O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 3,90 din 5)
Încarc...

Cum putem fi sanatosi? Cum sa avem un corp sanatos, puternic si frumos?

Cum putem fi sanatosi? Cum sa avem un corp sanatos, puternic si frumos?

Cu totii ne dorim sa fim sanatosi si sa aratam bine :) cu toate astea nu acordam deloc importanta cuvenita acestor aspecte.

Atitudinea fata de noi insine si constientizarea actiunilor noastre sunt cele mai importante aspecte pentru o viata sanatoasa.

Noi, ca oameni, suntem impartiti in 2 categorii cand vine vorba de sanatate si nu numai:

  • unii fugim mai mult de durere
  • altii alergam mai mult dupa placere

Astfel:

  • pe unii ne motiveaza frica de boala,
  • pe altii ne motiveaza dorinta de a fi mereu sanatosi!

Dar uneori, nici unii, nici altii, nu gandim in perspectiva, pe termen lung, ci cadem in ispita placerilor de moment: o prajitura frumos colorata, un pahar de alcool in plus, un serial la televizor in loc de 1 ora de sport, o jignire la suparare in loc de o vorba buna, etc. Toate astea pot avea un efect nesemnificativ pe termen scurt, dar un impact major pe termen lung.

Ne place sa spunem ca: Ce nu e sanatos sa faci toata viata, nu e sanatos sa faci deloc!

Putem sa fim mai sanatosi in primul rand prin hrana noastra de zi cu zi si prin atitudinea noastra fata de ea!

Si putem sa aratam mai bine prin importanta pe care o acordam sportului si efortului fizic. Fara miscare fizica constanta si cu regularitate nu vom dobandi nici sanatatea, nici forma fizica ideala.

O sa-ti prezentam ce greseli fac cei mai multi dintre noi si apoi o sa-ti dam 10 sfaturi pe care sa le urmezi zi de zi pentru a avea sanatatea si forma optima!


CE GRESIM CAND VINE VORBA DE SANATATE?

Din pacate in zilele noastre este mult mai usor sa ne distrugem corpul decat sa-l intarim. Avem nevoie de o atentie sporita si de o dedicare pentru ca sa nu fim sedentari si pentru ca sa fim atenti si constienti de ce introducem in organismul nostru, altfel putem „cadea foarte usor in plasele” statului ore in sir in fata ecranului sau a ambalajelor frumos colorate din comert, pline de susbstante nepotrivite, artificiale si nesanatoase.

Distrugerea corpului, a sanatatii si a metabolismelor complexe din interiorul lui se face cel mai frecvent prin 4 greseli:

  1. Alimentatia nesanatoasa
  2. Expunere prelungita la stres
  3. Lipsa de odihna
  4. Lipsa activitatii fizice

1.Alimentatia nesanatoasa:

Alimentatia este foarte importanta pentru om, este „combustibilul” lui de zi cu zi si reprezinta „caramizile” din care este construit, de aceea este necesar sa-i dam ce-i mai bun. Dar ce e cel mai bun?

Multi oameni prin bun inteleg mancare tip fast-food, gratare, chipsuri, sucuri carbogazoase, faina alba, zahar si multe alte produse bogate in E-uri.

Problema este ca prin aceste produse noi distrugem corpul in loc sa-l intarim.

O alimentatie sanatoasa consta din ceea ce are nevoie corpul pentru a se dezvolta armonios si pentru a-l feri de numeroasele boli tot mai frecvente, cum ar fi: cancerul, diabetul si neuropatia diabetica, hipertensiune, guta, tiroida, colesterol si multe altele.

Ce insemna alimentatie sanatoasa?

Pe blogul nostru gasesti multe articole referitoare la alimentatie si trimiteri catre alimentatie in mai toate articolele, cu toate astea o sa enumeram pe scurt principiul esential al alimentatiei sanatoase:

Consuma fructe si legume in stare cat mai proaspata si naturala, cereale integrale, leguminoase, seminte, nuci. Pe scurt ceea ce ne ofera natura si nu ne cere nimic in schimb. Proportia de hrana vie, cruda din alimentatia ta e bine sa fie de minim 50%. Fi atent(a) ca sa ai mese regulate si sa te ridici de la masa cand inca nu esi supra-satul(a).

Asta pe scurt…

2. Expunere prelungita la stres:

Stresul este un cuvant comun pe care toti il folosim. Stresul este o toxina periculoasa pentru ca suprasolicita organismul si il epuizeaza, ca un motor care merge mereu turat la maximum. Astfel apar „defectiuni”, boli care sunt tot mai frecvente. Mai multe despre stres poti citi in acest articol.

Folosim atat de des cuvantul „stres” incat a ajuns sa para o banalitate, insa este un factor de importanta majora pentru sanatatea noastra.

3.Lipsa de odihna:

Majoritatea oamenilor sunt mereu obositi si asta din mai multe motive:

  • ciclul somn veghe nu este corect: se culca prea tarziu, se trezesc prea tarziu (nu e greseala, se trezesc mult prea tarziu)
  • se uita seara la televizor, pe tableta sau pe telefon (generatori de lumina albastra care inhiba secretia de melatonina)
  • mananca prea tarziu si combina incorect alimentele
  • fac prea putin efort fizic
  • sunt prea stresati la locul de munca si nu se pot elibera de stres cand ajung acasa

Desi recomandarile principale sunt putin mai jos, ca sa fi mai odihnit(a) nu e nevoie decat sa inversezi cele de mai sus:

  • sa te culci mai devreme si sa te trezesti mai devreme
  • seara inainte de culcare sa citesti o carte in loc sa stai pe telefon
  • sa ai o alimentatie sanatoasa si sa nu mai mananci nimic cu minim 3 ore inainte de culcare
  • sa faci zilnic efort fizic
  • sa te eliberezi de stres, sportul, cititul si timpul petrecut cu cei dragi te vor ajuta foarte mult

4.Lipsa activitatii fizice:

Majoritatea oamenilor sunt sedentari, nu isi folosesc muschi, nu isi pun limfa in miscare, nu elimina toxinele si astfel apar bolile.

Despre cauza bolilor am vorbit si in acest articol.

Desi salile de sport par tot mai pline si la evenimentele sportive pt amatori participa tot mai multa lume, adevarul este ca procentul celor care fac sport cu regularitate este sub 5% din populatie.

Daca te incadrezi si tu in cei 95% care fac sport doar „ocazional” si daca cele pe care le-am enumerat mai sus, prin cele 4 greseli frecvente, iti par cunoscute, ar fi bine sa-ti revizuiesti calendarul zilnic, iar propunerile noastre de mai jos iti vor veni la fix!


10 TASK-URI ZILNICE PENTRU UN CORP SANATOS, PUTERNIC SI FRUMOS

Am vorbit despre cauze, dar sa vedem si solutii. Iata 10 principii pe care daca le respecti vei avea parte de o sanatate optima si de un CORP SANATOS, PUTERNIC SI FRUMOS:

  1. Trezeste-te in fiecare zi la 5 dimineata (a.m.) (dar ca sa poti face asta culca-te la maxim 22:00), facand acest pas timp de 2 saptamani viata ta se va schimba radical, vei avea din nou timp pentru ceea ce credeai ca nu ai timp si vei face parte din grupul select al celor 1%, cei mai de succes oameni din lume
  2. Bea 1-2 pahare de apa calduta cu lamaie la 5-15 minute de la trezire. Iti va alcaliniza organismul, iti va optimiza digestia si tranzitul intestinal, te va incarca cu energie si buna dispozitie.
    Pentru un surplus de energie si vigoare poti adauga o lingurita de superalimente: orz verde, spirulina, turmeric, ganoderma, acai, macca, catina, ginseng, etc.
  3. Fa 30 de minute de miscare fizica, intre ora 5:00 si 6:00 dimineata: alergare usoara la tine in cartier, mers pe bicicleta, stretching la tine in living, etc.
    Activitatea fizica facuta dimineata la prima ora stimuleaza BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor – factorul neurotrofic cerebral). Nivelul inalt de BDNF protejeaza creierul de distructie, sustine supravetuirea si diferentierea neuronilor, astfel este un factor antistres si sanogenic semnificativ.
  4. Fa-ti planul zilei, noteaza in jurnal, scrisul iti face bine si iti elibereaza creierul fiind atat un factor destresant cat si unul important pentru dezvoltarea ta personala.
  5. Ia micul dejun ca sa ai energie intreaga zi, ai aici mai multe variante potrivite si sanatoase in meniul propus de noi.

    Poti face astea toate in primele 2 ore de la trezire, astfel este doar ora 7 dimineata si tu ai bifat cele mai importante elemente pentru un stil de viata sanatos! 👍


  6. Citeste dintr-o carte (cititul stimuleaza creativitatea si imaginatia, alunga stresul si reconforteaza creierul, in plus devii mai deste(a)pt(a)) 😉
  7. Asigura-te ca bei suficienta apa alcalina pe parcursul zile, minim 40ml/kg corp!
  8. Ia cina cel tarziu la ora 18:30! Vei dorim mai bine si vei avea un somn mai odihnitor daca tubul tau digestiv este in repaus cand te pui in pat.
  9. Petrece timp de calitate cu cei dragi. Fii 100% cu atentia la ei, pune telefonul in camera cealalta si stinge televizorul, fiti doar voi, in familie. Redu la minim interactiunea cu televizorul, telefonul, retelele (anti)sociale si alte ecrane precum si convorbirile telefonice de lunga durata.
  10. Foloseste produse cat mai naturale si ai grija de natura:
    1. Alimente naturale si integrale
    2. Apa natural-alcalina
    3. Cosmetice naturale, de calitate pt tenul si pielea ta.
    4. Detergenti ecologici pentru a te proteja pe tine si natura din care faci parte

Fa din aceste 10 principii un stil de viata. Desi multi dintre noi avem impresia ca ne avem timp, urmand aceste principii vei avea timp pentru toate, si pentru tine, si pentru cei dragi, si pentru job si pentru relaxare, si pentru odihna.

Ai un corp perfect! Corpul tau este atat de puternic si de rezistent incat tu nici nu iti poti imagina! El rezista zeci de ani, zi de zi, unui asediu toxic si abia apoi incepe sa cedeze… si totusi te intrebi: De ce m-am imbolnavit?

Corpul tau are o capacitate fantastica de a se regenera, de a reinvia, de a elimina toxinele si de a se vindeca. Sa avem grija de perfectiunea lui, este simplu dar uneori nu este usor.

Gaseste-ti motivatia, respecta cele 10 reguli timp de 2 saptamani si apoi premiaza-te! Ofera-ti un cadou si continua pana cand devin un obicei instinctiv! Va fi cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru sanatatea ta pe termen lung.

Cu drag pentru o sanatate perfecta,

Farm. Valentina Panc, Farm. Anca Ienin si Farm. Adrian Ienin


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35115782/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27866457/

10 thoughts on “Cum putem fi sanatosi? Cum sa avem un corp sanatos, puternic si frumos?

  1. Pingback: 5 pasi ca sa scapi de constipatie definitiv – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Rasfat si relaxare prin cosmetice naturale – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Scapa de varice prin metode naturale – Blogul Minunea Naturii

  4. Doru Razvan says:

    Sa putem fi sanatosi trebuie sa existe un Mediu Natural, nu spun steril ci unul dezinfectat pe cale naturala si nu dezinfectat artificial cu un gaz numit ozon, care nici acela nu este ozon natural, tot unul artificial ramane. Daca ar fi ramas planeta cum a fost in prima zi cand a fost adus omul, astazi erau ‘defecte’ in organism, dar erau cu lucruri simple de realizat o stabilizare rapida,nu complicatii la complicatii. Mediul in care locuim este prima toxicitate dupa care Mediul Inconjurator, cel mai mult combustibil pe care il consuman este aerul dupa care mancarea, dar 100% din 24 ore este aerul.
    Cel mai bun medic de pe suprafata pamantului este aerul cu apa, in momentul cand o sa ne oprim cu dezintegrarea naturii si renuntarea la valorile materiale, nu in totalitate,nu ducem in extrem nimic, atunci natura se autocurata deoarece ea insasi este o energie inteligenta iar pentru noi Universul este materia subtila (care este greu de priceput) , deoarece nu acceptam ca noi existam datorita altora dinaintea noastra!

    • Ienin Anca says:

      Planeta pamant si mama natura este in „acelasi stadiu de sanatate” ca si oamenii care o populeaza, de aceea schimbarea e bine sa inceapa cu fiecare dintre noi, sa ne facem fiecare felia noastra si sa fim un exemplu pentru cei din jur.
      „Fi tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!” – Mahatma Gandhi

  5. Pingback: Sfaturi si remedii naturale anti-stres si anti-oboseala – Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: Efectele nebanuite ale alimentatiei sanatoase - Blogul Minunea Naturii

  7. Pingback: Bomba de antioxidanti pentru imunitate si intinerire - Blogul Minunea Naturii

  8. Irina says:

    Bună ziua. Mă puteți ajuta cu un sfat vă rog?
    Am citit multe articole de la dmv. Am făcut tiroidectomie totală acum jumătate de an. Sunt balonată mereu și constipată. Incerc sa mănânc cat mai corect, am scoc din alimentație glutenul. Gastroenterologul mi-a zis că organismul singur își va reveni. Însă eu nu mai rezist cu constipația data. Ce pot face?mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *