O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...

Cum scapi de kilogramele in plus după sărbătorile de Crăciun sau Paște?

Cum scapi de kilogramele in plus după sărbătorile de Crăciun sau Paște?

Dupa sarbatori sau concediu, lumea evita cantarul. Cei care au curajul sa dea piept cu realitatea, constata o investitie serioasa :) in greutatea corporala, investitie care necesita mult efort pentru a scapa de kilogramele in plus.

Un fenomen nou, in ultimii ani, indica un adevarat bum in randul abonamentelor la salile de sport si la bazinele de inot in luna ianuarie, respectiv dupa sarbatorile de Paste. Specialistii leaga acest fenomen de sentimentul de vinovatie pe care il avem dupa sarbatori, cand am reusit sa mancam cat in tot anul la un loc.

De cele mai multe ori, bunastarea la romani este tradusa in mod gresit prin mese imbelsugate cu multa carne, in special in perioada sarbatorilor de iarna, pomana porcului asortata cu caltabos, slanina si carnati de casa.

Stilul alimentar si incidenta bolilor grave

Traditia la romani, in special in zona de vest, sud-vest si nord-vest a tarii, a dus la o incindenta mare a cancerului de colon in randul populatiei din Banat. Nu doar cancerul de colon este des intalnit in zona noastra, ci si bolile cardiovasculare legate de consumul mare de carne rosie grasa, colesterul in valori foarte ridicate cat si obezitatea.

Prin comparatie, in zonele din nord-est si estul tarii, statisticile arata ca aceste afectiuni sunt mult mai rar intalnite in randul populatiei adulte.

sarbatori mancare nesanatoasa

Sa nu uitam ca sarbatorile sunt despre bucuria sufletului nu despre placerea papilelor gustative si umplerea pana la refuz a stomacului.

Uitam de fiecare date senzatiile neplacute pe care ni le da o indigestie sau o supraalimentatie si tinem minte doar gustul alimentelor!

Corpul insa nu uita si ne „recompenseaza” cu o boala atunci cand ne asteptam mai putin.

In acest articol, ne-am propus sa aducem in atentie cateva practici sanatoase dar si alimente bune de consumat dupa o perioada de mancat haotic. Alimentele care au proprietati benefice pentru organismul nostru in cazul in care vrem sa scapam de kilogramele in plus si sa revenim la un stil de viata sanatos, sunt cele bogate in vitamine si minerale consumate ca atare, in stare cruda sau foarte putin preparate.


Cum detoxifici organismul după festinul de sărbători

Iata cateva idei de curatare a organismului dupa excesele de sarbatori:

Daca in ultima perioada ai mancat multe dulciuri si multa carne, un lucru pe care poti sa il faci este o cura de detoxifiere a organismului.

Nu incepe prin a face cure bruste bazate doar pe sucuri pentru ca s-ar putea sa zaci in pat 2-3 zile.

Metode de detoxifiere a organismului

Poti incepe prin metode simple si blande de detoxifiere :

  • a incepe ziua cu o cana de apa calduta cu zeama de lamaie
  • a bea 1-2 pahare de suc proaspat de fructe, baute pana la ora 11:00, fara a consuma altceva
  • evita pe parcursul zilei mancarurile grase si combinatiile incorecte
  • nu consuma carne si lactate
  • asigura-te ca ai 3 mese la intervale de 3-4 ore

Abia dupa o spatamana de reacomodare poti incerca de exemplu cura de detoxificare de zece zile cu sucuri si sucuri verzi, care te va ajuta sa slabesti, iti va amplifica nivelul energetic, iti va clarifica mintea si iti va imbunatati sanatatea.

Sucurile preparate din supernutrientii din frunzele verzi si din fructe, sucurile verzi sunt pe cat de satioase, pe atat de sanatoase.

Poti folosi de asemenea un supliment pe baza de fibre, din seminte de canepa, care se poate folosi in cure de detoxifiere pentru a curata colonul de toxinele acumulate. Poate ajuta de asemenea in problemele de constipatie cu care te-ai ales dupa combinatiile alimentare de la sarbatori.

In timpul curelor de detoxifiere se recomanda evitarea urmatoarelor alimente si grupe de alimente: carne, mezeluri, mezeluri din soia, lactate, oua, cafea, patiserie din faina alba, paine alba, alcool, prajeli.

Ce trebuie sa faci pentru o cura de detoxifiere cu sucuri:

  • prepara-ti 6 sucuri de 0,5l in storcator sau in blender
  • sucurile pot fi ori numai din fructe, ori numai din legume
  • la sucurile din legume poti folosi lamaie sau mere pentru un gust mai bun
  • poti adauga superalimente pentru o doza si mai mare de nutrienti

Si citeste acest articol despre modul corect de a prepara un suc verde detoxifiant.

Exemplu meniu de 1 zi de detoxifiere cu sucuri:

Este greu sa tii „din prima” o cura de 10 zile. Iti recomand sa incepi cu 1 zi, apoi cu 3 zile, apoi cu 7 zile si apoi cu 10 zile. Intervalul intre „cure” poate fi de 3-7 zile.

Ai grija cand revii la o alimentatie cu hrana solida sa incepi cu mese usoare pentru a nu iti perturba digestia

Atenție la efectele secundare ale detoxifierii organismului după sărbători

Atentie! O cura de dezintoxicare poate veni „la pachet” cu multe senzatii neplacute, de exemplu: dureri de cap, diaree, greata, voma, febra, raceli, etc.

Va recomandam sa faceti cure de detoxifiere doar sub supravegherea unui specialist! Daca aveti nevoie cereti-ne sfatul!

sarbatori kilograme in plus

Alimentatia cu efect detoxifiant

Alimentatia ta ar fi bine sa iti preocupe atentia pentru ca ea reprezinta combustibilul tau pretios! Un stil de viata sanatos inseamna sa constientizezi importanta alimentatiei si sa te incadrezi tot timpul in niste limite… FARA ABUZURI!

Iata mai jos cateva alimente pe care ar trebui sa le consumi in perioada urmatoare si care te vor ajuta sa te intorci la forma initiala, dar sa ai si energia si tonusul de care ai nevoie pentru a face fata solicitarilor zilnice.

Daca nu suferi de alte afectiuni care iti interzic consumul de fructe si legume crude, in urmatoarea perioada nu ar trebui sa lipseasca din meniul tau zilnic atat salatele de cruditati cat si gustarile de fructe proaspete.

Fructe si legume proaspete - Minunea Naturii Farm. Anca Ienin - consultant in nutritie si sanatate

Poti incepe ziua cu un mic dejun pe baza de fructe, cum ar fi un mar in combinatie cu o portocala sau un kiwi la care adaugi o mana de seminte sau nuci. Poti alterna cu fructe de padure congelate pe care le scoti de cu seara din congelator, la care adaugi o mana de nuci macinate, le treci apoi prin blender si obtii o pasta buna de pus dimineata pe paine wasa.

De la masa de pranz nu ar trebui sa lipseasca salata de cruditati, cu cat mai colorata cu atat mai bine, la care adaugi ulei de masline presat la rece si zeama de lamaie. Sunt indicate de asemenea supele de legume, supe crème, legume la cuptor.

Pentru cina poti incerca pasta de avocado, salata de vinete fara maioneza din ou, ciuperci, salata de conopida, la care poti asorta legume proaspete.

Nu uita de gustarile dintre mesele principale care te ajuta sa iti pastrezi energia pe tot parcursul zilei de lucru. Cateva fructe uscate, merisoare, prune, caise, stafide combinate cu nuci si seminte sau un fruct intre mese ar putea fi o gustare ideala.

De evitat si de consumat aproape niciodata, cu atat mai mult dupa o perioada in care organismul este obosit de atatea mancaruri grele, ar fi: mancarea fast food, alcoolul, sucurile acidulate, carnea rosie si grasa, pastele, cartofii prajiti, mancarea prajita, dulciurile si prajiturile.

Pentru ca ficatul este de obicei incarcat dupa perioade de mancat ce nu trebuie, iata cateva alimente pe care iti recomandam sa le introduci in dieta zilnica: morcovi, sfecla rosie, turmeric, spanac si alte frunze verzi, usturoi, avocado, lamai, ulei de masline in locul uleiul rafinat, ceai verde si multa apa plata!


Sportul ca detoxifiant

Un alt lucru benefic atat pentru minte cat si pentru trup este sportul!

Sportul te ajuta sa reintri in ritmul normal de viata, te ajuta sa gandesti, iti da o perspectiva optimista asupra vietii, iar pe termen lung, te ajuta sa scapi de kilogramele in plus.

Pentru a vedea rezultate, este necesar sa faci sport cel putin de trei ori pe saptamana.

Alergare usoara timp de 30 de minute, o ora de aerobic, exercitiile la sala sau la bazinul de inot sunt cateva activitati sportive pe care recomandam cu drag sa le introduci in programul tau, cum spuneam, cel putin de 3 ori pe saptamana.


Iti prezentam 2 „expresii” legate una de cealaltă pe care nu le-ai mai auzit din alta parte in forma asta dar care sunt mai adevarate decat crezi:

  • Alimentatia te ajuta sa ai o greutate normala!
  • Sportul te ajuta sa fii sanatos!

…nu invers!

Sanatate multa si excese putine!


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24662697/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37836485/

 

2 thoughts on “Cum scapi de kilogramele in plus după sărbătorile de Crăciun sau Paște?

  1. Pingback: Vrei sa arzi calorii in mod natural? Inlocuieste negru cu verde! – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Interesat de calorii? Vezi ce sunt si in ce masura ai nevoie de ele! – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *