el sa lucreze spre binele tau!

Asculta semnalele pe care corpul tau ti le transmite si vei fi mai sanatos!

Alege alimente sanatoase si savureaza-le incet; mesteca indelung pentru a avea mereu o greutate corporala optima si pentru ca organismul tau sa poata prelua din alimente toti nutrientii de care are nevoie!

One thought on “Dragostea trece prin stomac si foamea prin creier!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *